StoryEditor

Závislosť od nikotínu je podobná heroínovej

06.11.2006, 23:00

Odhady počtu úmrtí na následky fajčenia na Slovensku prevyšujú 8 000 osôb ročne. Približne každé piate úmrtie na Slovensku je spôsobené fajčením.
Metóda Reduction To Stop (RTS), alebo postupného obmedzovania fajčenia, pomáha rozšíriť rady fajčiarov úspešne bojujúcich so svojou závislosťou. Nový liečebný postup závislosti od tabaku je výsledkom práce medzinárodnej skupiny odborníkov na problematiku fajčenia. Dôležitú úlohu hrá pri tomto spôsobe odvykania náhradná nikotínová liečba, ktorej využitie zvyšuje účinnosť metódy.

Nefajčiť na štyrikrát
"Fajčenie tabaku je v našej spoločnosti najrozšírenejšou preventabilnou príčinou predčasnej straty zdravia. Jedným z najväčších problémov je odvykanie od fajčenia, pretože je často prítomná silná nikotínová závislosť, ktorá mimoriadne sťažuje úspešné odvykanie a často mu aj zabraňuje. Nová metóda postupného znižovania počtu vyfajčených cigariet poskytuje alternatívu aj ľuďom, ktorí momentálne nie sú schopní úplne prestať fajčiť, a tým nám dáva možnosť pomoci pre oveľa väčšiu časť fajčiarov, ako doteraz používané metódy odvykania,, povedal MUDr. Tibor Baška, PhD., epidemiológ Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine a prezident Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SROV.
Novú metódu "obmedzením k nefajčeniu" je možné rozdeliť do štyroch základných fáz. Prvá etapa by sa dala opísať mottom: "Začíname obmedzovať." Na začiatku etapy, ktorá trvá šesť týždňov, si fajčiar určí ciele pre obmedzenie dennej spotreby tabaku a zároveň dátum, dokedy chce dosiahnuť celkové zníženie počtu vyfajčených cigariet. Počas prvej fázy sa odporúča obmedziť spotrebu cigariet o polovicu. Abstinenčné príznaky pomáhajú fajčiarom potlačiť prípravky náhradnej nikotínovej liečby.

Nič radikálne nehrozí
Počas druhej fázy, medzi šiestym týždňom a šiestym mesiacom, fajčiar pokračuje v znižovaní počtu vyfajčených cigariet s konečným cieľom prestať úplne. Aj v tejto etape fajčiar prekonáva príznaky fyzickej závislosti pomocou náhradnej nikotínovej liečby. Do šiestich mesiacov by sa mal fajčiar cítiť pripravený na úplnú abstinenciu.
Tretí krok je možné nazvať: "Prestávame fajčiť." Do deviatich mesiacov postupného obmedzovania fajčenia by mal fajčiar prestať úplne. Abstinenčné príznaky by mal počas nasledujúcich troch mesiacov minimalizovať užívaním prostriedkov náhradnej nikotínovej liečby.
V poslednej etape, ktorá trvá do jedného roka, bývalý fajčiar postupne znižuje užívanie prostriedkov náhradnej nikotínovej liečby až dovtedy, keď ich prestane celkom využívať.
"Skončiť s fajčením som skúšal aspoň šesťkrát, ale k fajčeniu som sa vždy vrátil. Pretože som bol silný fajčiar, nemohol som sa vzdať cigariet naraz. Preto som uvítal novú metódu redukcie fajčenia. Odvykací program som podstúpil už pred viac ako mesiacom a do súčasnosti sa mi podarilo znížiť počet cigariet na polovicu," povedal Peter Straka, účastník odvykacieho programu redukcie fajčenia.

Náhradná nikotínová liečba
Aké výsledky sa dosahujú metódou postupného obmedzovania fajčenia (RTS)? V doterajšom texte sa viackrát spomenul termín náhradná nikotínová liečba. Čo to znamená? Náhradná nikotínová liečba zvyšuje úspešnosť postupu "obmedzením k nefajčeniu" na dvojnásobok.
Prípravky náhradnej nikotínovej liečby, ktoré sa využívajú pri RTS:
-- Na Slovensku sa vhodným klientom postup RTS odporúča prostredníctvom telefonickej poradne na odvykanie od fajčenia (0850 111 682).
-- Na postupné odvykanie od fajčenia sú vhodné žuvačky. Užívanie prípravkov Nicorette podporila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
Žuvačky Nicorette pomáhajú odvykajúcim fajčiarom v momente objavenia sa chuti na cigaretu. Sú vhodné pre fajčiarov, ktorí fajčia nárazovo v priebehu dňa. Vyrábajú sa s troma príchuťami. Každý chuťový variant obsahuje 2 mg alebo 4 mg nikotínu. Novinkou medzi žuvačkami je prípravok Nicorette Freshmint, ktorý vďaka jednoduchšiemu žuvaniu a sviežej mätovej chuti robí odvykanie opäť o niečo jednoduchšie. Všetky žuvačky Nicorette je potrebné žuvať prerušovane pre lepšie vstrebanie nikotínu.

