Ruský hokejista Kirill Kaprizov. FOTO: USA Today
StoryEditor

Ruské úrady stíhajú hviezdu NHL. Kaprizov mal sfalšovať vojenský preukaz

07.07.2022, 16:08

Po brankárovi Ivanovi Fedotovovi, ktorý čelí obvineniu z vyhýbania sa vojenskej službe, sa tentoraz zamerali na Kirilla Kaprizova. Mal sa previniť sfalšovaním vojenského preukazu.

Ruské úrady stíhajú ďalšieho hokejistu. Po brankárovi Ivanovi Fedotovovi, ktorý čelí obvineniu z vyhýbania sa vojenskej službe, sa tentoraz zamerali na Kirilla Kaprizova.

Hviezdny útočník Minnesoty Wild sa pred piatimi rokmi, keď ešte nastupoval v KHL za Ufu, údajne previnil sfalšovaním vojenského preukazu. „Nepanikárime,“ okomentoval situáciu Bill Guerin, generálny manažér Wild.

Situáciu okolo dvadsaťpäťročného rodáka z Novokuznecku sprevádza neistota. Podľa prvotných správ denníka Sport-Express mal utiecť do Spojených štátov amerických, ale vedenie Minnesoty uviedlo, že hráč zostáva v Rusku.

„Má sa dobre. Aspoň na základe toho, čo viem ja. Trávi čas s rodinou a priateľmi,“ uviedol Guerin pre renomovaný športový web The Athletic, ktorý celú kauzu sleduje.

„Hovoril som s jeho agentom (Paulom Theofanousom). Zatiaľ zisťujeme, aké správy môžeme vôbec považovať za vierohodné,“ dodal generálny manažér Wild.

Falošný preukaz mal Kaprizov, rovnako ako Fedotov, kúpiť od bývalého policajta Farita Samigullina, ktorý bol zatknutý tento rok v apríli. Rovnakým obvinením ako jeho dvaja bývalí spoluhráči z armádneho klubu CSKA Moskva čelí aj Pavel Karnauchov.

Líder Minnesoty a držiteľ Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL za sezónu 2020/21 sa má podľa ruských médií v budúcnosti pripojiť k výsadkovej jednotke, kde ho čaká vojenská služba.

Až do konca júna tohto roku platil pre hviezdneho útočníka odklad z dôvodu univerzitného štúdia na Národnej hospodárskej akadémii pri Úrade Ruskej federácie v Moskve.

Situácia okolo niektorých ruských hráčov sa tak aj naďalej vyostruje. Všetko odštartovalo zatknutie Fedotova, ktorý po úspešnej sezóne podpísal ročnú zmluvu s Philadelphiou na 925-tisíc dolárov.

Do zámoria však neodletel, v Petrohrade bol totiž zatknutý ruskými bezpečnostnými zložkami. Príslušníci armády ho odviezli do vojenskej kancelárie, kde sa mu urobilo nevoľno.

Víťaz KHL a strieborný medailista z tohtoročných olympijských hier v Pekingu bol transportovaný do nemocnice, kde mu lekári diagnostikovali zápal žalúdka.

„Necíti sa veľmi dobre. Hovorí, že dostal nejaké injekcie, ktoré nepozná. Vraj mu bolo povedané, že ich predpísal lekár,“ uviedol hráčov právny zástupca Alexej Ponomarev.

Jeho klient neskôr podstúpil ďalší presun, podľa švédskeho novinára Karla Månssona z portálu HockeyNews.sa dostal až do Severomorska, kde sídli administratívna základňa ruskej severnej flotily.

Dvadsaťpäťročného brankára, ktorý sa proti odvedeniu do armády chce brániť na súde, údajne čaká služba za polárnym kruhom, konkrétne na súostroví Nová krajina v Severnom ľadovom oceáne.

Dianie okolo Fedotova znepokojilo hneď niekoľko generálnych manažérov z NHL, ktorí minulý týždeň pre The Athletic vyjadrili obavy o bezpečí ruských hráčov zo svojich organizácií.

Jedným z nich bol aj Guerin. Podľa novinára Michaela Russa sa po skončení sezóny snažil Kaprizova, ktorý pozbieral v základnej časti 108 bodov (47+61), presvedčiť, aby sa nevracal domov.

Kľúčovému hráčovi Minnesoty navrhoval, aby leto radšej strávil v USA alebo v Nórsku u spoluhráča Matsa Zuccarella. U produktívneho útočníka ale zvíťazila chuť stretnúť sa s rodinou.

„Čo mu na to mám povedať? Predsa mu nezakážem, aby šiel domov. Chce stráviť čas so svojimi najbližšími, ktorých vidí raz za rok. Nevyčítam mu to,“ povedal bývalý americký reprezentant.

To ale ešte netušil, aké komplikácie budú nasledovať.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 22:31