Víťaz tohtoročnej Tour de France Jonas Vingegaard. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty

23.07.2023, 19:41
23.07.2023, 19:49
Autor:
TASRTASR

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil v poslednej etpae Tour de France jedenáste miesto.

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard sa druhýkrát v kariére stal víťazom Tour de France.

Záverečnú etapu 110. ročníka s cieľom na Elyzejských poliach v Paríži vyhral v nedeľu Belgičan Jordi Meeus (Boira-Hansgrohe). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil jedenáste miesto. 

Dvadsaťšesťročný Vingegaard dokázal obhájiť triumf na najslávnejších pretekoch, keď v prvých dvoch etapách záverečného týždňa zničil svojho jediného konkurenta Tadeja Pogačara.

Slovinec v službách SAE Team Emirates stratil v časovke 1:38 minúty a v nasledujúcej kráľovskej etape ďalších takmer šesť minút. Nakoniec prehral so svojím sokom o 7:29 minúty. Tretí skončil jeho tímový kolega Adam Yates s mankom 10:56 min.

Vingegaard tak upravil vzájomnú bilanciu s Pogačarom na Tour na 2:1 a Jumbu priniesol ďalší veľký úspech. Ešte pred nedeľňajšou etapou navyše oznámil, že tento rok pôjde aj na španielsku Vueltu a holandská stajňa tak môže vyhrať všetky tri Grand Tours v sezóne.

Na Giro d´Italia triumfoval Slovinec Primož Roglič. Pogačar obsadil po triumfoch v rokoch 2020 a 2021 dvakrát druhé miesto, chuť si však trochu napravil triumfami v 6. a predposlednej 20. etape.

Okrem toho získal už štvrtýkrát po sebe biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov. Bodovaciu súťaž vyhral suverénne Jasper Philipsen. Belgičan v službách Alpecinu-Deceuninck zaknihoval aj štyri etapové triumfy. Súťaž vrchárov vyhral Talian Giulio Ciccone (Lidl-Trek), cenu pre najbojovnejšieho pretekára si odniesol Belgičan Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a súťaž tímov vyhral Jumbo-Visma pred SAE Team Emirates a Ineosom.

Záverečná etapa mala už tradične ceremoniálny charakter a bojovali v nej len šprintéri. Vingegaard si v jej úvode s tímovými kolegami doprial pohár šampanského a spoločné fotky. Po štarte na velodróme v Saint-Quentin-en-Yvelines, ktorý privíta dráhovú cyklistiku počas budúcoročnej olympiády, čakalo na pretekárov 115,1 km na Elyzejské polia v Paríži. Na trati bola aj jedna vrchárska a jedna rýchlostná prémia.

Hodnotením súťaží však už nemohli zamotať. Spočiatku sa išlo v pomalom tempe, naplno sa začalo pretekať až po príjazde do Paríža, kde na pelotón čakalo osem okruhov medzi Víťazným oblúkom a Tuilerijskými záhradami. Odvtedy sa neustále pokúšali dostať do úniku viacerí pretekári.

O ten podstatný sa nečakane postaral Pogačar, ktorý vyrazil 50 km pred cieľom a odišiel s ním aj Nathan van Hooydonck z Jumba.

Nakoniec sa vytvorila desaťčlenná skupina, ktorá vydržala pred pelotónom necelých 20 km. Následne sa balík znovu pospájal, ale útoky neutíchli. Asi 27 km pred cieľom sa odtrhli Nelson Oliveira, Simon Clarke a Frederik Frison a vytvorili si náskok.

Do posledných dvoch okruhov prišli 20 sekúnd pred pelotónom, ale v ňom sa už stupňovalo tempo pred očakávaným hromadným špurtom. Pokus trojice sa skončil desať km pred finišom.

Prišli aj ďalšie útoky, no šprintérke tímy si ich bez väčších problémov postrážili a opäť tak rozhodol hromadný špurt. Doň vstúpili najlepšie pretekári Alpecinu, Mathieu van der Poel vyviezol na métu 300 m Philipsena, ale na čiare ho prekvapujúco zdolal Jordi Meeus.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 20:00