StoryEditor

Stredoeurópska futbalová liga! Utópia či realita?

Nadnárodné európske ligové súťaže sa v kolektívnych športoch vytvárajú s cieľom zvýšiť kvalitu jednotlivých súťaží, atraktívnosť zápasov a záujem vplyvných sponzorov, bez ktorých by takýto projekt nemohol mať budúcnosť. Väčšinou sa o súťaže tohto typu usilujú krajiny, ktoré v určitom odvetví nemajú v domácom prostredí potrebnú konkurenciu, vytvárajú sa jednoznační lídri, stretnutia strácajú náboj, a tým sa, pochopiteľne, znižuje kvalita súťaže.

Pozitívnym a čerstvým príkladom úspešnej nadnárodnej súťaže sú spoločné česko-slovenské hádzanárske ligy mužov i žien. Fanúšikovia na Slovensku by však podobný model radšej prijali v dvoch najpopulárnejších športoch pod Tatrami - v hokeji či vo futbale. Napriek tomu, že rokovania o obnovení hokejovej súťaže s naším bývalým federálnym partnerom sú čoraz intenzívnejšie, takáto súťaž je stále vo hviezdach. Zaujímavý projekt sa však črtá vo futbale, kde mediálna spoločnosť UFA, vlastniaca práva na vysielanie v strednej a vo východnej Európe, prišla s návrhom vytvoriť Stredoeurópsku ligu. Regionálny riaditeľ tejto spoločnosti Slobodan Vujčič vychádza z toho, že mužstvá z tohto regiónu sa len málokedy prebojujú do hlavnej fázy Ligy majstrov či do osemfinále Pohára UEFA, a preto by v jarnej časti mohli vo voľných termínoch hrať spoločnú súťaž. Podľa prvých návrhov by v Stredoeurópskej lige mali hrať mužstvá z Rakúska, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Česka, zo Slovenska, Slovinska, z Chorvátska a Juhoslávie. Podľa Vujčiča by si dvadsaťštyri mužstiev okrem atraktívnej konfrontácie prišlo na svoje aj z finančnej stránky. O mužstvách zaradených do súťaže by sa rozhodovalo v decembri, teda v čase, keď už je známe, komu sa podarilo postúpiť do II. fázy Ligy majstrov alebo do osemfinále Pohára UEFA. Na základe tvrdenia jedného z predstaviteľov Maďarského futbalového zväzu, ktoré uverejnila agentúra SITA, Európska futbalová únia (UEFA) nemá žiadne námietky proti vzniku takejto ligy.
Chorváti proti Srbom?
V chorvátskych médiách a na internetových stránkach okamžite vypukla búrlivá výmena názorov o tom, či sa majú Dinamo a Hajduk Split, rovnako ako pred vojnou v Juhoslávii, stretnúť v jednej lige so srbskými mužstvami. Podľa hlavného organizátora a podporovateľa súťaže Slobodana Vujčiča reagovali oslovené mužstvá veľmi priaznivo, hlavne z dôvodu zaujímavých finančných podmienok, prezrádza maďarský denník Nemzethi Sport. Macedónske a albánske mužstvá dali Vujčičovi tiež jednoznačne najavo, že majú určite záujem o účasť v tejto lige. "Pracujeme na tom, aby sme v decembri mohli spustiť túto ligu, ktorú by sme chceli aj sponzorovať," vyhlásil Vujčič a pokračoval: "Spomínané krajiny majú nízku sledovanosť svojich krajinských líg, z toho dôvodu sú príjmy za práva na vysielanie nízke, a preto nedokážu jednotlivé mužstvá zbohatnúť. Naším cieľom je, aby v rámci UEFA fungovala táto liga, a v prvej časti vzájomných súbojov by sme ju rozdelili na dve časti. V