StoryEditor

Žampa má riešenie. Vyjde to na desaťtisíce eur

24.03.2015, 23:00
Pretekár, ktorý sa vyhráža odchodom do Ruska si vie predstaviť pôsobenie na Slovensku. Vyjde to na desaťtisíce eur.

Po šiestich dňoch od vypuknutia kauzy Adam Žampa, teda odchodu nášho najlepšieho lyžiara k ruskej reprezentácii, nastala zmena. Po vyjadreniach, že je pevne rozhodnutý štartovať v drese inej krajiny, si po včerajšom statuse na Facebooku vie predstaviť zotrvanie na Slovensku. Žampa ponúkol tri možnosti: prvou je odchod do Ruska, druhou zostavenie reprezentačného tímu s kompletným realizačným tímom a tretia, podľa Žampu najreálnejšia – zostane pretekať za Slovensko, no pripravovať sa bude s ruským výberom. „Ja by som si do tímu priniesol servismena a asistenta trénera, náklady by hradila Slovenská lyžiarska asociácia,“ uviedol na sociálnej sieti. Podľa neho je priemerný plat člena realizačného tímu 50 eur na deň, čiže asociácia by za dvoch členov zaplatila ročne vyše 36-tisíc eur.

Nadpriemerná žiadosť

Adam Žampa vyčíslil, že zabezpečenie ročného rozpočtu spolu s bratom vyjde na 400-tisíc eur. „On však nežiada o túto sumu, poukazuje najmä na fakt, že od Slovenskej lyžiarskej asociácie nedostal vlani nič,“ uviedol pre HN generálny riaditeľ sekcie športu na ministerstve školstva Ladislav Čambal. Podľa neho je získanie tejto sumy nereálne v súvislosti s možnosťami asociácie. Tá totiž dostáva zo štátneho rozpočtu niečo vyše pol milióna eur.

Navyše, momentálne je nesplniteľná aj alternatíva s hradením nákladov na servismena a asistenta trénera. „Maximálnu ročnú dotáciu na prípravu dostávajú olympijskí víťazi a tá je 50-tisíc eur ročne. V profesionálnom športe to nemôže fungovať tak, že štát bude pokrývať rozpočet športovca,“ tvrdí Čambal. Okrem senzačného úspechu na olympijských hrách v Soči 2014, kde skončil Adam Žampa na 5. mieste v kombinácii a na 6. mieste v slalome, sa vo Svetovom pohári výraznejšie nepresadzuje. Celkovo štartoval v 72 pretekoch a iba dvakrát sa prebojoval do najlepšej desiatky – na pódiové umiestnenie zatiaľ nedosiahol. „Momentálne nemáme financie na zabezpečenie Žampových nárokov. Na to sa musí zmeniť celý systém financovania v slovenskom športe,“ hovorí pre HN prezident našej lyžiarskej asociácie František Repka.

Fico riešenie neponúkol

Dúfam, že spolu na niečo prídeme,“ vyhlásil v sobotu na svojom facebookovom profile premiér Robert Fico v súvislosti s možnou zmenou reprezentačného dresu lyžiara Žampu. A k prvému stretnutiu Žampovcov s predsedom vlády prišlo včera na úrade vlády. Nášho pretekára zastupovali rodičia – Slavomíra a Tomáš Žampovci. „To stretnutie nebolo o konkrétnych riešeniach, ako udržať Adama v slovenskom drese. Skôr sme sa s pánom premiérom iba rozprávali o súčasnej situácii a prečo to zašlo až do tohto štádia. Nič nám ponúknuté nebolo,“ uviedol pre HN po návšteve Fica otec Tomáš Žampa. Ďalšie kroky Žampovcov v ambíciách o zlepšenie podmienok na šport na Slovensku majú prísť až po samotnom rozhodnutí Adama Žampu, či prijme ponuku z Ruska, alebo ostane reprezentovať svoju rodnú vlasť. „Posledné slovo v tejto veci má stále Adam a dozvieme sa ho definitívne až potom, keď sa vráti z majstrovstiev Česka a Slovenska,“ uviedol otec Žampa. Tie sa konajú začiatkom apríla v Špindlerovom mlyne.

Dovtedy tak ostane budúcnosť nášho najlepšieho lyžiara tajomstvom. Minimálne v jednej veci sa ľady pohli. Ministerstvo školstva zastavilo lyžiarskej asociácii financovania a vyžiadalo si zdokladovanie využívania štátnych dotácií. „Minister školstva po konzultácii s predsedom vlády nariadil vykonanie kontroly pre podozrenie z netransparentného nakladania s financiami v tomto zväze,“ konštatuje v stanovisku pre HN Úrad vlády.

01 - Modified: 2007-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predbežné výsledky
01 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 02 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 03 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd 04 - Modified: 2022-03-11 17:45:45 - Feat.: - Title: Vlhová zvíťazila v obrovskom slalome v Are. Znížila manko na Shiffrinovú 05 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 10:29