StoryEditor

Príbeh Federer vs Nadal: Rivalita, ktorá prerástla v priateľstvo

29.01.2017, 15:45
Tenis v posledných rokoch zdobila rivalita dua Federer-Nadal.

Písal sa marec 2004, keď v 2. kole na turnaji v Miami vtedy 18-ročný mladík Rafael Nadal senzačne zdolal čerstvú svetovú jednotku a už dvojnásobného grandslamového víťaza – o päť rokov staršieho Rogera Federera 2:0 na sety (6:3, 6:3). Nikto nemohol tušiť, že sa v nasledujúcich rokoch z tejto dvojice vykľuje jedna z najväčších rivalít v histórii tenisu a športu vôbec.

Práve medzi rokmi 2004 až 2007 bol Federer takmer neporaziteľný, vyhral trikrát Australian Open, štyrikrát Wimbledon aj US Open. Len na antuke v Paríži nedokázal potvrdiť svoju dominanciu v svetovom tenise. Dôvod? Z neznámeho mladíka Španiela vyrastal nekorunovaný kráľ antuky a trikrát za sebou nedal Federerovi vo finále Roland Garros šancu.

Rivalitu ukončil Nole

V roku 2008, keď už Nadal začal vyhrávať tituly aj na iných povrchoch ako len na antuka dokonca po piatich rokoch vystriedal Federera na poste svetovej jednotky. Ich rivalitu na absolútnom vrchole profesionálneho tenisu ukončil až vzostup Srba Novaka Djokoviča.

Tak Federera no najmä Nadala v posledných rokoch trápili zdravotné problémy a nekonzistentnosť výkonov. „Éra Nadala a Federera končí“ zneli mnohokrát titulky svetových médii na margo skutočnosti, že dvojica velikánov čoraz viac nestačila na spomínaného Djokoviča alebo Brita Andyho Murrayho.

Dramatické finále

Súboje Federara s Nadalom sa často podobali šachovým partiám, kde jeden zlý ťah – jedna stratená loptička mohla znamenať zmenu vývoja v zápase. A ich finále na Australian Open v čase, keď má Federer 35 rokov a Nadal 30 nijako nestratilo na svojej dramatickosti a obaja predvádzali tenis, ktorý im môžu závidieť o desať a viac rokov mladší konkurenti.

No bolo cítiť, že po rokoch tvrdého súperenia si tak Federer ako aj Nadal k sebe uchovávali ohromnú úctu a rešpekt za to, čo ten druhý z nich na tenisových dvorcoch dokázal. Karta o dvoch nezmieriteľných sokoch sa začala otáčať v roku 2009, keď po Nadalovom víťazstve na Australian Open utešoval svojho zdolaného finálového súpera Federera.

Propagačné video

Pokračovalo to o rok neskôr, keď sa snažili natočiť propagačné video pre nadáciu Rogera Federera pre projekt „March for Africa“, no ani jeden nedokázal udržať drsnú tvár súpera a viac sa zabávali, ako sa hrali na veľkých rivalov.

Naposledy svoju náklonnosť aj mimo kurtov prejavili vlani, keď Nadal otváral na svojom domovskom ostrove Malorka za prítomnosti Federera svoju tenisovú akadémiu pre ďalšie generácie tenistov. Vtedy to vyzeralo, že dvaja velikáni už pomaly vešajú rakety na klinec a ich ďalšia kariére bude smerovať k podpore nových tvárí tenisu.

No za necelého pol roka dokázali otočiť prognózy na hlavu a odohrali jedno z najpamätnejších grandslamových finále v histórii. Nebol to len zápas dvoch najúspešnejších tenistov všetkých čias, ale dvojice džentlmenov, ktorých príbeh rivality nemá obdoby.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:27