StoryEditor

Kvôli škandálu padajú hlavy futbalovej špičky. Blattera nasleduje Platini

08.10.2015, 13:17
Autor:
TASRTASR

Najvyššie futbalové inštitúcie sú dočasne bez predsedov. Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA na 90 dní pozastavila výkon funkcie ako predsedovi Seppovi Blatterovi, tak šéfovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimu, ktorý je zároveň jedným z viceprezidentov FIFA. Čo to pre svetový futbal znamená?

Správa z etickej komisie má informačnú hodnotu, ale nie je celkom jasné, aké so sebou nesie dôsledky. Etická komisia by svoj verdikt mala podrobne vysvetliť. Že sa "počas deväťdesiatich dní nesmie nijako angažovať vo futbale" je široký pojem. Platí zákaz výkonu funkcie v prípade Platiniho len pre inštitúcie FIFA, alebo aj UEFA?

Zatiaľ sa možno domnievať, že Platini na februárovom mimoriadnom kongrese FIFA nebude môcť kandidovať na predsedu namiesto Blattera.

Počas suspendácie by totiž Platini nemohol podať kandidatúru. Uzávierka prihlášok resp. doloženie podpory aspoň od piatich národných asociácií, by mala byť 26. októbra, čiže štyri mesiace pred voľbou, ako to bolo tento rok na jar. Niekdajší špičkový francúzsky stredopoliar by vo voľbách bol favoritom číslo jeden.

Platini však tvrdí, že podporu potrebnú pre kandidatúru doložil tesne predtým, ako etická komisia verdikt vyniesla. "Považujem to za zákerný útok. Zrejme ide o snahu poškodiť moju povesť," komentoval Platini verdikt etickej komisie. Blatter i Platini si vzali čas na rozmyslenie, či sa odvolajú. Pozastavenie funkcie im môže byť predĺžené o ďalších 45 dní.

Po dobu ich trestu by svetovú federáciu viedol prvý viceprezident FIFA Issa Hayatou z Kamerunu. Platiniho by zase dočasne nahradil Ángel María Villar, šéf španielskej asociácie a prvý viceprezident UEFA.

Okrem Blattera s Platinim bol na tri mesiace suspendovaný aj generálny sekretár FIFA Jérome Valcke. Francúzskeho funkcionára sa však FIFA zbavila už v septembri, keď ho uvoľnila zo všetkých funkcií.

Blatter, Platini aj Valcke sú vyšetrovaní pre podozrenie z korupčného konania. U Valckeho ide údajne o podvodný predaj vstupeniek na minuloročné majstrovstvá sveta v Brazílii.

Blatter je švajčiarskou políciou vyšetrovaný pre podozrenie zo sprenevery a zneužitia právomoci, že v roku 2005 predal vtedajšiemu podpredsedovi FIFA Jackovi Warnerovi vysielacie práva pre stredoamerickú oblasť na majstrovstvá sveta hlboko pod cenu.

Ďalej čelí obvineniu, že v roku 2011 podpísal údajne pre FIFA nevýhodnú platbu 2 milióny švajčiarskych frankov pre Platiniho za konzultačné služby.

"Dôvodom pre ich suspendovanie sú vyšetrovania, ktoré vykonáva vyšetrovacia komora etickej komisie," stojí vo vyhlásení. Etická komisia v poslednej dobe získala veľké právomoci, je úplne nezávislá na výkonnom výbore a môže nahliadať do vyšetrovacích spisov.

Nasledoval ďalší verdikt etickej komisie, podľa ktorého bývalý podpredseda FIFA Čong Mong-jun, ktorý sa chcel uchádzať o predsednícku funkciu po Blatterovi, bol na šesť rokov vylúčený zo všetkých futbalových aktivít a dostal pokutu 100 tisíc švajčiarskych frankov.

Zaujímavé je, že na februárovom mimoriadnom kongrese FIFA Platini a Čong Mong-jun mali kandidovať na pozíciu predsedu namiesto Blattera.

01 - Modified: 2007-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hollywood si na hercoch cení najmä pracovitosť
01 - Modified: 2024-05-11 14:55:39 - Feat.: - Title: Manchester City porazil Fulham, priblížil sa tak k zisku titulu v Premier League 02 - Modified: 2024-05-10 19:43:40 - Feat.: - Title: Mbappe potvrdil, že na konci sezóny opustí Paríž St. Germain 03 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 04 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 05 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 17:58