StoryEditor

Berdych "rozsekal" Kližana, zahrá si finále

04.10.2014, 16:57
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v semifinále dvojhry na turnaji ATP v Pekingu. V pozícii kvalifikanta prehral s tretím nasadeným Čechom Tomášom Berdychom v dvoch setoch 4:6, 1:6. Zverenec trénera Martina Damma neodplatil súperovi prehru z grandslamového US Open, keď nenašiel recept na jeho skvelé podanie.

Kližan v nedeľu nebude bojovať o svoj tretí singlový titul na okruhu ATP, turnaj v Pekingu bol však pre neho veľmi úspešný. Vo štvrťfinále získal najcennejší skalp v kariére, keď vyradil bývalú svetovú jednotku a nasadenú dvojku Španiela Rafaela Nadala. Z čínskej metropoly si odnáša prémiu 129.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej päťdesiatky a mal by sa posunúť na 41. miesto.

Semifinálový zápas sa pre Kližana nezačal šťastne. Na konci druhého gemu si pri pokuse dobehnúť loptičku podvrtol členok a musel sa nechať ošetriť. Po návrate na dvorec dokázal sú súperom držať krok v dlhých výmenách od základnej čiary a za stavu 3:3 sa prepracoval k prvému brejkbalu. Berdych si však podržal servis a v koncovke setu slávil úspech, keď v desiatom geme prelomil podanie Kližana. Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii rodáka z Valašského Meziříči, ktorý za stavu 5:1 premenil po víťaznom forhende hneď prvý mečbal. Vo finále nastúpi proti najvyššie nasadenému Srbovi Novakovi Djokovičovi.

Kližan bol po prehre s Berdychom sklamaný. "V konečnom dôsledku je jedno, či prehráte v treťom sete 6:7, alebo dvakrát 1:6, no vnútorne som z dnešného výsledku sklamaný. V prvom sete sme sa ťahali o každé moje podanie, boli tam zhody a výhody, zatiaľ čo Berďo si vyhrával svoje servisy oveľa ľahšie. Za stavu 3:3 som sa dostal k brejkbalu, no nevyužil som ho. To bola prvá a posledná šanca, ktorú mi súper dal. Potom už nebolo o čom. Berďo hral úplne uvoľnene a v druhom sete ma rozsekal. Nemal som nárok, ani som si neťukol. Čakal som, že po náročnom trojseťáku s Nadalom nebudem stopercentne fit. Na začiatku zápasu som sa navyše pošmykol a mal som potom problém s nohou, pri servise ma bolelo rameno. Berďo bol oddýchnutý, lepšie servoval a mal viac energie ako ja. Vyhral zaslúžene," povedal pre TASR Kližan.

Najlepší slovenský singlista vyslovil s celkovým vystúpením v Pekingu spokojnosť. "V čínskej metropole som odohral super turnaj. Postúpil som z kvaldy až do semifinále a 200 bodov mám doma, navyše som zdolal prvýkrát Rafu. Ide sa ďalej. Dúfam, že sa dám rýchlo dokopy a v Šanghaji na budúci týždeň opäť uhrám nejaký dobrý výsledok," dodal Kližan, ktorý sa v Šanghaji dostal do hlavnej súťaže vďaka tzv. špeciálnej výnimke. V úvodnom kole ho čaká kvalifikant.

Berdych sa teší na nedeľňajšie finále s Djokovičom. "Bude to pre mňa naozaj výnimočný deň. Nedeľa pre každého tenistu veľa znamená, lebo práve vtedy sú na programe finálové zápasy. Hrať proti svetovej jednotke je vždy niečím špeciálnym. Novak má opäť neuveriteľnú formu, v Pekingu ešte doposiaľ nenašiel premožiteľa. Pre mňa je to nová výzva. Budem sa snažiť predviesť svoj najlepší tenis a uvidíme, ako to dopadne," povedal Berdych pre oficiálnu stránku ATP.

dvojhra - semifinále:

Tomáš Berdych (3-ČR) - Martin KLIŽAN (SR) 6:4, 6:1

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMUNÁLNE VOĽBY
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 15:25