Španielsky tenista Rafael Nadal na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nadal získal v Paríži rekordný 22. grandslamový titul

05.06.2022, 17:39
05.06.2022, 18:55
Autor:
ČTKČTK

Súper Roland Ruud zablahoželal Nadalovi k zisku titulu: "Rafa, zasa si to dokázal a tískal 14. parížsky titul. Všetci vieme, aký si veľký šampión."

Španielsky tenista Rafael Nadal triumfoval štrnástykrát na Roland Garros a získal rekordný 22. grandslamový titul.

Vo finále mužskej dvojhry zdolal v pozícii turnajovej päťky nasadenú osmičku Nóra Caspera Ruuda hladko 6:3, 6:3, 6:0. Počas slávnostného ceremoniálu zdôraznil, že ešte nemieni ukončiť kariéru.

Najstarší parížsky šampión

Španiel si upevnil prvé miesto v historických tabuľkách. Odskočil Srbovi Novakovi Djokovičovi a Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, ktorí majú na konte 20 grandslamových trofejí.

Nadal je vo veku 36 rokov najstarší parížsky šampión, doposiaľ ním bol jeho krajan Andres Gimeno. Vo finálových dueloch na dvorci Philippa Chatriera ešte antukový kráľ nenašiel premožiteľa, po nedeli má bilanciu 14:0.

image

Španielsky tenista Rafael Nadal zdvíha trofej po jeho výhre nad Nórom Casperom Ruudom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2022. FOTO: TASR/AP

Nadal po prvý raz vyhral v jednej sezóne Australian Open i Roland Garros. Vďaka nedeľňajšiemu triumfu si z francúzskej metropoly odnáša prémiu 2,2 milióna eur pred zdanením a 2 000 bodov do svetového rebríčka ATP. V jeho novom vydaní sa posunie na štvrté miesto.

Ruud napriek trojsetovej prehre dosiahol v Paríži životný úspech. Ako prvý Nór v histórii postúpil do finále niektorého z podujatí veľkej štvorky. Vo svetovom rebríčku sa posunie na šiestu priečku, čo bude jeho nové kariérne maximum.

Priebeh zápasu

Nadalovi vyšiel úvod zápasu s Ruudom, keď dvakrát prelomil podanie súpera a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 4:1. Španiel kvalitne returnoval, diktoval tempo výmen, zahrával loptičky tesne k základnej čiare. Nor robil príliš veľa nevynútených chýb najmä z bekhendu.

Na začiatku druhého dejstva odvrátil Ruud tri brejkbaly, čo ho povzbudilo. Vo štvrtom geme čistou hrou zobral Nadalovi podanie a ujal sa vedenia 3:1. Španiel sa však rýchlo zmobilizoval, v ďalších minútach získal päť gemov za sebou a aj druhý set sa stal jeho korisťou.

Nadal dokázal v dôležitých momentoch naplno zúročiť bohaté skúsenosti z grandslamových zápasov. V treťom sete úplne ovládol dianie na centri. Po dvoch brejkoch odskočil Ruudovi na 4:0 a uštedril mu "kanára". V šiestom geme premenil Nadal po víťaznom bekhende po čiare druhý mečbal a získal celkovo 92. singlový titul.

Nadal: Je ťažké opísať, čo cítim

V úvode slávnostného príhovoru ocenil výkonnostný progres Ruuda.

image

Španielsky tenista Rafael Nadal na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2022. FOTO: TASR/AP

"Casper, bolo mi cťou hrať proti tebe vo finále. Čaká ťa skvelá kariéra. Máš vo svojom tíme výnimočných ľudí, ktorí odvádzajú super robotu. Prajem vám len to najlepšie. Ďakujem môjmu tímu i mojej rodine za podporu. Bez vás by som tu nikdy nestál. Zažili sme rôzne komplikácie, bez vás by som už dávno skončil. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii tohto turnaja, podávačom loptičiek, dobrovoľníkom, riaditeľke Roland Garros Amelie Mauresmovej. Vďaka vám sa tu cítim ako doma. Je ťažké opísať, čo teraz cítim. Je neuveriteľné, že vo veku 36 rokov tu stojím s cennou trofeje na mojom najobľúbenejšom kurte, je to fantázia. Verím, že toto dobrodružstvo ešte bude pokračovať. Neviem, čo sa stane v budúcnosti, ale budem bojovať a snažiť sa, aby som hral ďalej," uviedol Nadal po prevzatí Pohára mušketierov z rúk legendárnej Američanky Billie-Jean Kingovej.

Ruud zablahoželal Nadalovi k zisku titulu. "Rafa, zasa si to dokázal a tískal 14. parížsky titul. Všetci vieme, aký si veľký šampión. Konečne som pocítil, aké je to hrať proti tebe vo finále Roland Garros, nie som prvá obeť. Ďakujem za prijatie do tvojej akadémie, v ktorej môžem trénovať. Verím, že ešte budeš pokračovať v kariére, lebo si veľkou ikonou svetového tenisu. Ďakujem môjmu tímu, dúfam, že pôjdeme touto cestou a ešte zažijeme viacero grandslamových finále. Ďakujem Parížu za podporu, na tribúnach bolo množstvo fanúšikov. Boli to pre mňa krásne dva týždne."  

01 - Modified: 2022-06-05 16:09:50 - Feat.: 0 - Title: Ráno alebo večer. Najvhodnejší čas na cvičenie sa u mužov a žien líši 02 - Modified: 2022-06-02 14:01:00 - Feat.: 1 - Title: Ako sa teraz žije Rusom v NHL? Na ľade žiaria, o vojne mlčia. Boja sa vyjadriť, aby nemali problémy 03 - Modified: 2022-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Horský vodca Michal Gerčák: Ľudí upozorňujem, že im kopce neutečú
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 03:56