StoryEditor

„Exoti“ či brazílska facka. Šampionát zmenil futbal

14.07.2014, 00:00
Sumár majstrovstiev. Plné štadióny, veľa gólov a zmenu smerovania najobľúbenejšej hry na svete. Aj to ukázala športová udalosť roka.

Vyše mesiaca celý svet upriamoval pozornosť na zelené trávniky do Brazílie. Práve tie ovplyvnia smerovanie futbalu aj na ďalšie roky. Prinášame vám päť pohľadov, ktoré zostanú navždy spojené s brazílskym šampionátom.

1. Brazílska facka

Mal to byť veľkolepý sviatok zakončený oslavou titulu. Omyl. Brazílčania dostali na domácom turnaji facku. Dôvod? Hviezdni hráči z minulosti, ktorí z tejto krajiny robili kolísku futbalu, momentálne chýbajú. Luis Felipe Scolari postavil svoj tím na jednom hráčovi,22-ročný Neymar aj napriek skvelým výkonom všetko neutiahol. A po jeho zranení prišla krutá realita. Dva debakle v semifinále aj v súboji o bronz proti európskym gigantom Nemecku a Holandsku.

2. Zmobilizovanie Európy

Vyzeralo to na blamáž. Španielsko, Anglicko či Taliansko skončili už v základnej skupine. Európsky futbal dostával tvrdý úder. Dôvodom mali byť aj klimatické podmienky v Latinskej Amerike, ale aj starnúci lídri z európskych veľkoklubov, ktorí už boli za zenitom alebo sa po náročnej klubovej sezóne nedostali späť do formy. Európa sa však napokon dokázala zmobilizovať. A má dve medaily zo šampionátu. Hlavným dôvodom bol fakt, že lídri z Nemecka, Holandska, ale aj Francúzska dokázali zabrať v pravej chvíli.

3. Hviezdni „exoti“

Dovtedy ste ich nepoznali. Dvaja brankári, ktorí sa za pár týždňov stali na šampionáte hviezdami. Gólman Kostariky Keylor Navas a Guillermo Ochoa. Ten prvý bol strojcom historického úspechu Kostariky, svojimi zákrokmi privádzal súperov do zúfalstva a stále zvyšoval svoju cenu. Dnes sa o neho už zaujímajú elitné veľkokluby. Mexický gólman zaujal skvelým výkonom proti Brazílii v základnej skupine, keď nedovolil favoritovi streliť ani gól.

4. Kanonier s miliónovou hodnotou

Strelil šesť gólov a svet sa musel učiť, kto je James Rodriguez. Kolumbijský kanonier je najlepším strelcom šampionátu. Tých šesť gólov sa okamžite prejavilo aj na jeho trhovej hodnote, ktorá je teraz približne 60 miliónov eur. A o útočníka Monaka má eminentný záujem španielsky veľkoklub Real Madrid. Práve on stál pri zrode kolumbijského úspechu, ktorý zastavila až vo štvrťfinále domáca Brazília. Jedno je však isté. Tento šampionát stvoril minimálne jednu novú futbalovú hviezdu.

5. Nástup „nového futbalu“

Kostarika vo štvrťfinále, Kolumbia vo štvrťfinále? Pred šampionátom by ste tomu neverili. Turnaj však ukázal „nový futbal“. Tímy, ktoré dovtedy patrili skôr medzi outsiderov, teraz boli vyrovnanými súpermi pre favoritov. Hrali vyspelý futbal a aj v tímoch mali nových lídrov, ktorých dovtedy futbalový svet nepoznal. Presadili sa takmer všetky juhoamerické tímy.

01 - Modified: 2006-08-03 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Juščenko vymenoval Janukovyča za nového premiéra
01 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 02 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 03 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník 04 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 03:58