Robert LewandowskiReuters
StoryEditor

Nemecké kluby majú najvyššie zisky. Aj vďaka pravidlu, ktoré iné elitné ligy nemajú

31.01.2017, 23:00
Osemnásť tímov Bundesligy zarobilo vyše 200 miliónov eur. V čiernych číslach skončili už dvanástu sezónu za sebou.

Najbohatšou futbalovou súťažou sveta z pohľadu príjmov je anglická Premier League. Najviac peňazí za predaj televíznych práv spomedzi klubov zase dostávajú španielske giganty Barcelona a Real Madrid. No pri kľúčovom ukazovateli ekonomického úspechu, ktorým je hospodársky výsledok, je jednotkou Nemecko. Osemnásť klubov tamojšej najvyššej súťaže Bundesligy vykázalo za sezónu 2015/2016 zisk 206,2 milióna eur. Vyplýva to z materiálu Deutsche Fussball Liga Report, ktorý DFL zverejnila na svojej webovej stránke. Zaujímavosťou je, že nemecký klubový futbal patrí k finančne najzdravším v Európe, lebo mužstvá Bundesligy skončili v čiernych číslach už dvanástu sezónu za sebou. „Faktor úspechov národného tímu, finančné pravidlá súťaže a nemecká mentalita. To prináša Bundeslige ekonomický úspech,“ tvrdí pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Bez šejkov a oligarchov
Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú nemecké kluby dlhodobo finančne úspešné, je pravidlo, ktoré ich odlišuje od ďalších elitných európskych súťaží v Anglicku, Španielsku, Taliansku či Francúzsku. „Majú pravidlo pod názvom 50 + 1, čo znamená, že nemôže prísť domáci alebo zahraničný investor a prevziať kontrolu nad klubom tak, ako sme boli svedkami v iných futbalových ligách,“ tvrdí futbalový agent Branislav Jašurek. Myslel tým najznámejšie vstupy zahraničného kapitálu do futbalu na starom kontinente, ku ktorým patrí najmä príchod ruského oligarchu Romana Abramoviča do Chelsea či šejkov z Kataru a Saudskej Arábie do Paris St. Germain či Manchester City. „Vďaka tomu pravidlu Nemecku nehrozia stámiliónové investície, či už do nákupu hráčov alebo na ich platy. Kupujú si len to, čo si môžu dovoliť,“ vysvetľuje Jašurek. Existujú dve výnimky v nemeckej Bundeslige, na ktoré sa spomínané pravidlo 50 + 1 nevzťahuje. Sú to mužstvá VfL Wolfsburg a Bayer Leverkusen. „V ich prípade sú vlastníkmi nadnárodné nemecké spoločnosti: Wolfsburg vlastní automobilka Volkswagen, mužstvo z Leverkusenu farmaceutický koncern Bayer,“ konštatuje Tokoš.

Rast na všetkých frontoch
Bundesliga zlepšila finančné ukazovatele aj z hľadiska príjmov. Osemnásť klubov dosiahlo rekordné príjmy vo výške 3,24 miliardy eur, čo je medziročne nárast o 24 percent. Prvýkrát v histórii presiahlo stomiliónovú hranicu v tržbách až trinásť mužstiev. K rastu prišlo na všetkých úrovniach – v príjmoch z predaja hráčov, z predaja televíznych práv aj marketingových partnerstiev. „Od budúcej sezóny sa začína nové štvorročné obdobie platnosti domácich televíznych práv. To znamená, že v budúcich rokoch dosiahne súťaž ďalšie rekordné čísla,“ uviedol výkonný riaditeľ Deutsche Fussball Liga Christian Seifert. Aukcia predaja bola ukončená v júni minulého roka a klubom z najvyššej súťaže prinesie za štyri roky 4,64 miliardy eur. Je to o 85 percent viac, ako dostali z prebiehajúceho kontraktu. Jasnou jednotkou a najbohatším klubom v Nemecku je dlhodobo Bayern Mníchov – za Manchester United, Barcelonou a Real Madrid štvrtý najlepšie zarábajúci futbalový klub sveta. Mníchovčania zároveň zaznamenali aj najvyšší zisk v ročníku 2015/2016, a to 52 miliónov eur.

Slovenská stopa v Nemecku
Nemecká Bundesliga je zaujímavá aj z hľadiska účinkovania slovenských futbalistov. V rámci súťaží elitnej štvorky sa v nej za posledné dve desaťročia presadilo najviac hráčov spod Tatier. Uspeli tam Igor Demo, Vratislav Greško, Miroslav Karhan, Marek Mintál, Róbert Vittek a ďalší. „Bundesliga je fantastická súťaž pre slovenských futbalistov. Našim hráčom rozhodne sedí viac ako anglická Premier League či španielska La Liga, kde sa v minulosti presadilo len zopár hráčov,“ konštatuje Tokoš. Aktuálne je najdlhšie pôsobiacim Slovákom v Nemecku obranca Hertha Berlín Peter Pekarík, ktorý pôsobí v Bundeslige už od roku 2009. Na prvý zápas v Bundeslige čaká jeho klubový spoluhráč Ondrej Duda a o šancu bojuje aj mladík László Bénes v Borussia Mönchengladbach. „Nemecko je atraktívnou súťažou pre Slovákov. Možno sa v lete v Bundeslige dočkáme ďalšieho prestupu slovenského hráča,“ dodal manažér Jašurek.

Najbohatšie nemecké kluby
Podľa príjmov v miliónoch eur
1. Bayern 592,0
2. Dortmund 283,9
3. Schalke 04 224,5
4. Mönchengladbach 149,3
5. Wolfsburg 142,3

Podľa ziskov v miliónoch eur
1. Bayern 52
2. Mönchengladbach 41
3. Dortmund 38
4. Leverkusen 32
5. Schalke 27

Zdroje: Deloitte, UEFA

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 06:51