Prezident Slovenského ľadového hokeja Miroslav Šatan a slovenskí hokejoví reprezentanti sprava Marek Hrivík, Pavol Regenda a Peter Cehlárik. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rada RTVS kritizuje Slovenský zväz ľadového hokeja, hovorí o porušení dohody "neakceptovateľným spôsobom"

17.06.2023, 20:53
Autor:
TASRTASR

Zmenou vysielacích práv hokeja na Tipos extraligu sa zaoberala Rada RTVS na svojom štvrtkovom rokovaní. Šéf rady konštatoval, že zmena javí znaky netransparentnosti a diskriminácie.

Rada RTVS kritizuje Slovenský zväz ľadového hokeja za zmenu v prípade vysielacích práv na zápasy najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Predseda Rady RTVS Igor Gallo mieni, že SZĽH porušil platnú dohodu, navyše "neakceptovateľným spôsobom". Zväz upozorňuje na chybnú interpretáciu zo strany rady, pripomína tiež, že RTVS sa stále môže uchádzať o vysielanie extraligových zápasov. Telerozhlasu zároveň nepriamo odkazuje, že propagácia slovenského hokeja nemá byť len o vysielaní duelov najvyššej súťaže.

Zmenou vysielacích práv na Tipos extraligu sa zaoberala Rada RTVS na svojom štvrtkovom rokovaní. Šéf rady konštatoval, že zmena javí znaky netransparentnosti a diskriminácie. "Podľa záverov viacerých právnych analýz môže ísť aj o porušenie príslušnej legislatívy," povedal Gallo. Spolu s členmi rady je presvedčený, že vysielacie práva má mať aj naďalej RTVS, odvoláva sa na dvojročnú opciu v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov. "Ak by zápasy našej najvyššej hokejovej súťaže z obrazoviek RTVS zmizli, zásadným spôsobom to môže ovplyvniť ďalšiu existenciu programovej služby:Šport," upozornil Gallo. Rada RTVS preto vyzýva SZĽH, aby svoje rozhodnutie o pridelení vysielacích práv prehodnotil.

image

Vegas zdolalo Floridu 3:2 a je krok od víťazstva

Zväz v stanovisku, ktoré poskytol Tomáš Kyselica z mediálneho oddelenia SZĽH, nerozumie odvolávaniu sa na dohodu s APHK. "APHK nedisponovala a ani nedisponuje možnosťou obchodovať televízne práva na vysielanie slovenskej najvyššej hokejovej súťaže v nasledujúcich sezónach, keďže zo strany SZĽH nedošlo k uplatneniu opcie na ďalšiu spoluprácu s APHK v oblasti marketingových práv," upozornil.

Dodal, že SZĽH má už viac ako dva roky podpísanú zmluvu s televíziou Joj Šport, ktorá je držiteľ licencií nielen na vysielanie majstrovstiev sveta, respektíve juniorských MS a slovenskej extraligy, ale aj súťaží a turnajov, o ktoré RTVS nikdy neprejavila záujem a SZĽH ich plánoval dostať na televízne obrazovky. "Ide napríklad o produkciu a vysielanie všetkých zápasov druhej najvyššej súťaže Tipos SHL, o ženský seniorsky hokej, ženský mládežnícky hokej, prípravné zápasy dvadsiatky a osemnástky aj mimo majstrovstiev sveta, spolufinancovanie projektu U18, produkovanie a vysielanie Hlinka Gretzky Cup-u a ďalšie," dodal Kyselica.

image

Dohoda by mala byť na svete. Hokejové kluby si vlastnú súťaž nezávislú od zväzu nevytvoria

Pripomenul, že SZĽH nebráni vzniku sublicenčnej dohody, ktorá by umožnila vysielať extraligové duely i na obrazovkách RTVS. "Veríme, že k tomu dôjde a hokejoví fanúšikovia budú môcť sledovať čo najviac extraligových zápasov v priamych televíznych prenosoch," tlmočil Kyselica stanovisko SZĽH.

Vedenie SZĽH na začiatku týždňa informovalo o dohode s klubmi. Priznalo, že je ešte niekoľko nevyriešených bodov, jedným z nich je aj to, kto bude vysielať extraligové zápasy. "Kluby mali sľub z RTVS o opcii, ale tá sa nemohla zrealizovať. Zväz sa dohodol s TV Joj, ale komunikovali sme s oboma televíziami a nechali sme im priestor na dohodu," povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan na pondelkovej tlačovej konferencii.

01 - Modified: 2023-06-17 15:44:05 - Feat.: 0 - Title: Kauza s vysielaním extraligy: SZĽH sa dohodol s Joj. RTVS tvdí, že porušili dohodu 02 - Modified: 2023-06-11 06:28:13 - Feat.: 1 - Title: Vegas zdolalo Floridu 3:2 a je krok od víťazstva 03 - Modified: 2023-06-04 05:52:00 - Feat.: 1 - Title: Vegas sa vo finále Stanley Cupu ujali vedenia, o víťazstve rozhodli v tretej tretine
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 03 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 05 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 20:03