StoryEditor

Náš štvorkajak senzačne vybojoval striebro. V obrovskej dráme zdolal tesne Čechov

20.08.2016, 15:16
Náš štvorkajak získal na olympijských hrách v Riu striebornú medailu. Celkovo má Slovensko na svojom konte už štyri cenné kovy.

Slovenský štvorkajak Tibor Linka, Erik Vlček, Juraj Tarr a Denis Myšák vybojoval na olympiáde v Riu striebornú medailu.

Úradujúci majstri sveta finišovali v A-finále K4 na 1000 m na druhom mieste za suverénnymi Nemcami a v obrovskej dráme zdolali rivalov z Česka.

"Je to fantastické získať na olympiáde medailu. Máme za sebou ťažký rok, bolo to náročné. Vedeli sme, že keď zúročíme tie tréningy, tak by to mohla byť medaila. V závere to strašne bolelo ale na konci je to tak vždy," povedal pre RTVS najskúsenejší člen posádky Erika Vlček tesne po zisku striebra.

Pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku je to štvrtá olympijská medaila v ére samostatnosti. Káštvorka sa na Lagoa Stadium postarala o štvrtý cenný kov pre SR v Riu.

Od začiatku boli za Nemcami

Slovenský štvorkajak sa držal od úvodných metrov na druhej pozícii za Nemcami, ktorí to rovnako ako v piatkovej rozjazde od štartu napálili.

Dvesto metrov pred cieľom sa na druhú priečku dostali Česi, no Slováci sa vďaka skvelému finišu vrátili na striebornú pozíciu. Vlček, ktorý v cieli prevrátil loď, sa pri piatom olympijskom štarte dočkal tretej medaily v kráľovskej disciplíne a zaradil sa medzi kanoistické legendy.

V Sydney 2000 bol desaťnásobný majster sveta štvrtý, v Aténach 2004 bronzový, v Pekingu 2008 v jednej lodi s Tarrom strieborný. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončil najúspešnejší slovenský kajakár v histórii v K4 šiesty.

Všetko sa začalo pred rokom

S myšlienkou dať dokopy dvoch skúsených harcovníkov s dvomi mladíkmi prišiel vlani bývalý kajakár Štefan Viszlay.

Novozložená loď vyletela na výslnie ako kométa. Po treťom mieste na podujatí Svetového pohára v nemeckom Duisburgu triumfovala v auguste na MS v Miláne. Premožiteľov na olympijskom kilometri nenašla ani na tohtoročných ME v Moskve.  

"Sú to úžasné, neopisateľné pocity. Je to moja prvá olympijská medaila. Dúfam, že sa to ešte niekdy zopakuje," tešil sa z prvého cenného kovu spod piatich kruhov Linka.

"Bol to experiment, ktorý vyšiel"

Tarr sa poďakoval všetkým, ktorí ich poporovali. "Ďakujem všetkým, ktorí stáli za nami. Bol to experiment, ktorý vyšiel. Odborníci hovoria, že to chce čas, kým to dozreje. Za necelý rok sme toho dokázali veľmi veľa," uviedol najskúsenejší zo slovenského kvarteta pre RTVS.

Už na OH v Aténach patril slovenský štvorkajak medzi topfavoritov. Bratia Richard a Michal Riszdorferovci, Vlček a Juraj Bača na vrcholných podujatiach dva roky valcovali konkurenciu, deň D im však nevyšiel podľa predstáv.

Vo finále nestačili na Maďarov ani na Nemcov. O štyri roky neskôr v Pekingu nahradil Baču na poste zadáka Tarr a káštvorka si o stupienok polepšila. Vo finále finišovala druhá za Bielorusmi.

Pred londýnskou olympiádou nastali trenice okolo zloženia posádky. V anglickej metropole slovenská vlajková loď štartovala bez bratov Riszdorferovcov s novým "háčikom" Petrom Gellem a Martinom Jankovcom.

Na méte 250 m ešte figurovala na medailových priečkach, v závere však zaostala za konkurentmi a v cieli bolo z toho napokon iba šieste meisto.  

01 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 02 - Modified: 2024-01-15 08:39:20 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Mladá Zuzana Paňková mieri na Olympiádu. Životom rovesníčok sa môže len prizerať 03 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024? 04 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije 05 - Modified: 2023-11-02 16:54:52 - Feat.: - Title: Rusko obviňuje olympijský výbor z dvojakých štandardov v súvislosti s konfliktom v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:57