StoryEditor

Pilot F1 Bianchi je po operácii, dýcha sám

05.10.2014, 09:23
Preteky v Japonsku boli prekliate.

Pilota Jules Bianchi, ktorý vážne havaroval počas Veľkej ceny Japonska Formuly 1, v bezvedomí a kritickom stave previezli do nemocnice. Pri pretekoch si vážne poranil hlavu. Prekonal operáciu, ktorá podľa denníka L'Équipe už skončila. List tiež tvrdí, že francúzsky jazdec nie je pripojený na dýchacie prístroje.

Zničený monopost

Čo presne sa v Japonsku stalo? Podľa jazdca Adrina Sutila, ktorý bol blízko nehody, narazil Bianchi zboku do žeriavu, ktorý dostával z trate práve Sutilov monopost.

Bianchiho previezli v sanitke na operáciu do 15 kilometrov vzdialenej fakultnej nemocnice. To potvrdila aj Medzinárodná automobilová federácia FIA. Jej hovorca Matteo Bonciani uviedol, že po operácii pilota premiestni na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde bude pod prísnym dohľadom. Do nemocnice vyrazili aj všetci piloti F1. Chcú byť kolegovi nablízku a ukázať solidaritu. Oficiálnych správ nie je veľa, takže informácie prúdia z Japonska do sveta cez twitterové účty jednotlivých tímov a predovšetkým novinárov z F1. Otec Bianchiho Phillipe podotkol, že nové správy o zdravotnom stave jeho syna nemusia prísť ďalších 24 hodín.

Bianchiho nehoda nebola z tých "obyčajných", po ktorých pilot bez zranení vystúpi. Dokazoval to aj televízny prenos, ktorý sa striktne vyhýbal záberom z nehody, čo nikdy neveští nič dobré. Smutne pôsobilo aj vyhlasovanie trojice najlepších, kedy úspešné trio Lewis Hamilton, Nico Rosberg a Sebastian Vettel obmedzovali svoje emócie. A Lewis Hamilton, víťaz pretekov, povedal: "Atmosféra nie je veľmi dobrá, pretože sme všetci videli, že to auto je úplne zničené."

To je dobre vidieť aj na fotografii z miesta nehody.

Rosberg potom pridal: "Dostávame kusé informácie a vyzerá to, že to nie je vôbec, ale vôbec dobré."

Na vine je dážď a Ecclestone

Je zrejmé, že za nehodou stojí mokrá trať v Suzuke. Pršalo po celý závod a v závere dážď zhustol. Práve v tej chvíli havaroval najprv Sutil a po ňom práve 25 ročný Biache. Nehodu už vyšetruje japonská polícia, ktorá na okruhu zaistila poškodený voz stajne Marussia. Bianchi vedel, že v zákrute č. 7, ktorá sa mu stala osudnou, jeden z jeho súperov havaroval. FIA potvrdila, že bolo mávanie tzv. Dvojitými žltými vlajkami, ktoré jazdca na nebezpečenstvo na trati upozorňujú. A ktoré im prikazujú ísť takou rýchlosťou, aby dokázali bezpečne zastaviť.

Už od stredy bolo jasné, že preteky zasiahne búrka a blíži sa tajfún. Mnohí jazdci si preto želali, aby sa štartovalo skôr či alebo sa pretekalo už v sobotu, Bernie Ecclestone, boss F1, však nesúhlasil. Aj kvôli tomu, že by v skorých ranných hodinách klesla v Európe sledovanosť.

 

Víťaz Hamilton skrýval slzy

Víťazom pretekov sa stal Lewis Hamilton, ktorý len ťažko skrýval slzy pred kamerami, no slzy šťastia to neboli. Druhý skončil jeho tímový kolega z Mercedesu Nico Rosberg a tretiu priečku obsadil Sebastian Vettel z tímu Red Bull racing- Renault.

Jules Bianchi z tímu Marussia

Prekliate preteky

Nedeľňajšiu Veľkú cenu Japonska, 15. podujatie tohtoročného seriálu MS formuly 1, museli organizátori už po dvoch kolách prerušiť pre silný dážď. Po približne 15-minútovej prestávke preteky na okruhu v Suzuke opäť pokračovali, pričom sa jazdilo za bezpečnostným vozidlom.

Preteky sa pre intenzívny dážď začali za safety carom. Na vozovke bolo veľké množstvo vody a predpoveď hlásiaca blížiaci sa tajfún Phanfone neznela veľmi priaznivo. "Vôbec nič nevidím," zahlásil do vysielačky pilot Mercedesu Lewis Hamilton, ktorý krúžil za bezpečnostným vozidlom ako druhý za víťazom kvalifikácie a tímovým kolegom Nicom Rosbergom.

V 2. kole zaviali na trati červené vlajky, preteky prerušili a monoposty zamierili do boxovej uličky. Piloti dokonca vystúpili zo svojich kokpitov. Keďže dážď mierne ustál, po štvrťhodine preteky pokračovali, opäť za safety carom. Krátko po reštarte skončil mimo trate Fernando Alonso a jazdec Ferrari musel z VC odstúpiť.

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Závislosť od nikotínu je podobná heroínovej
01 - Modified: 2024-04-21 09:20:29 - Feat.: - Title: Verstappen dominoval v Číne, vyhral štvrté preteky F1 v tejto sezóne 02 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 03 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 04 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí 05 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 06:50