Ťažko bez cigarety
Výsledok boja s cigaretami do značnej miery ovplyvňuje spôsob, ktorý fajčiari pri odvykaní zvolia. Podľa medzinárodných štúdií nie je pripravených skončiť naraz s fajčením 57 percent fajčiarov. Ak sa fajčiar odhodlá skončiť s fajčením naraz, pravdepodobnosť, že sa k cigaretám už nevráti, zvyšuje psychobehaviorálna intervencia odborníka či náhradná nikotínová liečba, ktorá potláča abstinenčné príznaky sprevádzajúce odvykanie. Kombinácia oboch uvedených metód dáva nádej na odvyknutie od fajčenia až štvrtine fajčiarov, ktorí sa takto pokúšajú závislosti od nikotínu zbaviť. Je nádej, že si už nikdy nezapália. Potrebné je podotknúť, že tieto fakty sa vzťahujú predovšetkým k tej časti fajčiarskej populácie, ktorá je pripravená začať s odvykaním okamžite.
Zaujímavé údaje prináša výskum rakúskej agentúry Karmasin Martkforsung pre spoločnosť Pfizer, ktorý sledoval fajčiarske návyky v Česku, Maďarsku a Poľsku. Väčšia časť českých, poľských i maďarských fajčiarov sa niekedy pokúšala fajčenie zanechať. Iba silná vôľa však na prekonanie závislosti, ktorá sa prirovnáva v niektorých ohľadoch k závislosti od heroínu, nestačí. Väčšina fajčiarov, ktorí sa pokúšali prestať fajčiť bez odbornej pomoci, vo svojich pokusoch neuspela. Český fajčiar, rovnako ako maďarský, podstúpil v priemere 3,5 neúspešného pokusu o odvyknutie. Fajčiari v Poľsku boli ešte aktívnejší a zbaviť sa cigariet skúšali neúspešne v priemere 4,5-krát. Česi však patria v boji proti fajčeniu k najvytrvalejším. Oslovení tamojší fajčiari uviedli, že pri poslednej snahe o odvyknutie vydržali bez cigariet v priemere takmer štyri mesiace. V Maďarsku pretrpeli fajčiari bez nikotínu necelé tri mesiace a poľské pokusy stroskotali v priemere ešte o mesiac skôr.

Dosahy fajčenia
Podľa štatistík majú fajčiari päťdesiatpercentnú pravdepodobnosť, že zomrú, v dôsledku fajčenia, približne o 15 rokov skôr ako nefajčiari. Úmrtiu navyše často predchádzajú vlečúce sa zdravotné problémy. Len počas 20. storočia doplatilo na celom svete na závislosť od tabaku vyše 100 miliónov osôb, viac, ako bolo obetí v oboch svetových vojnách. V budúcom storočí zabije tabak pravdepodobne viac než miliardu ľudí. V Európskej únii si cigarety vyberú svoju daň na životoch u pol milióna osôb ročne.
Odhady počtu úmrtí na následky fajčenia na Slovensku prevyšujú 8 000 osôb ročne. Približne každé piate úmrtie na Slovensku je spôsobené fajčením. Najčastejšou príčinou smrti fajčiarov, alebo aj bývalých fajčiarov, je infarkt myokardu. I keď si človek v živote nezapálil cigaretu, môže na následky fajčenia zomrieť. Ohrození sú najmä ľudia, ktorí s fajčiarmi žijú v jednej domácnosti alebo s nimi pracujú.

Ohrozené deti
Tabakový dym v prostredí obsahuje väčšinu rovnakých toxínov a karcinogénov ako dym, ktorý vdychujú fajčiari priamo z cigariet. Odhaduje sa, že na Slovensku každý rok zomrie na následky pasívneho fajčenia okolo 1 700 osôb. Najčastejšie podliehajú ochoreniam srdca a obehového systému alebo umierajú na rakovinu pľúc. Napríklad u astmatikov môže aj veľmi krátky pobyt v zafajčenom prostredí vyvolať záchvat.
Vplyv pasívneho fajčenia sa prejavuje najmä na deťoch, a to tak na ich zdravotnom stave, ako aj na skúsenostiach, ktoré si prenášajú do dospelého života. Na Slovensku je pasívnemu fajčeniu v domácnostiach vystavených 80 percent detí vo veku 13 --15 rokov. Na verejných priestranstvách je to až 85 percent. Všetkým deťom, ktorých matky fajčili, našli v moči stopy kotinínu, ktorý je metabolickým produktom nikotínu. Už v detstve bývajú potomkovia fajčiarok postihnutí zhubným nádorom častejšie ako deti nefajčiarok. Deti fajčiarov tiež viac trpia pľúcnym ochorením, zápalmi stredného ucha a bronchiálnou astmou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 01:20