Enes Kanter z tímu Oklahoma City gestikuluje v zápase na palubovke San Antonia.AP
StoryEditor

Basketbalová hviezda sa postavila Erdoganovi. Do reprezentácie sa nedostal a hrozia mu smrťou

01.08.2016, 18:55
Drž sa svojho remesla a nepleť sa do toho! Aj také odkazy má na svojom twitteri basketbalista Enes Kanter.

Horúce leto 2016 majú športovci s pevným presvedčením. Mnohí komentujú (ne)účasť Rusov na olympiáde v Riu. V USA bujnejú konflikty afroamerického obyvateľstva s políciou. A pretože väčšina hráčov NBA je tmavej pleti, je táto téma na dennom poriadku rozhovorov hráčov s novinármi.

A potom je tu Enes Kanter, turecký pivot Oklahoma City Thunder. Ten sa prakticky postavil celému národu. Stálo ho to možnosť reprezentovať vlasť aj peniaze, ktoré hráč dostane za reprezentáciu. A čo je najhoršie, môže mať problémy nielen s uznaním vo svojej krajine, ale aj s bezpečnosťou.

Keď sa pred dvoma týždňami pokúsila časť armády zvrhnúť súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zostal verný moslimskému klerikovi Fethullahovi Gülenovi, ktorý je tŕňom v oku súčasnému režimu a radšej sa usadil v Amerike.

Kanterovi nepomohli ani minulé nezhody s vedením národného tímu, v ktorom sa v posledných rokoch neobjavuje. Podľa jeho názoru mu pozvánky nechodili práve pre jeho politické názory.

A teraz sa objavili smrteľné vyhrážky. Kanter o nich napísal na svoj účet na twitteri a pridal aj kópie správ.

Kanter sa postavil proti Erdoganovej vláde už v marci po teroristickom útoku v Ankare, po ktorom zomrelo 37 ľudí a viac ako sto ďalších ľudí bolo zranených. Kritizoval obštrukcie voči zahraničným médiám a problémy s prístupom bežných ľudí k sociálnym sieťam.

Nasledoval rázny krok zo strany Turecka. Hviezdny basketbalista, ktorý sa pred 24 rokmi narodil v Zürichu, už obťažovať vo svojej domovine nebude. Jeho účet bol v Turecku zablokovaný.

Krajania tak prídu o veselé fotky z Kanterových exotických dovoleniek, slovnú podporu klubu Fenerbahce Istanbul a nebudú ich už dráždiť názory športovca.

Kanter sa tomu si z toho ťažkú hlavu nerobí a len sa smeje.

Turecký mladík si aj naďalej stojí za svojím, zavrhol tú najjednoduchšiu cestu. Snáď to pre neho nebude bolestná skúsenosť.

01 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 02 - Modified: 2024-02-12 14:23:13 - Feat.: - Title: Škandál v Handlovej: Šéf basketbalu tvrdí, že pokuta by klub zničila. Na kauzu bude dohliadať polícia 03 - Modified: 2023-11-22 15:14:18 - Feat.: - Title: Pokoril ďalšiu nepredstaviteľnú métu. Ikona s prezývkou Vyvolený posúva hranice basketbalovej dokonalosti 04 - Modified: 2023-10-16 11:15:58 - Feat.: - Title: Nenávisť a negativita na sociálnych sieťach jasne vedú. Môže za to algoritmus a nič sa na tom nezmení, tvrdí odborník 05 - Modified: 2023-10-09 13:28:46 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská basketbalistka hrá v Izraeli. Každý deň čakáme na nové správy, hovorí pre HN
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:39