formula 1 ferrariReuters
StoryEditor

Biznis storočia v F1. Kupujú ju Američania

09.09.2016, 00:00
Firma Liberty Media miliardára Johna Malona získa 35-percentný podiel v šampionáte najrýchlejších kolies za 4,4 miliardy dolárov.

Najsledovanejšie motoristické podujatie sveta – formula 1, prechádza do rúk amerických majiteľov. Spoločnosť Liberty Media patriaca americkému miliardárovi Johnovi Malonovi včera potvrdila realizáciu najväčšieho obchodu v histórii športu. Za získanie najväčšieho, 35-percentného balíka akcií, zaplatí skupine CVC Capital Partners celkovo 4,4 miliardy dolárov. O kontinuitu vo formule 1 sa má po chystanej zmene postarať Bernie Ecclestone. Doterajší šéf šampionátu najrýchlejších kolies totiž dostal od prichádzajúcich vlastníkov príležitosť byť výkonným riaditeľom F1 aj v nasledujúcich troch rokoch. „Očakávania sú veľké, pretože ide o amerického investora, ktorý dlhodobo disponuje zmluvami s tamojšími televíznymi spoločnosťami,“ povedal pre zámorskú televíziu CNBC Ecclestone.

Nový šéf bude od filmu
Liberty Media vo svojom stanovisku uviedlo, že v priebehu najbližších dní prevezme najskôr 18,7-percentný podiel formuly 1. Celý obchod sa má uzavrieť v priebehu prvého štvrťroka 2017. Zaujímavosťou je, že novým šéfom efjednotky sa stane doterajší viceprezident filmového a televízneho gigantu 21st Century Fox, Chase Carey. „Som nadšený zo skutočnosti, že prevezmem pozíciu riaditeľa formuly 1 a budem mať príležitosť pracovať po boku Bernieho Ecclestona,“ uviedol 62-ročný absolvent Harvardovej univerzity. Jeho príchod do seriálu z prostredia televízie naznačuje, že v budúcich rokoch môžu šampionát formuly 1 postihnúť radikálne zmeny. „Liberty Media má skúsenosti so šoubiznisom a budú sa starať, aby boli preteky čo najzaujímavejšie pre divákov. Preto túto zmenu vnímam veľmi pozitívne,“ povedal pre HN náš najúspešnejší automobilový pretekár Štefan Rosina mladší. O predaji formuly 1 sa pritom špekulovalo už niekoľko rokov, okrem investorov z USA sa spomínal aj záujem z Číny.

Jediné preteky, jediný tím
V tohtoročnom kalendári majú USA iba jediné preteky – v texaskom Austine. A v štartovom poli jedinú stajňu, Haas F1 Team. Je pravdepodobné, že tieto počty sa po vstupe amerických vlastníkov v budúcich sezónach formuly 1 zmenia. „Už niekoľko rokov som sa snažil preraziť do Ameriky, ale nebol som veľmi úspešný. Azda sa nám to teraz podarí,“ skonštatoval 85-ročný Ecclestone, ktorý je, mimochodom, vlastníkom 5,3 % akcií prestížneho podniku. Štefan Rosina si nemyslí, že príchod zámorských majiteľov teraz spôsobí, že sa namiesto jedných pretekov v USA pôjdu po novom napríklad štyri Veľké ceny. „F1 je a zostane globálnou značkou so zásahom na takmer všetky kontinenty. Verím, že vďaka novým majiteľom budú pre fanúšikov preteky formuly 1 atraktívnejšie ako v posledných rokoch,“ zaželal si Rosina. Otázne je, kedy prídu prvé zmeny v podaní nových šéfov podujatia z Liberty Group. Podľa špecializovaných portálov sa ich môžeme dočkať už pred štartom budúcoročnej sezóny.

Vlastníci najväčších podielov v F1
(po zavŕšení obchodu medzi CVC Capital Partners a Liberty Media)
1. Liberty Media 35,1 %
2. Waddell & Reed 20,9 %
3. Lehman Brothers 12,3 %
4. Bambono Holdings 8,5 %
5. Bernie Ecclestone 5,3 %
Zdroj: Bloomberg

01 - Modified: 2024-05-11 12:23:16 - Feat.: - Title: Karate: Slovenská reprezentantka Bakoš Suchánková získala na ME zlato v kumite do 61 kg 02 - Modified: 2024-05-12 12:16:21 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Rastislav Magna o 3D analýze chodidla a prečo funkčnosť tenisiek nepodceňovať 03 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 04 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 05 - Modified: 2024-04-30 09:48:42 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste pripravení na cyklistickú sezónu? Ako chrániť bicykel aj seba? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 18:21