StoryEditor

Bolt je najrýchlejší. V šprinte aj biznise (video)

11.06.2013, 00:00
Atletika. Preteky na "stovke" zarobia Jamajčanovi takmer milión, najmä vďaka sponzorom.

Stačí mu zašprintovať desať sekúnd, a je milionárom. Šesťnásobný olympijský víťaz a najrýchlejší muž planéty Usain Bolt je suverénne najefektívnejším športovcom sveta. Podľa prestížneho rebríčka magazínu Forbes zarobil 26-ročný Jamajčan v minulom roku vyše 24 miliónov dolárov. Na základe prepočtov HN zo štartov svetového rekordéra za rok 2012 vyplýva, že za súťažnú sekundu zarobí takmer 97-tisíc dolárov. „Je to najmä vďaka lukratívnym sponzorom. Žiadny atlét v minulosti nedosiahol také zárobky, ako má teraz Usain Bolt,“ povedal HN náš popredný atletický manažér Alfons Juck.

Odmeny? Iba „drobné“
Usain Bolt sa ako prvý atlét prebojoval v rebríčku Forbesu do Top 40 (40. miesto). No ešte zaujímavejší je fakt, že spomedzi stovky najlepších zarobil najmenej na odmenách, tzv. prize money – len 200-tisíc dolárov. „Odmeny za výsledky na mítingoch sú v porovnaní so športmi ako golf či tenis veľmi nízke. Preto je zázrak, že sa medzi omnoho populárnejšími športmi umiestnil tak vysoko,“ konštatuje Juck. Za víťazstvo na najvýznamnejšom mítingu atletickej Diamantovej ligy je odmena 10-tisíc dolárov. Na porovnanie, je to takmer trikrát menej, ako zarobil náš tenista Lukáš Lacko za účasť v prvom kole nedávneho tenisového turnaja Roland Garros v Paríži. Je vôbec možné, aby sa v budúcnosti odmeny z atletiky aspoň priblížili k tým v tenise? „Atletika si zdroje musí vytvoriť sama. Jedinou cestou je upraviť pravidlá a zvýšiť záujem zatraktívnením jednotlivých disciplín. Ale na odmeny tenistov či hráčov kolektívnych športov, ako sú futbalisti či basketbalisti, nikdy nedosiahne,“ tvrdí Juck. Preto jedinou cestou pre Bolta, ako zarobiť ročne milióny dolárov, ostávajú štedré sponzorské zmluvy. Tie tvoria až 99 percent zo všetkých jeho atletických príjmov.

Najviac mu platí Puma
Vďaka štartovnému, lukratívnym sponzorským kontraktom a bonusom za dosiahnutie rekordných časov Bolt ročne zarobí 24 miliónov dolárov. A v tomto ukazovateli mu už v rebríčku patrí ôsma pozícia – dokonca vyššia, ako má Lionel Messi, Rafael Nadal či Maria Šarapovová.

„Je to priam zázrak, že dokázal takto spopularizovať seba aj samotnú atletiku. A jeho cena bude s blížiacou sa olympiádou v Riu ešte stúpať,“ tvrdí Alfons Juck. Spomedzi sponzorov mu najviac platí nemecký výrobca športového oblečenia Puma. Pred tromi rokmi predĺžil so svojim top partnerom zmluvu do roku 2013 a ročne mu prináša 9 miliónov dolárov – čiže vyše tretiny zo všetkých jeho príjmov. Okrem toho je tvárou popredných spoločností ako Nissan, Samsung či Visa. Jeho štatút atletickej superhviezdy v celosvetovom meradle najlepšie vystihuje vyjadrenie amerického manažéra Paula Doyla: „Bolt je najlepšie platený športovec v histórii atletiky, ale je tiež najviac nedoceneným atlétom v histórii tohto športu.“

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 00:51