StoryEditor

Schumacher má poškodený mozog, jeho stav je kritický

29.12.2013, 23:00
Sedemnásobný šampión F1 narazil počas lyžovačky vo Francúzsku hlavou do kameňa. Jeho stav ostáva mimoriadne vážny.

Stav legendárneho šampióna formuly 1 Michaela Schumachera je veľmi vážny. Situácia je kritická, oznámili lekári, ktorí sa o neho starajú v Grenobli. Jeho mozog bol poškodený, zaznelo dokonca na tlačovej konferencii - mieru rozsahu však zatiaľ nikto nešpecifikoval. "Na to je skoro. Pozeráme sa z hodiny na hodinu," uviedli lekári. K jeho šanciam na prežitie sa nechcú vyjadrovať.

Nemocnica vo švajčiarskom Grenobli sa v týchto chvíľach premenila na možno najsledovanejšie zdravotnícke zariadenie planéty. Sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher v nej po úraze pri lyžovaní bojuje o život - a tamojšie lekárske špičky sa k jeho stavu vyjadrili na mimoriadnej tlačovej konferencii.


Michael Schumacher získal v drese Ferrari päť titulov majstra sveta formuly 1.


Tu sú niektoré z najdôležitejších oznámení:
"Keby Michael Schumacher nemal helmu, s istotou by neprežil."

"Jeho rodina je s ním, sedí pri jeho posteli."

"Momentálne nie je v pláne žiadna ďalšia operácia."

Jedna z najslávnejších postáv celých dejín motorizmu bola do francúzskej nemocnice prevezená v kritickom stave. Schumacher pri lyžovaní narazil hlavou do skaly a hoci so sa záchranármi najskôr rozprával, zranenia sa ukázali ako mimoriadne vážne. Kvôli krvácaniu do mozgu ho okamžite operovali, ďalší zákrok prišiel v noci.

"Pri jazde mimo upravenej zjazdovky podľa svojich slov narazil do kameňa. Mal helmu," uviedol Christophe Gernignon-Lecomte, riaditeľ areálu v Méribel. Podľa očitých svedkov, ktorí zavolali záchrannú službu, tiekla z pretekárovej helmy krv.

"Bezprostredne po oznámení sme za ním vyslali dva skútre. Záchranári ho ošetrili a zavolali helikoptéru. Náhle upadol asi na jednu minútu do bezvedomia. Ale rýchlo sa prebral a ďalej normálne komunikoval," povedal novinárom Olivier Desaulty, hovorca spoločnosti Méribel Alpina, ktorá skiareál prevádzkuje.

Schumacherovi vyjadrili podporu jeho bývalí kolegovia z F1. Brazílčan Felipe Massa z Ferrari na sociálnej sieti Instagram uviedol: "Modlím sa za môjho brata. Dúfam, že sa rýchlo vyliečiš. Boh ti žehnaj, Michael." Podobnými vyjadreniami sa prezentovali aj Francúz Romain Grosjean z Lotusu či bývalý britský majster sveta Jenson Button.

Bývalý šampión opustil definitívne kolotoč formule 1 minulý rok po trojročnom návrate s Mercedesom, ktorý nasledoval po jeho predošlom ukončení kariéry vo Ferrari. Schumacher žije vo Švajčiarsku so svojou manželkou a dvoma deťmi.

01 - Modified: 2005-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko vyviezlo menej elektriny
01 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 02 - Modified: 2024-03-17 15:36:00 - Feat.: - Title: V uliciach Liptovského Mikuláša behal medveď, zranil niekoľko ľudí. Zviera je už mimo mesta 03 - Modified: 2024-02-15 11:27:58 - Feat.: - Title: Nesnažte sa vždy o osobný rekord 04 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-01-25 20:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Diana Mórová po ťažkom zranení ruky: Úraz v divadle, nasledovala operácia!
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 23:13