Isaiah ThomasReuters
StoryEditor

Hviezda, ktorej meno vybrala stávka

01.01.2017, 23:00
V zámorskej NBA žiari v drese Bostonu iba 175 centimetrov vysoký rozohrávač Isaiah Thomas.

Vyčíňanie Isaiaha Thomasa prináša do histórie NBA ľahký zmätok. Najlepšia basketbalová liga sveta totiž už jedného slávneho rozohrávača s veľmi podobným menom mala. A Isaiah je s ním spätý neviditeľným putom už od chvíle, keď ešte ani nebol na svete. Dvadsaťsedemročný Thomas je ľahko prehliadnuteľný. Teda presnejšie – bol by prehliadnuteľný, keby nebol taký zázračne rýchly, svižný, šikovný. A tiež produktívny.

Rekordman Celtics
Jeden z najmenších mužov v histórii NBA, ktorý tvrdí, že meria 175 centimetrov, práve prežíva svoje najlepšie obdobie. Pritom už tie predchádzajúce patrili k jednoznačnému nadpriemeru ligy líg. Isaiah Thomas uzavrel svoj basketbalový účet v roku 2016 v piatok, keď svojmu Bostonu zaistil tesnú výhru 117:114 nad Miami osobným rekordom v podobe 52 bodov. Svoj výkon eskaloval vo štvrtej štvrtine 29-bodovým predstavením. Dvadsaťdeväť bodov vo štvrtej časti dokázal v NBA dať len Dirk Nowitzki pred desiatimi rokmi. A lepší je už len Wilt Chamberlain, ktorý pri svojom stobodovom výkone nastrieľal v záverečnej časti 31 bodov. To sa však písal rok 1962. Maličký Thomas je v každom prípade novým rekordmanom slávnych Celtics, výkon Larryho Birda v jednej štvrtine prekonal o päť bodov.

Na 52 bodov pritom Thomasovi stačilo iba 26 striel z poľa. Pomohol si stopercentnými šestkami 13/13. Sám Thomas bol po rekordnom večere nanajvýš pokorný a ďakoval spoluhráčom a trénerom. A pripustil, že päťdesiatku si nechcel nechať ujsť aj napriek tomu, že zápas nebol do posledných chvíľ rozhodnutý. „Čo na to povedať? Toto rozhodne nebol výsledok môjho koučovania. Bolo to neuveriteľné predstavenie silnej vôle. A bolo to niečo, čo sme potrebovali,“ povedal tréner Bostonu Brad Stevens.

„M-V-P!“
Práve tak ocenili bostonskí diváci Thomasov výkon. Zvolaním, aby mu bola udelená cena pre najužitočnejšieho hráča NBA. Päťdesiatbodový večer v podaní Isaiaha Thomasa pritom už pár týždňov visel vo vzduchu, tesne pred Vianocami zvládol 44-bodovú šichtu proti Memphisu. V decembri 2016 mal bilanciu 30,3 bodu na zápas, medzi všetkými strelcami v tejto sezóne mu patrí piata priečka s priemerom 27,7 bodu. Vo štvrtých štvrtinách teraz Thomas dáva viac bodov než všetci hráči NBA – až na jedného, vôbec najlepšieho strelca ligy Russella Westbrooka z Oklahoma City.

Pred pár dňami ho medzi hviezdy ligy pasoval aj samotný Kráľ. „Boston nespochybniteľnú hviezdu má, je to Isaiah Thomas,“ prehlásil LeBron James pred meraním síl Celtics s Cleveland Cavaliers.

Dlhý tieň Isaiaha Thomasa
To nie sú zlé výsledky na usmievavého chlapíka, ktorý bol v drafte vybraný ako posledný, šesťdesiaty. A ktorého matka príroda pre profesionálny basketbal nevybavila práve vzorovo. A tiež na muža, ktorý na basketbalovej palubovke bojuje s tieňom Isiaha Thomasa. Nositeľ tohto mena, rozohrávačská legenda Detroitu z 80. rokov, sprevádza Isaiaha od narodenia. Teda vlastne – Isiah sprevádza Isaiaha ešte dlhšie. Bolo to takto: Thomas senior, veľký fanúšik LA Lakers, sa pred sezónou NBA 1988/89 s kamarátom stavil, že ak Pistons vo finále vyhrajú nad Lakers, dá synovi meno Isiah.

Stalo sa, Detroit o deväť mesiacov neskôr triumfoval 4:0 na zápasy. Úplne jednoduché to však pán Thomas s naplnením svojej veľkohubej stávky nemal, u manželky prešiel až biblický variant tohto mena Isaiah. Táto historka sa však stala verejne zaujímavou až o niekoľko rokov neskôr, keď sa ukázalo, že aj Isaiah Thomas má basketbalový talent. Drobný chlapík sa stal hviezdou University of Washington.

A v roku 2011 zamieril do NBA, keď si ho vybralo Sacramento. Je to jedno z mála dobrých rozhodnutí, ktoré Kings za posledné desaťročie urobili. O pár mesiacov neskôr bol Thomas slávny, v priamom súboji nováčikov proti Clevelandu porazil aj velebenú jednotku draftu Kyrieho Irvinga. Obaja hráči dosiahli 23 bodov, ale Thomas mal na svojom konte 11 asistencií, zatiaľ čo Irving zaznamenal iba jednu prihrávku.

01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-04-30 09:48:42 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste pripravení na cyklistickú sezónu? Ako chrániť bicykel aj seba? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 04 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 05 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 04:07