Vojak SASBBC, Ilustračná snímka
StoryEditor

Hrozí v Riu teroristický útok? Briti vyslali do akcie elitnú jednotku SAS

07.08.2016, 15:25
Olympiáda v Brazílii je najstráženejšou v histórii. Aj napriek tomu vyslala Veľká Británia na ochranu svojich športovcov vlastné špeciálne jednotky.

Ešte nikdy nečelili olympijské hry tak vysokému riziku útoku zo strany džihádistov. Rio de Janeiro je pre Islamský štát obrovským lákadlom, navyše to nie je pre športovcov jediná hrozba. V Riu sú na dennom poriadku únosy a ozbrojené prepadnutia. Aj preto olympiádu chráni 85 000 brazílskych policajtov a vojakov.

Napriek všetkým možným bezpečnostným opatreniam (najväčším v histórii olympijských hier) sa podľa informácií denníkov Daily Mirror a Daily Mail rozhodli Briti neponechať nič na náhodu. Ich športovcov strážia v civile oblečení členovia jednotky SAS.

Títo vojaci patria k svetovej elite. Sláva Special Air Service sa šíri už od 2. svetovej vojny, kedy v Afrike v tyle nepriateľa ničili nemecké a talianske letiská. Legendárnym sa stal ich zásah v roku 1980 na iránskom veľvyslanectve v Londýne, obsadenom teroristami. V Perzskom zálive v roku 1991 malé úderné jednotky operovali v irackom tyle a zničili desiatky rakiet Scud.

V súčasnosti pôsobí SAS ako najelitnejšia britská protiteroristická jednotka, sú nasadení v Afganistane, Iraku, Sýrii a ďalších krajinách, v skratke na "horúcich miestach". O ich operáciách sa toho ale príliš nevie, sú prísne tajné.

Rovnako tak sa toho nevie príliš o ich nasadení v Riu. Podľa Daily Mirror je v nemenovanej stredoamerickej krajine pripravená úderná jednotka SAS, ktorá je pripravená kedykoľvek vyletieť do Brazílie na pomoc svojim kolegom, ktorí už v Riu sú.

"Riziko útoku je vysoké a existujú o ňom informácie"
Podľa Chrisa Ryana fakt, že príslušníci SAS sú priamo v Riu ukazuje, že "riziko nejakého útoku počas olympijských hier je veľmi vysoké a že existujú o tejto hrozbe informácie." Ryan je jedným z najznámejších členov SAS, ktorí vyšli po skončení služby z anonymity.

V roku 1991 bol členom oddielu "Bravo Two Zero" vyhľadávajúceho rakety Scud. Briti boli však prezradení a obkľúčili ich Iračania. Traja muži SAS zomreli, štyria boli zajatí. Len Ryan dokázal uniknúť, keď ušiel pešo 300 km na sýrske hranice. Počas pochodu musel piť zamorenú vodu a schudol viac ako 16 kilogramov.

Bezpečnostní experti majú strach z opakovania scenára z roku 1972, kedy osem členov palestínskej teroristickej organizácie Čierny september zabilo 11 izraelských športovcov počas ich únosu a pri zbabranej záchrannej akcii nemeckej polície.

Zdroj Daily Mirror povedal, že "určité množstvo dôstojníkov SAS je v tíme Veľkej Británie v Riu už tri alebo štyri týždne. Pokiaľ dôjde k závažnej situácii, môžu pracovať s brazílskymi jednotkami a ponúknuť pomoc." Podľa zdroja brazílska vláda vie, že SAS je na ich území. "Sú prví, kto by mohol v olympijskej dedine zasiahnuť. A ak budú vo vhodnej situácii, budú sa môcť s problémom vysporiadať."

Podľa Ryana, ktorý teraz pracuje ako bezpečnostný expert, SAS tiež chráni britských športovcov: strážia cesty, kadiaľ jazdia, ich autá a aj ubytovanie. "Nebol by som prekvapený, keby spolupracovali s Batalhao de Operacoes Policiais Especiais - špeciálna jednotkou vojenskej polície, ktorá operuje aj vo favelách. Sám som s nimi pracoval a sú veľmi dobrí. Dokážu sa vysporiadať so situáciami, v ktorých sú rukojemníci, s možnými únosmi a aj s tým najhorším, čo sa môže stať - teda teroristickým útokom."

Ministerstvo SAS nekomentuje
Sami britskí športovci nevedia, že muži, ktorí sa okolo nich pohybujú, sú elita z SAS. "Nepotrebujú to vedieť. Nie je dôvod sa im ísť predstaviť," dodal Ryan. Britské ministerstvo obrany na otázky k SAS len odpovedalo: "Činnosť špeciálnych jednotiek nekomentujeme."

85 000 policajtov a vojakov chrániacich hry predstavuje bezprecedentné nasadenie bezpečnostných zborov, je to viac ako dvojnásobný nárast oproti olympiáde 2012 v Londýne. Minulý mesiac polícia zatkla 10 ľudí, ktorí v Brazílii sľúbili vernosť IS a plánovali útok.

Vlani v novembri, krátko po útokoch v Paríži, dvadsaťdvaročný francúzsky džihádista Maxime Hauchard na Twitter napísal: "Brazília, si náš ďalší cieľ." Vtedy si správy médiá nevšimli. Brazílske tajné služby však hrozbu brali a berú veľmi vážne a potvrdili v apríli 2016 jej autenticitu. Hauchard, ktorý je známy ako kat IS, bol zapojený napríklad do novembrovej vraždy amerického zajatca Petra Kassiga a skupiny Sýrčanov.

"Brazílske tajné služby budú riziko útoku podceňovať, pretože tu nikdy k niečomu podobnému nedošlo," povedal televízii CBC v apríli Paulo Storani, bývalý kapitán špeciálnych policajných jednotiek v Riu de Janeiro, teraz bezpečnostný konzultant a profesor. Podľa neho krajina neinvestovala dostatočné množstvo peňazí do technológií a vybavenia. Brazília je tak "extrémne zraniteľná" na podobné útoky, ktoré IS vykonal v Paríži a Bruseli.

Výbuchy a stratená guľka
Že je situácia po štarte hier napätá, potvrdilo aj niekoľko incidentov, ktoré sa stali ani nie počas prvých 24 hodín. Brazílski pyrotechnici v sobotu pri trase olympijského preteku cestných cyklistov kontrolovaným výbuchom zlikvidovali podozrivý batoh. A už počas otváracieho ceremoniálu boli s pomocou robotov pri volejbalovej aréne odpálené dva podozrivé predmety.

Svedkovia hlásili v sobotu popoludní, že tlačovým strediskom pre jazdecké športy preletela guľka. Príslušník vojenskej polície zastrelil pri štadióne Maracana muža, ktorý okrádal turistov. Niekoľko hodín predtým prepadli traja zlodeji 51-ročnú ženu. Keď sa dala na útek, strelili jej do hlavy a zabili ju.

Olympijské hry rozhodne nezažívajú pokojný začiatok športového sviatku.

01 - Modified: 2024-05-16 05:13:19 - Feat.: - Title: Spojené štáty vyradili Kubu zo zoznamu krajín nedostatočne spolupracujúcich voči terorizmu 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 05 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 05:02