StoryEditor

Tenistky lákajú. A zarobia desaťtisíce

04.02.2016, 23:00
Víkendový duel s Austráliou bude vypredaný. Zväz počíta zo ziskom 30-tisíc eur.

Kvarteto našich elitných tenistiek neuspelo na nedávnom prvom grandslamovom turnaji roka Australian Open. Napriek tomu, že Anna Karolína Schmiedlová, Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová aj Jana Čepelová tam vypadli v Melbourne hneď v prvom kole, sú pre slovenských fanúšikov veľkým lákadlom. Ich víkendový súboj 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie proti Austrálii bude takmer s istotou vypredaný. Podľa našich informácií zostalo na sobotný a nedeľný program len zopár desiatok vstupeniek. To je dobrá správa aj pre organizátorov zápasu, čiže Slovenský tenisový zväz. „Z tohto konkrétneho súboja proti Austrálii počítame so ziskom na úrovni 30-tisíc eur,“ povedal pre HN generálny sekretár zväzu Igor Moška.

Odmeny zaplatí „centrála“

Celkový rozpočet organizácie takéhoto stretnutia v najprestížnejšej ženskej súťaži družstiev sa šplhá na 150-tisíc eur. A tak ako pri iných podujatiach je okrem úspešného športového výsledku cieľom usporiadateľov zarobiť. „Máme tri zásadné zdroje príjmov, vďaka ktorým napĺňame rozpočet. Sú to prostriedky z predaja vstupného, od dlhoročných sponzorov zväzu a od Medzinárodnej tenisovej federácie – ITF,“ hovorí Moška. Okrem zaujímavého zisku pre zväz si na pekné peniaze prídu aj samotné tenistky. „ITF dáva každoročne jednotlivým federáciám odporúčanie, koľko z celkového príspevku majú dostať hráčky. Teraz je to niečo vyše 43-tisíc,“ vysvetľuje. Koľko presne z tejto sumy získa Cibulková či Schmiedlová, sa dá ťažko určiť. Prerozdelenie odmien má na starosti kapitán fedcupovej reprezentácie a tiež tréner Dominiky Cibulkovej Matej Lipták. Úlohu zohráva aj samotné nasadenie tenistiek do zápasov a to, či v nich zvíťazia alebo prehrajú. Ako štartovné by mala každá z kvarteta získať za duel proti Austrálii po dvetisíc eur, každé víťazstvo je ohodnotené rovnakou sumou. Moška prezradil, že získané peniaze budú z 90 percent použité na financovanie tzv. NTC Teamu – čiže na podporu najväčších tenisových talentov Slovenska.

Schmiedlová ostáva v NTC

Dlhoročnou úlohou Národného tenisového centra (NTC) je zabezpečiť pre talenty čo najlepšie podmienky na postup do najlepšej stovky rebríčka. Zaujímavosťou je, že aktuálna slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová ostáva v NTC napriek tomu, že po výborných vlaňajších výsledkoch stúpla v rebríčku už na 29. miesto. „Každý hráč sa po sezóne rozhodne, či bude naďalej využívať podporu z NTC, alebo sa bude o náklady na cestovanie či trénerov starať sám,“ uviedol Moška. Za túto starostlivosť tenisti platia určitým percentom zo získaných odmien na turnajoch z celého sveta. A taktiež sa zaväzujú byť k dispozícii na zápasy Davisovho pohára či Pohára federácie s tým, že z pre nich určených odmien za účasť na takýchto dueloch určitú sumu vrátia tenisovému centru. Spomedzi kvarteta fedcupových reprezentantiek sa to okrem Schmiedlovej týka aj Jany Čepelovej. „Podpora pätnástich talentovaných tenistov nás vlani vyšla na zhruba 400-tisíc eur, pričom z hráčskych odmien z turnajov sa späť vrátilo stotisíc,“ konštatuje generálny sekretár. Účelom tohto systému však nie je zarobiť, ale zabezpečiť bezproblémovú účasť tenistov na zápasoch reprezentačných tímov.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 22:13