Tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay s hráčmi. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Bod s cenou zlata. Ako môžu Slováci postúpiť do štvrťfinále?

19.05.2023, 23:02
  • Slovenskí hokejisti na posledných dvoch MS postúpili do vyraďovacej fázy.
  • Po piatich odohraných dueloch majú naši na konte päť bodov.
  • 3:4 sme s Kazachstanom prehrali aj pred 25 rokmi na zimnej olympiáde v Nagane, vtedy však už po 60 minútach.

Slovenskí hokejoví reprezentanti si po štvrťstoročí pripomenuli trpkú skúsenosť – prehru proti Kazachstanu. Kým na zimnej olympiáde v Nagane 1998 podľahli naši hráči postsovietskemu súperovi 3:4, na prebiehajúcom svetovom šampionáte v Rige sme s Kazachmi prehrali rovnakým výsledkom, ale „až“ po samostatných nájazdoch. Slováci tak získali z duelu aspoň bod. No to rozhodne nie je na žiadnu oslavu.

Pred dnešným stretnutím si totiž len málokto pripúšťal iný než povinný trojbodový zápis Ramsayho zverencov. Papierové predpoklady sa však v praxi, bohužiaľ, príliš nenaplnili.

Výhodou však je, že aspoň bod nás stále drží v hre o najlepšiu osmičku. Hoci Hrivík a spol. si to poriadne skomplikovali, postup do štvrťfinále je ešte stále reálny. Treba však naplniť nasledovné scenáre:

Vyhrať oba zvyšné duely za tri body

Toto je alfa a omega. Ako v nedeľu proti Slovincom, tak aj v utorok proti Nórom už žiadna strata bodov nie je prípustná. Aktuálne máme na konte päť bodov a po dvoch triumfoch by sme mali konečný stav 11 získaných bodov. Viac už mať nemôžeme.

Zajtrajšia výhra Kazachstanu

Kazachovia majú na konte štyri body, teda o bod menej ako naši. Naopak, Lotyši majú bodov osem. No so Slovákmi horší vzájomný zápas (prehra 1:2). Pokiaľ by teda zajtra Kazachstan dokázal zaskočiť domáce Lotyšsko, pobaltský tím zostane na ôsmich bodoch a v poslednom dueli ho čaká veľmi silné Švajčiarsko. Aj preto budú zajtra Slováci, na rozdiel od dnešného večera, drukovať kazašským farbám. Reprezentanti Kazachstanu zakončia skupinovú púť súbojom proti Slovincom. A ak by zvládli za tri body aj tento duel, mali by desať bodov. Teda stále menej ako Slováci.

Lotyši nesmú získať štyri body

Ak Lotyšsko zajtra vyhrá s Kazachstanom a minimálne remizuje s Helvétmi, pre našich je to neriešiteľná situácia. Lotyši budú mať na konte už 12 bodov. Ak však získajú len tri za triumf nad Kazachstanom a prehrajú so Švajčiarskom, stále máme s nimi lepší vzájomný zápas. Naši však musia vyhrať oba duely, aby sme boli s Lotyšmi na spomínaných 11 bodoch.

01 - Modified: 2023-05-28 21:23:12 - Feat.: - Title: Najužitočnejším hráčom šampionátu sa stal brankár Lotyšska Šilovs 02 - Modified: 2023-05-28 21:06:49 - Feat.: - Title: Kanaďania prekvapenie nedopustili. Otočili finále proti Nemecku a sú majstrami sveta 03 - Modified: 2023-05-28 17:19:48 - Feat.: - Title: Lotyšsko je na nohách. Hokejisti porazili USA a vybojovali prvú medailu v histórii 04 - Modified: 2023-05-28 11:59:32 - Feat.: - Title: Jurčina pred finále: Nemecký hokej veľmi napreduje a ich liga je náročná. Slovákov v nej však príliš nechcú 05 - Modified: 2023-05-28 09:10:44 - Feat.: - Title: Nemci sa postarali o ďalšiu senzáciu. Porazili USA a o zlato zabojujú proti Kanade
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 05:49