StoryEditor

Sedieť vedľa Izraelčanov? Nikdy! Libanončania vyvolali škandál kvôli autobusu

08.08.2016, 13:15
Šéf libanonskej výpravy spôsobil v olympijskej dedine medzinárodný škandál.

Jadrom sváru sa stal autobus. Izraelskí športovci práve vyrážali z dediny na slávnostné zahájenie a hodlali nastúpiť do pristaveného čísla 22. Do dverí však znenazdajky skočil šéf libanonskej výpravy, ktorý rukami zatarasil vstup. "Dovnútra nesmiete," rozkázal rázne. A spôsobil medzinárodný škandál.

Politické spory neutíchajú ani v mieste, kde by sa na ne malo zabudnúť, teda v olympijskej dedine, v ktorej bývajú športovci z viac ako dvoch stoviek krajín sveta.

Technicky sú oba blízkovýchodné štáty spolu vo vojnovom stave. A hoci sa tanky už dávno na hraniciach nešikujú, potlačené napätie medzi Izraelom a Libanonom vybublalo na povrch aj na hrách v Riu.

"Hanba!" Hneval sa tréner izraelských jachtárov Udi Gal, ktorého nepustili na palubu autobusu, v ktorom sedeli Libanonci. Na svoj Facebook napísal: "Ako mohli niečo také dopustiť v deň slávnostného začatia? Nie je to v rozpore so všetkým, čo olympijské hry znamenajú? Som z toho incidentu v šoku. "

Idú Izraelčania. Zatvorte dvere!

Správanie Libanončanov, ktorí bránili izraelským športovcom, aby nastúpili do rovnakého autobusu, dokonca musel riešiť Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

"Akonáhle si libanonská výprava uvedomila, že by mala zdieľať autobus s izraelským tímom, okamžite požiadala vodiča, aby zavrel dvere," sťažoval sa verejne Gal. "My sme trvali na tom, že nastúpime do autobusu, ktorý bol pre nás pripravený. Keď sa to Libanončanom nepáčilo, mohli si vystúpiť."

Libanonská výprava sa bráni: "Bolo to celé len nedorozumenie."

Podľa ich verzie vôbec nevadilo, že na nástupišti stáli práve Izraelčania. Nič proti nim nemajú. Libanončania však tvrdia, že autobus mieriaci na štadión Maracana mali mať rezervovaný iba sami pre seba.

izrael výprava rio oh 2016 Reuters

Preto sa strhla hádka, počas ktorej šéf libanonskej výpravy Salim Hadzi Nakoula stál rozkročený vo dverách a zadržiaval naštvaných Izraelčanov, ktorí sa cez neho štveral dovnútra.

Keď však scénku ako vystrihnutú z nekorektné grotesky popisoval libanonskému denníku An-Nahar, oficiálneho výkladu o nedorozumení sa nedržal.

"Keď sme nastúpili do nášho autobusu, prekvapilo ma, že sa blíži izraelská výprava a chce ísť s nami. Povedal som vodičovi, nech zavrie dvere, ale izralelský sprievodca mu v tom zabránil. Potom som sa postavil do dverí, aby nemohli nastúpiť," vyhlásil pyšne.

Malý problém vyriešený

Usporiadatelia nakoniec rozhodli, že Izraelčanov rozmiestnia do iných kyvadlových liniek na štadión, aby zabránili vyhroteniu situácie a prípadne skutočne vážnej diplomatickej roztržke.

Izraelčania ale hundrali: "To je z bezpečnostných a reprezentačných dôvodov niečo neprijateľného."

Pre opustenou výpravu na zastávke preto museli vypraviť iný osobitný autobus, zatiaľ čo Libanonci medzitým odfrčali po vlastnej osi.

Keď MOV preskúmaval v nedeľu celý incident, varoval šéfa libanonskej výpravy, že ak sa bude takéto správanie opakovať, trest už ho neminie.

Nakoula už ale vraj provokovať rovnako nebude. "Bol to len malý problém. Teraz je vyriešený," povedal po telefóne agentúre AP. "Sme tu len kvôli športu."

Len autobus si bude nabudúce vyberať ešte starostlivejšie.

01 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 02 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 03 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-21 18:35:33 - Feat.: - Title: USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke obviňovanej z porušovania práv 05 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 08:52