StoryEditor

Kližan pre HN: Už musím bojovať aj o sponzorov

24.09.2013, 00:01

V tejto sezóne ste nevyhrali ani jeden turnaj, v rebríčku ste sa postupne prepadali až do druhej stovky. Prečo nastal takýto pád?

Snažím sa tomu neprikladať veľký význam, aj keď je mi jasné, že klesám v rebríčku. Sezóna sa však pre mňa ešte neskončila, tak sa budem snažiť pozdvihnúť. Nerobím paniku a uvidíme, ako to dopadne.

Po tom, ako ste minulý rok zdolali vtedy piateho hráča sveta Tsongu sa však tvrdilo, že máte na to byť v Top Ten.

Sebakriticky musím povedať, že som tomu tlaku podľahol. Bol na mňa vyvíjaný zo všetkých strán. Ľudia si automaticky mysleli, že budem v najlepšej desiatke. Ale takto to nefunguje.

A ako to funguje?

Že prežívate úspechy a pády a je len na človeku, ako sa s tým vyrovná. Padol som a teraz nastal čas opäť sa dostať hore.

Aj viete, ako to môžete dosiahnuť?

Musím sa vedieť poriadne motivovať. Posledné mesiace som nehral srdcom a nerobil som veci na sto percent. V tých zápasoch to bol potom rozdiel oproti minulosti. Teraz si však myslím, že som na dobrej ceste a budem stúpať.

Dlho ste boli slovenskou jednotkou a úspechy nášho tenisu záviseli hlavne od vás.

Áno, hneď sa ma všetci pýtali, čo sa deje, prečo som sa rozišiel s trénerom Karolom Kučerom, pritom nikto nemal právo sa do toho starať. Mňa nebaví niekomu hovoriť, prečo som vypadol na nejakom turnaji v prvom kole. To sú trápne otázky, na ktoré sa nedá odpovedať. A toto ma unavovalo.

Ale kvôli vašej slabej výkonnosti upadá aj slovenský tenis, nemyslíte?

To je debata na dlhšie. V súčasnosti na Slovensku nemáte taký talent, aby sa dokázal výrazne presadiť. To by musela byť veľká náhoda. Navyše u nás je veľmi málo ľudí, ktorí tenisu rozumejú.

Spomínate Karola Kučeru. Pod jeho vedením ste boli medzi špičkou, a potom ste sa zrazu rozišli.

Zmením raz za, povedzme, dva roky trénera, a už je problém. Pritom ja nepatrím medzi tých hráčov, čo by často hľadali iných koučov. Náš čas s Kučerom sa skončil, veľa ma naučil, ale už sa musím posunúť ďalej.

Aj preto, aby ste napríklad zarobili na sponzorských zmluvách?

Môže to byť jeden z dôvodov. Ja síce spolupracujem s marketingovou spoločnosťou IMG, ale asi to ukončím.

Prečo?

Pretože mám zmluvu na dobu určitú a môj manažment mi nič nevybavil.

Aj preto, že padáte v rebríčku?

No keď som bol 26. na svete, tak som čakal na nejakého lukratívneho sponzora, ale nič neprišlo. Slovensko je malý trh a ako krajina sme nezaujímaví. Teraz už musím bojovať aj o sponzorov.

Ako to myslíte?

Popri špičkových hviezdach nemáte ako Slovák šancu presadiť sa aj v biznise. Ja žijem len z toho, čo si uhrám na kurte. Žiadne sponzorské zmluvy nemám. Ľudia síce vidia, že si na prémiách zarobím 400-tisíc eur, ale to, že polovica ide na výdavky spojené s tenisom, už nikoho netrápi.

01 - Modified: 2005-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Norsk Hydro rozdelia
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 11:13