Ilustračná fotografia. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Máte zodpovednosť za povzbudenie agresie, Ukrajina kritizuje Medzinárodný olympijský výbor

09.12.2023, 14:09
Autor:
TASRTASR

Rozhodnutie MOV vyvolalo kritiku zo strany mnohých krajín, športových federácií, ukrajinských predstaviteľov i Ruska.

Ukrajina v sobotu skritizovala rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý povolil ruským a bieloruským športovcom súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

MOV v piatok rozhodol o tom, že športovci z oboch krajín sa môžu zúčastniť na hrách pod neutrálnou vlajkou, pokiaľ splnia kvalifikačné kritériá. Strešný športový orgán stanovil viacero podmienok, ktoré musia splniť.

image

Rusi a Bielorusi budú môcť štartovať na olympiáde, musia však splniť podmienku

Rozhodnutie MOV vyvolalo kritiku zo strany mnohých krajín, športových federácií, ukrajinských predstaviteľov i Ruska. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril na sociálnej sieti X už v piatok zásadný nesúhlas s verdiktom a v sobotu sa vyjadril oficiálne aj rezort.

"Členovia výkonného výboru Medzinárodného olympijského výboru, ktorí prijali toto rozhodnutie, nesú zodpovednosť za povzbudenie Ruska a Bieloruska, aby pokračovali v ozbrojenej agresii proti Ukrajine," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP.

image

Za Putina! Za víťazstvo! Ako si ruská džudistka predstavuje neutralitu?

Rozhodnutie MOV sa týka iba niektorých individuálnych ruských a bieloruských športovcov. Tímom z obidvoch krajín nebude štart na OH umožnený. Aby športovci získali neutrálny status, nemôžu aktívne podporovať vojnu na Ukrajine, ani nemôžu byť zmluvne viazaní s ruskou či bieloruskou armádou, respektíve národnými bezpečnostnými orgánmi.

Ako dodatočnú podmienku bude MOV od športovcov vyžadovať písomný záväzok k Olympijskej charte a teda aj k "mierovej misii olympijského hnutia". Na OH 2024 budú zakázané všetky národné symboly Ruska i Bieloruska.

01 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky 02 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 04 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 12:43