Peter Čerešňák je defenzívnou istotou Pardubíc, ako aj nášho národného tímu. FOTO: TASR/M. Svítok
StoryEditor

Náš obranca Čerešňák zostrelil v play-off Olomouc gólom z poslednej minúty. Veľká úľava, hlásil

19.03.2023, 09:19
  • Slovenský hokejista Peter Čerešňák sa vlani stal najlepším obrancom v českej extralige.
  • Pred touto sezónou sa náš legionár stal novou posilou klubu HC Dynamo Pardubice.
  • Skúsený obranca má na svojom konte aj zisk olympijského bronzu z Pekingu 2022.

Kto čakal podobný scenár ako v prvom, veľmi jednoznačnom zápase, ten sa veľmi mýlil. Po prvej konfrontácii boli Hanáci v Pardubiciach zrelí na uterák. Prehrali 1:5 a nepredviedli takmer nič. Ani nie o 24 hodín neskôr nastúpil na východe Česka úplne iný olomoucký tím. S prehádzanými útokmi a výborným gólmanom Janom Lukášom, najlepším hráčom stretnutia na strane hostí.

Hanáci prehustili stredné pásmo, dávali oveľa väčší pozor v obrane, no zároveň hrozili aj smerom dopredu. Domáci sa stále držali svojho scenára, ale bolelo to. Takmer 60 minút sa hralo bez gólov.

„Tréneri nás varovali, že to bude určite ťažší zápas ako v piatok, takže sme s tým počítali. Možno sme sa trochu trápili v zakončení, ale aj tak sme hrali dobre. Trpezlivo, zaistene z obrany. Výhra je výhra,“ hlásil skúsený slovenský obranca Peter Čerešňák.

image

Česká liga má nečakaného lídra. Slávny klub posunuli na čelo góly slovenského „kráľa bodyčekov“

Domáci utiahli skrutky predovšetkým v tretej tretine, ktorú na strely vyhrali 11:1. Na gólmana hostí Lukáša lietal puk zo všetkých možných pozícií. Nakoniec sa ujala jedna z posledných rán práve od Čerešňáka.

„Aj keď je desať sekúnd do konca, tak nemá cenu nikam ustupovať a treba skúšať strely odkiaľkoľvek. Nikdy neviete, ktorá je tá pravá,“ usmieval sa ostrieľaný Slovák.

Zostávalo už len 19 sekúnd

Ani on si svojím pokusom 19 sekúnd pred koncom vôbec nebol istý.

„Snažil som sa napáliť puk na bránku. Netušil som, koľko zostáva času, len som zaregistroval, že niekto z našich stiahol dvoch súperov do bránkoviska a predo mnou sa otvoril priestor, do ktorého som nakorčuľoval a dostal prihrávku,“ opisoval.

image

Reprezentačný obranca Peter Čerešňák mení vrámci českej ligy dres

Hlava dole, bomba k žrdi a 1:0 pre Pardubice. Na strane domácich prepukla obrovská eufória. Pre Hanákov, ktorí už mali blížiace sa predĺženie na dosah, to bola tvrdá rana. Obarení Olomoučania pritom ihneď inkasovali aj druhý zásah. Hneď po buly totiž iný pardubický obranca Tomáš Dvořák presne zamieril zo stredného pásma do prázdnej bránky a bolo rozhodnuté.

„Sme za víťazstvo veľmi vďační. Bola to veľká úľava a odmena pre celý tím. Štvrťfinále sme odštartovali ideálne, ale ešte bude dlhé. Nesmieme nič podceniť a udržať stále rovnaký prístup,“ nabáda slovenský zadák, ktorého v roku 2011 draftoval z celkovo 172. miesta klub New York Rangers. Odchovanec trenčianskeho hokeja si však najslávnejšiu hokejovú ligu na svete, kanadsko-americkú NHL, nikdy nevyskúšal. V zámorí si zahral len v súťaži OHL, keď pôsobil dve sezóny vo farbách družstva Peterborough Petes.

Už deviata sezóna v Česku

Inak hrával Čerešňák len za európske kluby, lepšie povedané za slovenské a české mužstvá. U susedov v Česku pôsobí už deviatu sezónu za sebou, pričom Pardubice sú jeho tretím klubom. Prvé dva roky pôsobil vo Vítkoviciach, ďalších šesť rokov strávil v tíme HC Plzeň. Od tejto sezóny sa stal súčasťou ambiciózneho celku HC Dynamo Pardubice, kde plní aj rolu asistenta kapitána.

Najbližším cieľom pre Čerešňáka a spol. je postup do semifinále play-off, a teda vyradenie Olomouca. Štvrťfinálová séria sa aktuálne presťahuje na Hanú, v premrznutej „plechárni“ sa hrá v utorok a v stredu.

image

Kto dnes vyzve Slovákov? Francúzsky top talent, bývalý ostrý zadák Trenčína aj nespokojný ex-Popradčan

„Tam bude Olomouc ešte lepší. Bude vypredané a zápasy zase budú mať emócie. Môže sa nám dostať pod kožu napríklad nejaká bitka alebo slovné prestrelky. Musíme zostať naďalej pokojní v hlave,“ dodal na záver Čerešňák, ktorý patrí k našim najskúsenejším legionárom.

Bronzový medailista z lanskej olympiády v Pekingu odohral na klubovej úrovni v českej extralige dovedna už 421 súťažných stretnutí. V play-off si pripísal ďalších 52 duelov. Zápas číslo 53 v rámci play-off začne Čerešňák v utorok v Olomouci.

01 - Modified: 2023-03-13 12:57:06 - Feat.: 1 - Title: Poprava v priamom prenose? Sporný verdikt rozhodcu riešila komisia. Narúša to značku ligy, tvrdí odborník 02 - Modified: 2023-03-12 06:22:33 - Feat.: 1 - Title: Boston postúpil do play off ako prvý tím. Tatar prispel gólom k triumfu New Jersey 03 - Modified: 2023-03-10 11:53:15 - Feat.: 1 - Title: Protesty, zmena názvu a teraz najväčší obchod v histórii športu? Tím z Washingtonu chce i Bezos 04 - Modified: 2023-03-07 20:24:24 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Národný futbalový štadión už čoskoro zmení názov. Zaplatiť si ho chce veľká firma zo zahraničia
01 - Modified: 2024-04-25 13:01:54 - Feat.: - Title: Stabilita prostredia, hviezdne meno i nesebecký kolektív. Čo sa skrýva za triumfom nových majstrov z Nitry? 02 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 03 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 04 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 15:02