TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Veľké veci v slovenskom športe, ktoré sa diali mimo arén

29.12.2016, 23:00
Zmena na poste šéfa olympionikov či prešľapy futbalistov. Aj to hýbalo naším športom v končiacom sa roku.

Končiaci sa rok nepriniesol slovenskému športu len úspechy Tótha, Sagana či Cibulkovej. Veľké veci sa v ňom diali aj mimo atletických oválov, ciest či kurtov. HN zostavili rebríček najdôležitejších udalostí, ktoré sa uskutočnili mimo našich športových arén.

1. Nový šéf olympionikov
Po sedemnástich rokoch prišlo k zmene na jednej z najvýznamnejších pozícií v slovenskom športe. Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru sa stal biznismen Anton Siekel, ktorý nahradil odchádzajúceho Františka Chmelára. V tajnej voľbe zvíťazil suverénne nad troma protikandidátmi – získal vyše 80 percent všetkých hlasov. Jedným z hlavných cieľov zakladajúceho člena finančnej skupiny Istrokapitál je zvýšiť príjem olympijského výboru z marketingových aktivít. „Verím, že bude olympijské kruhy viac vidieť a že sa olympijský výbor stane rešpektovanejším partnerom pre športovcov a členov,“ uviedol po zvolení pre HN. Záujem o športovcov potvrdil aj v posledných dňoch, keď prejavil ochotu pomôcť našim elitným lyžiarkam Veronike Velez-Zuzulovej a Petre Vlhovej v ich spore so Slovenskou lyžiarskou asociáciou.

2. Zmena vo financovaní
Po desaťročiach stagnácie sa jednotlivé zväzy dočkali v tomto roku výrazného zvýšenia finančných zdrojov zo štátneho rozpočtu. No koncom novembra prišlo k nečakanej zmene vo financovaní v rámci schválenej novely zákona o športe. Pozmeňovací návrh poslancov a bývalých futbalistov Dušana Tittela a Tibora Jančulu (obaja SNS) totiž zo vzorca na výpočet príspevku od štátu vyčlenil futbal a hokej. Po novom tak majú dva vyčlenené športy garanciu sedemnásť, respektíve trinásť percent z príspevku z celkovej sumy vyčlenenej na financovanie športu. „Zabezpečila sa primeranosť zvyšovania finančných prostriedkov tak, aby to nebolo na úkor ostatných zväzov,“ vyjadril sa k novele Tittel. Komu táto zmena najviac pomôže či ublíži, uvidíme až o niekoľko rokov, no v každom prípade hokej a futbal si nemôžu pohoršiť.


3. Koniec „vojny“ v hokeji
Od leta 2015, keď vo voľbách nového prezidenta hokejového zväzu zvíťazil Igor Nemeček nad Richardom Lintnerom, zúrila v najpopulárnejšom športe „vojna“. Reprezentanti bojkotovali národný tím, oba tábory si robili rôzne naprieky a ťažko hľadali spoločnú reč. Spor sa podarilo definitívne zažehnať až zmenou volebných stanov a tohtoročným zvolením Martina Kohúta za nového šéfa hokeja. Pre ľadový hokej môže byť prínosom skutočnosť, že prichádza z biznisu podobne, ako to bolo u futbalistov v prípade Jána Kováčika v roku 2010. Svoje predvolebné plány a zásadné kroky pre napredovane hokeja chce nový prezident prezentovať začiatkom budúceho roka. Už od leta na novinkách robí niekoľko pracovných skupín, ktorých súčasťou sú aj bývalí reprezentanti v čele s majstrom sveta z Göteborgu Michalom Handzušom.

4. Prešľapy futbalistov
Na majstrovstvách Európy vo Francúzsku slovenskí futbalisti uspeli, keď postúpili medzi šestnásť najlepších tímov starého kontinentu. Prešľapy sa začali u nich kopiť až pri septembrovom štarte kvalifikácie na MS 2018. Ten prvý nepriamo vyvolal tréner Ján Kozák tým, že na duel s Anglickom nenominoval Miroslava Stocha. Oficiálny dôvod, prečo u neho kontroverzný futbalista nadobro skončil, neprezradil. Údajne mu však Stoch vulgárne vynadal v lietadle cestou z EURO 2016. Po smolnej prehre s Anglickom sa azda prvýkrát pri národnom tíme nechal „vytočiť“ tréner Kozák otázkami komentátora, kapitán Škrtel sa od pamätnej červenej karty vyhýbal médiám. Atmosfére nepridal ani Vladimír Weiss mladší a jeho škandál s odmietnutím dychovej skúšky či mediálny súboj zväzu proti hráčom ohľadne štartovného za reprezentovanie.

5. Základný kameň štadióna
Po desaťročí dohadov, rokovaní, zmien plánov aj vlád bol 1. septembra poklepaný základný kameň nového Národného futbalového štadióna. Následne sa do zelenej lúky pustili stavebné mechanizmy, štadión stavia spoločnosť STRABAG, ktorá zvíťazila v tendri. Stavebná firma má podľa zmluvy s investorom – akciovkou NFŠ, a. s. – postaviť štadión v priebehu 76 týždňov za 59,77 milióna eur s DPH. Stavba má byť dokončená a skolaudovaná najneskôr do konca roku 2018. Nezodpovedanou otázkou je, kto následne zaplatí takzvané vyvolané investície a technické vybavenie arény tak, aby mohla hostiť zápasy najvyššej kategórie. Štát sa zároveň zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť projektu, pričom naň poskytne dotáciu 27,2 milióna eur. Za investorom projektu a akciovkou Národný futbalový štadión stojí majiteľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 02:36