Cristiano RonaldoTASR
StoryEditor

Celý svet sa mu vysmieval, teraz je hrdinom. A Ronaldo siaha na veľkú trofej

08.07.2016, 13:09
Zatracovaný Cristiano Ronaldo priviedol Portugalsko do finále šampionátu. O trofej si tak zahrá po dvanástich rokoch.

Po prvom zápase sa vysmieval Islandu, v druhom proti Rakúsku nepremenil pokutový kop a zniesla sa na neho vlna kritiky. Najväčšia hviezda európskeho šampionátu Cristiano Ronaldo napokon v treťom súboji s Maďarskom dvoma gólmi vykúpila trápiace sa Portugalsko. Po troch remízach a nepresvedčivých výkonoch sa napokon Ronaldo a spol. dočkali postupu.

Pre mnohých nezaslúženého. Stačili dva týždne a z jedného z najväčších sklamaní turnaja je hrdina šampionátu. Ronaldo totiž gólom a prihrávkou rozhodol o víťazstve nad Walesom 2:0 a Portugalsko je najmä vďaka nemu prvým finalistom EURO 2016.

Nemožno ho zatracovať po jednom-dvoch nevydarených zápasoch. Ronaldo je velikán a svoju výnimočnosť ukázal nielen v semifinále, ale počas všetkých duelov vyraďovacej časti,“ povedal pre HN bývalý dlhoročný hráč FC Porto Marek Čech.

Déjá vu po dvanástich rokoch
Čech sleduje priebeh šampionátu priamo v Portugalsku a podelil sa o postrehy súvisiace s náladami fanúšikov v krajine prvého finalistu. „Priaznivci vždy verili Ronaldovi a tímu, aj keď sa prvého triumfu na EURO dočkali až proti Walesu. Neprekážalo im to, prvoradá je pre nich trofej,“ hovorí 52-násobný slovenský reprezentant.

Do včerajšieho semifinále Ronaldo na turnaji najviac zaujal tým, ako do jazera nahnevane odhodil mikrofón jedného z redaktorov portugalskej televízie. Zdalo sa, že je to výsledok frustrácie z nevydareného vstupu národného tímu aj jeho samotného do turnaja. Marek Čech vysvetľuje, že všetko bolo inak.

Deň pred týmto incidentom odvysielala portugalská televízia reportáž o tom, že Ronaldov dnes už nebohý otec bol alkoholik. Nikto nečakal, že mu takto zavaria pred dôležitým zápasom šampionátu,“ konštatuje rodák z Trebišova.

Okrem odhodeného mikrofónu sa odvtedy Ronaldo vyhýbal médiám a sústredil sa najmä na tímový úspech. Po vyradení silných Chorvátov, Poľska a Walesu si po 12 rokoch zahrá opäť vo finále majstrovstiev Európy.

Mal som vtedy osemnásť rokov, bolo to moje prvé veľké finále. Som veľmi hrdý na to, že si opäť zahráme vo veľkom zápase o titul,“ uviedol po postupe Ronaldo. Portugalsko tak môže dosiahnuť najväčší úspech v histórii – doteraz je ním spomínané druhé miesto z EURO 2004 a 3. miesto z majstrovstiev sveta ešte z roku 1966.



Želali si Nemecko
Po postupe do finále panuje v Portugalsku futbalový ošiaľ, ktorý si užíva aj slovenský futbalista. Mimochodom, bývalými spoluhráčmi Čecha ešte z čias FC Portu sú súčasní reprezentanti Pepe, Bruno Alves či Ricardo Quaresma. „Každý zápas sa na hlavnom námestí v Porte zíde pred veľkoplošnou obrazovkou vyše desaťtisíc fanúšikov.

Ďalší sledujú zápasy v reštauráciách a baroch. A želajú si jediné – získať prvú veľkú trofej v histórii pre Portugalsko,“ hovorí Čech. Podľa správ a rozhovorov s domácimi usudzuje, že v nedeľu by národnému tímu v parížskom finále vyhovovalo viac Nemecko ako domáce Francúzsko (semifinálový duel sa skončil po našej uzávierke). „Francúzi hrajú príliš ofenzívny futbal, a preto by radšej prijali konzervatívnejšie Nemecko. Proti tomu si trúfajú viac,“ hodnotí 33-ročný obranca, ktorý okrem Porta pôsobil v anglickom West Bromwichi, Sparte Praha či talianskej Bologni. Na samotné finále sa nechystá do ulíc, ale bude ho sledovať z pohodlia portského domova. A čo nastane, ak Ronaldo a spol. napokon trofej získajú? „Celonočné oslavy a asi by som sa príliš nevyspal. Ale už pri každom postupe to tu vyzeralo, akoby bol každý piaty deň Silvester,“ dodal Čech.

Cristiano Ronaldo na EURO 2016 v čislach
6 zapasov odohral na šampionate
3 goly strelil, dva Maďarsku a jeden Walesu
3 golove prihravky pripravil svojim spoluhra.om
75-percentny podiel ma na osmich goloch Portugalska na EURO
600 minut stravil na travniku
47 striel vyslal na superovych brankarov, z toho 12 na branu
9 golov doteraz strelil na majstrovstvach Europy, čim vyrovnal rekord legendarneho Michela Platiniho

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-18 11:30:31 - Feat.: - Title: Juventus Turín prehral súdny spor s Ronaldom. Hviezdnemu kanonierovi musí zaplatiť 10 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 06:51