Miloš Holaň sa na lavičku slovenského klubu vracia po šiestich rokoch. Dve sezóny ako tréner viedol mužstvo Zvolena.TASR/M. KOHÚT
StoryEditor

Tyká si so smrťou, teraz ide oživiť Trenčín

28.04.2016, 00:00
Vyhral boj s leukémiou, Jaroslavľ odmietol tesne pred leteckou katastrofou. Teraz sa Miloš Holaň stal trénerom Dukly.

Jeho hokejovú kariéru poznačila v polovici 90. rokov ťažká choroba leukémia v čase, keď obliekal dres Anaheimu Mighty Ducks v slávnej NHL. Súboj s ňou vyhral a ešte stihol aj návrat na vrcholový ľad v tímoch Vítkovíc a Třinca. Po druhýkrát unikol bývalý československý reprezentant Miloš Holaň smrti v roku 2004. Pár dní po jeho odchode z tímu Sarez Ostrava zomrel pri autonehode jeho nástupca v klube Karel Metelka. Jediné smrteľné miesto v autobuse bolo presne tam, kde pravidelne sedával Holaň. Osud sa s ním priaznivo zahral aj pred piatimi rokmi – rozhodol sa neprijať ponuku viesť mužstvo Jaroslavli v KHL. O pár týždňov zahynul pri leteckej tragédii celý tím vrátane nášho Pavla Demitru. „Ten hore ma má asi rád, pretože po leukémii prišlo k ďalším udalostiam, keď som to mal dosť nahnuté,“ uviedol v minulosti pre portál isport.cz Holaň. Teraz sa 45-ročný kouč s dramatickou minulosťou stal nový trénerom Dukly Trenčín.

Návrat po 24 rokoch
Holaň sa tak vracia na miesto, kde dosiahol najvýraznejší úspech hokejovej kariéry. V obrannej dvojici s dnes generálnym manažérom Róbertom Švehlom sa v roku 1992 podieľal na zisku titulu federálnych majstrov Československa. „On má taký srdcový vzťah k Trenčínu a nášmu klubu. Jeho otec tu bol na vojne, Miloš tu bol na vojne a o to boli rokovania jednoduchšie,“ povedal pre HN predseda Predstavenstva Dukly Viliam Ružička. Podľa neho má nový kouč vrátiť klub na najvyššie priečky slovenskej ligy, keďže v posledných štyroch rokoch skončilo mužstvo zakaždým už vo štvrťfinále play-off. „Hlavne chceme, aby pozdvihol Duklu, aby už bojovala o tie vrchné priečky. Aby sme nehrali iba vo štvrťfinále, ale urobili prenikavejší výsledok a zahrali si finále,“ vysvetľuje Ružička. Napriek relatívne nízkemu veku má Holaň bohaté trénerské skúsenosti. Ako hlavný kouč viedol v Česku Vítkovice, Spartu aj Mladú Boleslav. Stihol aj zahraničné angažmány v Nórsku (Lillehamer), na Ukrajine (Berkut Kyjev) či naposledy v Bielorusku (Neman Grodno). „Na to, aké má za sebou skúsenosti, nie je to drahý tréner. Teraz sme v dobrej situácii, dali sme si financie do poriadku a nechceme, aby sa klub zadlžoval. Ak by sme si ho nemohli dovoliť, tak ho nevezmeme,“ dodal Ružička.

Výročie vyliečenia
Snažili sme sa skontaktovať aj so samotným Milošom Holaňom, no hneď po tom, čo podpísal zmluvu s Duklou Trenčín, odišiel do USA. Do San José si išiel pripomenúť jubilejné 20. výročie úspešného boja s rakovinou kostnej drene. Stretne sa tam s ďalšími bývalými pacientmi, ktorí sa rovnako ako on dostali zo zákernej choroby. Vrátiť sa má až o mesiac – dovtedy sa o posilňovanie hráčskeho kádra má postarať generálny manažér klubu Ján Kobezda. „Doteraz sme neboli aktívni na hráčskom poli, lebo sme chceli počkať na nového trénera. Teraz začneme spolu konzultovať hráčov, ktorých by sme chceli do tímu,“ uviedol pre klubový web Kobezda. Ten pôsobil v práve skončenej sezóne v Dukle na dvoch stoličkách – bol manažérom a zároveň aj trénerom tímu. Na nasledujúci ročník tak v klube zvolili štandardný postup. Holaň si ešte v priebehu utorka stihol vybrať aj asistenta. „Vybral som si trenčiansku ikonu Róberta Petrovického, ktorý bude mojou pravou rukou. Je to človek, ktorému verím a ktorý pozná trenčianske prostredie,“ povedal Holaň.

Miloš Holaň v skratke
narodil sa v sliezskej obci Bílovec v roku 1971
do seniorského hokeja vstúpil v sezóne 1988/89 v drese Vítkovíc
v roku 1992 vybojoval federálny majstrovský titul s Duklou Trenčín
v zámorskej NHL strávil tri sezóny a odohral v nej 49 stretnutí
získal bronz na šampionáte v roku 1993
trénerskú dráhu odštartoval vo Vítkoviciach v roku 2004

01 - Modified: 2024-05-07 20:17:52 - Feat.: - Title: Craig Ramsay rozhodol. Do záverečnej nominácie na MS v hokeji sa nedostali Lantoši, Takáč a Petrovický 02 - Modified: 2024-05-07 18:41:22 - Feat.: - Title: Parádny gól Slafkovského nestačil. Slováci nezvládli generálku pred MS 03 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 04 - Modified: 2024-05-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Koľko máme medailí a pod koho vedením sme získali zlato? Tento kvíz zvládne len skutočný znalec hokeja 05 - Modified: 2024-05-07 09:56:49 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 04:57