prvej by boli české, chorvátske, rakúske a slovinské, v druhej maďarské, srbské, bosnianske a slovenské kluby. Takto by sa nedostali proti sebe srbské a chorvátske mužstvá. Z jednotlivých častí by o titul bojovali dvaja najlepší," citoval Vujčiča Nemzethi Sport. Regionálny riaditeľ UFA nevylučuje ani štart klubov z Rumunska a Bulharska. "Od UEFA žiadame, aby sa víťaz našej ligy dostal do Ligy majstrov. UFA Media bude financovať ubytovanie a cestu, kým príjmy z usporiadania zápasov by dostali domáce mužstvá. O právach na vysielanie by sme sa dohodli s jednotlivými mužstvami, sme pripravení vyplácať im aj prémie," dodal Vujčič.
O ligu je záujem
Po priaznivých ohlasoch z krajín bývalej Juhoslávie sa k tomuto plánu pozitívne vyjadrili aj zástupcovia ďalších krajín. Väčšina oslovených však príliš neverí, že sa dokážu zohnať potrebné financie na chod takejto súťaže. "V súčasnosti je obraz ešte dosť nejasný. Aj keď v nemáme k dispozícii príliš veľa informácií, ak bude táto liga organizovaná na príslušnej úrovni a odmeny budú skutočné, sme pripravení zúčastniť sa na nej. Počul som, že víťaz bude mať možnosť štartovať v Lige majstrov, myslím, že je to perspektíva viac než zaujímavá pre hociktoré mužstvo," povedal výkonný riaditeľ Ferencvárošu Budapešť Jozef Szeiler. Stredoeurópska liga by bola lákavá aj pre rakúske mužstvá. "V Rakúsku sa o podobnom pláne veľa hovorilo približne pred dvoma rokmi. Už približne rok a pol som o tom nič nepočul, preto ma prekvapuje, že sa o tejto lige opäť začína uvažovať. Za náš klub však môžem potvrdiť záujem zúčastniť sa na takomto projekte, veď v stredoeurópskom regióne je množstvo kvalitných mužstiev s bohatou tradíciou. Za všetky spomeniem aspoň Spartu Praha, Dinamo Záhreb, Ferencvaros či bratislavské mužstvá Slovan a Inter," povedal pre HN tlačový hovorca Rapidu Viedeň Peter Klinglmüller. Záujem o súťaž má aj kvarteto slovenských mužstiev (Slovan, Inter, Košice a Trnava), ktoré sa v predbežnom pláne Stredoeurópskej ligy objavili. "Určite by sme takúto súťaž privítali, pretože tiež patríme ku krajinám, ktoré sa nedokážu dostať do vzdialenejších kôl európskych klubových súťaží. Susedská rivalita štátov by určite priniesla atraktívne súboje a zaujímavé stretnutia, navyše slovenským tímom chýba medzinárodná konfrontácia. Ak bude súťaž aj finančne krytá, určite o ňu prejavíme záujem," povedal generálny manažér Interu Bratislava Jozef Barmoš.
Česi sú skôr skeptickí
Istý skepticizmus v súvislosti s vytvorením Stredoeurópskej ligy bolo cítiť z futbalovo najúspešnejšej krajiny, ktorá by sa mala na tomto projekte zúčastniť - z Česka. Nedôverčivý hlas zaznel najmä z vedenia Sparty Praha, teda klubu, ktorý sa v posledných štyroch ročníkoch iba raz nekvalifikoval do hlavnej časti Ligy majstrov. "Naším cieľom je dostávať sa do najprestížnejších futbalových súťaží, čo je však z roka na rok ťažšie. Preto je pre krajiny strednej Európy, samozrejme, vrátane Českej republiky, zaujímavá každá atraktívna súťaž, ktorá by mohla priniesť prostriedky