Roger FedererReuters
StoryEditor

Cena Federera stúpne. O milióny eur

30.01.2017, 23:00
Už vlani mala švajčiarska legenda medzi športovcami najvyššie sponzorské príjmy. Po triumfe v Melbourne ešte vzrastú.

Už pred ziskom rekordného osemnásteho grandslamového titulu bol Roger Federer žijúcou legendou a najúspešnejším tenistom všetkých čias. No z nedeľného triumfu na Australian Open nad Rafaelom Nadalom vyťaží od sponzorov milióny eur. 35-ročný Švajčiar patrí už niekoľko rokov k najlepšie zarábajúcim športovcom z pohľadu marketingových aktivít. Podľa vlaňajšieho rebríčka magazínu Forbes týmto spôsobom získal 60 miliónov dolárov. Na porovnanie, je to takmer dvakrát viac, ako získal spomedzi tenistov druhý v poradí Novak Djokovič. A teraz, po historickom grandslame číslo osemnásť, jeho príjmy výrazne stúpnu. „Federerovi paradoxne tých päť rokov bez grandslamu vo výške prémie za jeho získanie pomohlo. V zmluvách so sponzormi má kozmické sumy,“ tvrdí pre HN český tenisový manažér Karel Tejkal.

Kto predĺžil zmluvu, vyhráva
O lukratívny sponzorský príjem sa pre Federera dnes starajú globálne spoločnosti ako Nike, Rolex, Mercedes-Benz, Moët & Chandon, Wilson, NetJets a výrobca kávovarov Jura. „Napriek tomu, že päť rokov nevyhral žiadny grandslam, si žiadna spoločnosť od neho nedovolila odísť. Federer je z marketingového hľadiska dokonalý produkt,“ tvrdí Tejkal. Je žijúcou legendou, žije život bez škandálov, pre mnohých je hrdina a veľký džentlmen. Navyše, aj z geografického hľadiska je pre firmy neutrálny – Švajčiarsko totiž neprekáža ani východnej, ani západnej časti sveta. „Kto s ním vyrokoval predĺženie spolupráce ešte pred triumfom na Australian Open, môže si gratulovať. Lebo nové sponzorské kontrakty budú už určite v iných výškach ako doteraz,“ tvrdí popredný český manažér. Gratulovať si môže spomínaný výrobca kávovarov Jura. Švajčiarska spoločnosť totiž v roku 2015 predĺžila spoluprácu o ďalších päť rokov. Pri tej príležitosti výkonný riaditeľ Jura Emmanuel Probst označil Federera za dôveryhodného a autentického. A práve táto definícia robí už vyše desaťročie z rodáka z Bazileja unikátnu postavu v histórii športového biznisu. Už v najbližšom vydaní rebríčka najlepšie zarábajúcich športovcov sa môže priblížiť k rekordnému príjmu Tigera Woodsa, ktorý v roku 2008 získal od sponzorov vyše sto miliónov dolárov. „Nechcel by som byť teraz v koži firmy, ktorá ho chce získať na spoluprácu. Partnerstvo s Federerom môže dnes vyjsť násobne viac, ako povedzme pred rokom,“ konštatuje Tejkal.

Pomohol k rastu prémií
Tenisový konkurenti neuznávajú Federera len kvôli jeho tenisovým úspechom. Výrazne sa totiž pričinil o to, že väčšina z hráčov dnes najmä na grandslamových turnajoch zarába viac peňazí ako kedykoľvek predtým. V rokoch 2008 až 2014 bol totiž prezidentom hráčskej únie ATP a z tejto pozície ovplyvňoval organizátorov k výraznejšiemu zvyšovaniu hráčskych odmien. „Federerov hlas má najväčšiu váhu spomedzi všetkých tenistov sveta. Snažil sa najmä o rast odmien v úvodných kolách grandslamov, ale aj iných tenisových turnajov. Svoje meno využíva aj v prospech ostatných,“ hovorí Tejkal. Meno Federer je magnetom pre fanúšikov aj sponzorov jednotlivých tenisových podujatí, čo môže potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Ako spoluorganizátor sa podieľal na usporiadaní desiatok daviscupových a fedcupových zápasov, vrátane niekoľkých finále. „V Česku sme privítali množstvo hráčov z najlepšej desiatky rebríčka, no žiaden z nich nevzbudil taký ohlas a záujem ako Federer,“ dodal manažér.

Federer a Nadal budú v Prahe
Ak by ste chceli vidieť umenie tenisových velikánov Rogera Federera a Rafaela Nadala naživo, už o necelých deväť mesiacov budete mať možnosť. V Prahe sa totiž uskutoční prvý ročník unikátneho podujatia Laver Cup, v ktorom sa stretnú najlepší tenisti Európy proti hráčom zo zvyšku sveta. Kapitánmi budú Björn Borg a kontroverzný John McEnroe. A spomedzi špičkových tenistov prisľúbili svoju účasť ako prví práve Federer s Nadalom. „Nič lepšie sme si pre toto podujatie nemohli priať, ako ich veľkolepé finále v Melbourne. Výnimočné bude to, že nebudú hrať proti sebe, ale budú súčasťou jedného tímu,“ hovorí manažér Karel Tejkal, ktorý je za spoločnosť Česká sportovní promotérom podujatia.

Vývoj sponzorských príjmov Federera (v mil. USD)
(vývojový graf)
2007 19
2008 29
2009 24
2010 35
2011 40
2012 44
2013 65
2014 52
2015 58
2016 60
Zdroj: Forbes

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 12:56