StoryEditor

Nepoložili ho ani korupčné kauzy. Blatter ostáva šéfom FIFA po zvláštnom prejave

29.05.2015, 19:41


Joseph Blatter sa stal staronovým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. V piatkovom tajnom hlasovaní o tom rozhodlo 209 delegátov na 65. kongrese FIFA v Zürichu. Skúsený 79-ročný švajčiarsky funkcionár zdolal svojho protikandidáta, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina a bol zvolený do piateho štvorročného cyklu za sebou.

V 1. kole hlasovania potreboval úspešný kandidát na zvolenie dvojtretinový počet hlasov. Blatter dostal v 1. kole 133 hlasov, za Al-Husseina hlasovalo 73 delegátov. Pred druhým kolom, v ktorom mala rozhodnúť nadpolovičná väčšina hlasov, sa jordánsky princ kandidatúry vzdal a uznal prehru. "Ďakujem všetkým, ktorí mali tú odvahu a podporili ma. Do ďalšieho hlasovania však už nepôjdem," povedal Al-Hussein tesne pred začatím 2. kola. "Vzhľadom k okolnostiam to bol veľmi náročný kongres. Povedal by som, že až tragický smerom k udalostiam v stredu a vo štvrtok a k tomu, čo o FIFA písali svetové médiá," uviedol Blatter po hlasovaní.

V priebehu dňa neznámy anonym oznámil, že sála zürišského štadióna Hallen, kde popoludní prebiehalo hlasovanie, čelí bombovej hrozbe. Polícia priestor evakuovala, oddiely pyrotechnikov spoločne so špeciálne vycvičenými psami následne prehľadávali kongresové centrum. Po čase však polícia priestory uvoľnila a kongres s 90-minútovým meškaním pokračoval podľa plánu.

Počas celého dňa prebiehali v uliciach Zürichu demonštrácie aktivistov, ktorí okrem iného upozorňovali na porušovanie ľudských práv robotníkov pracujúcich na výstavbe štadiónov pre MS 2022 v Katare. Priebeh kongresu narušili aj dve ženy, ktoré vnikli priamo do haly. Pokrikovali na Blattera a mávali palestínskymi vlajkami. Bezpečnostní pracovníci protestujúce napokon vyviedli z budovy.

Staronový šéf svetového futbalu Sepp Blatter teraz tvrdí, že vie ako zlepšiť výrazne poškodený imidž FIFA. V piatok bezprostredne po znovuzvolení sľúbil, že oznámi svoje prekvapujúce plány hneď v prvý pracovný deň svojho piateho funkčného obdobia.

"Beriem na seba zodpovednosť a našou úlohou teraz bude zlepšiť imidž FIFA. A ja viem ako to urobiť," povedal očividne natešený 79-ročný Blatter po vyhlásení výsledku volieb pre FIFA TV. "Nemôžem to ešte teraz prezradiť, ale budeme na tom pracovať hneď od zajtra rána. Máme na programe zasadnutie exekutívy, kde si ma vypočujú, dostanú nejaké informácie a nejaké posolstvá a niektorí z nich budú prekvapení."

"Svoju reč k delegátom kongresu som adresoval od srdca", zdôraznil Blatter. "Myslím si, že všetci pochopili, s akou vážnosťou som prejavil záujem zotrvať vo funkcii a získať späť dôveryhodnosť." Znovuzvolený prezident v prejave pred plénom po svojom triumfe priznal, že voľby nemali až tak jednoznačný výsledok: "Gratulujem vám, ak ste hlasovali za princa Aliho, bol to dobrý kandidát. Ale prezidentom som teraz ja a som prezidentom vás všetkých."

Tento prejav bol britským webom Telegraph označený za bizarný. Podľa portálu sa Blatter venoval v prejave ženám, Bohu, Alahovi a Fifu prirovnal k lodi. "Potrebujeme v tejto komisii viac žien. Potrebujeme dámy... Som veriaci muž. Boh, Alah alebo ktokoľvek nám pomôže." Po tomto skončil výkrykom: "Let's go, Fifa!"

Dlho na seba nenechali čakať ani negatívne ohlasy na túto voľbu. Bývalý portugalský reprezentant a jeden z pôvodných adeptov na kreslo prezidenta FIFA Luis Figo označil znovuzvolenie Seppa Blattera za prehru svetového futbalu. "Dnešok bol ďalším temným dňom v Zürichu," reagoval v piatok bezprostredne po výsledku volieb.

"FIFA prehrala, ale predovšetkým prehral futbal a prehrali všetci, ktorým na ňom naozaj záleží," citovala agentúra AP slová Figa. Ten bol najskôr jedným z troch oficiálnych protikandidátov 79-ročného Švajčiara v boji o prezidentský post. Minulý týždeň sa však kandidatúry vzdal.

"Blatter nemôže riadiť svetový futbal," zdôraznil Figo po piatkovej voľbe. "Vedel o korupcii, vplyvoch a ilegálnych obchodoch a ak nevedel, ako sám tvrdí, tak preto, že nemá schopnosti viesť FIFA. Neexistuje žiadny iný spôsob, ako analyzovať tento problém."

Ešte pred začiatkom kongresu Figo označil Blattera za diktátora a k odstúpeniu od kandidatúry vyhlásil: "Odmietam byť súčasťou volebného procesu, ktorý smeruje k poskytnutiu absolútnej moci pre jediného muža."

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini uviedol, že jeho organizácia sa bude naďalej snažiť o zmenu vo vedení Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). UEFA v hlasovaní o šéfa FIFA podporovala jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina, ktorý napokon prehral súboj so staronovým prezidentom svetového futbalu Seppom Blatterom.

"Som hrdý na to, že UEFA v hlasovaní podporovala zmenu v štruktúrach FIFA. Výmena vedenia FIFA je jedinou možnosťou ako očistiť pošpinené meno svetového futbalu. Chcem pogratulovať môjmu priateľovi princovi Alimu za to, že sa postavil pánovi Blatterovi. Rovnako chcem poďakovať všetkým delegátom, ktorí za neho hlasovali," uviedol Platini pre agentúru Reuters.

Šéf Anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Dyke uviedol, že výsledky hlasovania hovoria o slabnúcej podpore Blattera. "Pán Blatter mal 16 rokov na to, aby reformoval FIFA. Nič sa však nestalo a nedávny škandál to len dokázal," dodal Dyke.

01 - Modified: 2007-06-13 09:36:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnanci 25 francúzskych letísk začali dnes časovo neohraničený štrajk
01 - Modified: 2024-05-11 14:55:39 - Feat.: - Title: Manchester City porazil Fulham, priblížil sa tak k zisku titulu v Premier League 02 - Modified: 2024-05-10 19:43:40 - Feat.: - Title: Mbappe potvrdil, že na konci sezóny opustí Paríž St. Germain 03 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 04 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 05 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 08:23