na financovanie rozpočtov. Myslím si však, že tento plán je skôr utópiou, neverím, že by sa v súčasnosti dalo niečo podobné zrealizovať. Neviem si ani dosť dobre predstaviť, že by táto liga mohla nadväzovať na postup do Ligy majstrov," vyjadril sa generálny riaditeľ Sparty Miroslav Pelta. Iba o niečo optimistickejšie nám odpovedal zástupca druhého najúspešnejšieho českého klubu Slavie Praha, manažér Josef Jinoch: "Pravdu povediac, zatiaľ som o ničom takom ešte nepočul. K nášmu stanovisku by sme najskôr museli poznať viac detailov. Napríklad, aký by táto liga mala televízny, mediálny a finančný ohlas, aby sme iba zbytočne nehrali väčší počet stretnutí, s čím sú, samozrejme, spojené oveľa vyššie náklady na cestovanie. Pokiaľ by to však bolo podložené kvalitnými príjmami, tak by sme po dôkladnej analýze a finančnom prepočítaní mohli o tom uvažovať."
Tento odvážny, ale určite atraktívny projekt mediálnej skupiny UFA zaujal popredné kluby zo všetkých oslovených krajín, ale či bude realitou alebo ostane len snom, pravdepodobne rozhodne - vo futbale "stará" známa - moc peňazí.
Prehľad úspechov mužstiev z možných účastníkov Stredoeurópskej ligy
Slovensko Česko Rakúsko Chorvársko Juhoslávia Maďarsko Slovinsko Bos. a H.
1993/94 LM - - - - - - - -
PVP - - - - - - - -
Pohár UEFA - - Austria Salzburg - - - - -
(finále)
1994/95 LM - - Austria Salzburg Hajduk Split - - - -
(I. fáza) (štvrťfinále)
PVP - - - - - - - -
Pohár UEFA - - - - - - - -
1995/96 LM - - - - - Ferencváros Budapešť - -
(I. fáza)
PVP - - Rapid Viedeň - - - - -
(finále)
Pohár UEFA - Slavia Praha - - - - - -
(semifinále)
1996/97 LM - - Rapid Viedeň - - - - -
(I. fáza)
PVP - - - - - - - -
Pohár UEFA - - - - - - - -
1997/98 LM 1. FC Košice Sparta Praha - - - - - -
(I. fáza) (I. fáza)
PVP - Slavia Praha - - - - - -
(štvrťfinále)
Pohár UEFA - - - - - - - -
1998/99 LM - - Sturm Graz Dinamo Záhreb - - - -
(I. fáza) (I. fáza)
PVP - - - Vartex Varaždín - - - -
(štvrťfinále)
Pohár UEFA - - - - - - - -
1999/00 LM - Sparta Praha - Dinamo Záhreb - - NK Maribor -
(II. fáza) (I. fáza) (I. fáza)
Pohár UEFA - Slavia Praha - - - - - -
(štvrťfinále)
2000/01 LM - Sparta Praha Sturm Graz - - - - -
(I. fáza) (I. fáza)
Pohár UEFA - - - - - - - -
2001/02 LM - Sparta Praha - - - - - -
(II. fáza)
Pohár UEFA - Slovan Liberec - - - - - -
(štvrťfinále)
2002/03 LM - - - - - - - -
Pohár UEFA - Slavia Praha* - - - - - -
(osemfinále)

(* - Slavia Praha v Pohári UEFA ešte pokračuje, údaje v tabuľke sú za posledných desať rokov)
Predbežný návrh účastníkov Stredourópskej ligy
Rakúsko Austria Viedeň, Rapid Viedeň, Grazer AK, Sturm Graz
Maďarsko Ferencváros, MTK Budapešť, Újpest
Česko Sparta Praha, Slavia Praha, Liberec
Slovensko Slovan, Inter, Trnava, 1. FC Košice
Juhoslávia Crvena zvezda Belehrad, Partizan Belehrad
Slovinsko NK Maribor, Pivovarna Laško, Olimpija Ľubľana
Chorvátsko Dinamo Záhreb, Hajduk Split, Vartex Varaždín
Bosna a Hercegovina FK Sarajevo, Željezničar Saravejo

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 22:40