StoryEditor

Schumacher bol na ďalšej operácii. Jeho stav sa mierne zlepšil

31.12.2013, 10:50
Autor:
iDnesiDnes
Lekárov pozitívne prekvapili snímky Schumacherovho mozgu. Jeho stav však ostáva vážny.

Že by konečne dobré správy? Prinajmenšom sú lepšie ako v minulých dňoch. "Stav Michaela Schumachera sa mierne zlepšil," uviedli lekári na mimoriadnej tlačovej konferencii v Grenobli. V noci musel po súhlase rodiny podstúpiť ďalšiu, dvojhodinovú operáciu. Aj cez toto mierne zlepšenie je však stále v ohrození života.

Slávny jazdec je v nemocnici od nedele, kedy sa vážne zranil na lyžiach - narazil hlavou do kameňa. "Keby nemal helmu, tak už nežije," vyhlásili lekári na pondelňajšej tlačovej konferencii. Schumacher síce tesne po úraze ešte hovoril so záchranármi, ale podľa nich už nebol schopný odpovedať na to, na čo sa ho pýtali. A od tej chvíle bojuje o život.


Podľa lekárov sa Schumacherov stav mierne zlepšil, o jeho budúcnosti hovoriť nechcú.

Pozitívne snímky mozgu
"Nemôžeme povedať, že by bol mimo ohrozenia života. Ale získali sme nejaký čas navyše," uviedol v utorok Schumacherov ošetrujúci lekár Jean-Francois Payen. Nemec je stále v umelom spánku a jeho vyhliadky zostávajú nejasné. Avšak iskričky nádeje pre Schumacherových najbližších aj jeho fanúšikov sa objavujú. Pomohla tomu aj ďalšia operácia, ktorú najskôr odsúhlasila pretekárova rodina.

"Sme pozitívne prekvapení zábermi jeho mozgu z utorkového rána," povedal profesor neurochirurgie z Grenoblu Emmanuel Gay. "Stále je v kritickom stave, ale už je to trochu iná situácia ako včera. Na druhej strane sa v jeho mozgu ďalej nachádza niekoľko hematómov, ktoré musíme pozorovať."

O budúcnosti mlčia
Lekári na francúzskej klinike, ktorá sa na podobné úrazy hlavy spôsobené hlavne pri lyžovaní špecializuje, sú pod veľkým tlakom - na ich mimoriadnej tlačovej konferencii sú znovu desiatky novinárov, ktorí (spoločne s radom fanúšikov) takmer neopúšťajú okolie nemocnice.

Napriek tomu tím z Grenoblu podľa slov lekárov nechce nič tajiť. "Rozhodli sme sa, že budeme transparentne informovať o objektívnych príznakoch," povedal Gay. "Ale hovoriť o jeho budúcnosti by zatiaľ bolo neseriózne, hlúpe." To ukazuje, že stav Michaela Schumachera je zatiaľ stále ťažko predvídateľný.

Cesta k uzdraveniu bude podľa všetkého ešte veľmi dlhá, ak vôbec nastane. Utorkové správy však dávajú aspoň drobné dôvody k nádeji.

01 - Modified: 2005-11-14 20:18:29 - Feat.: 0 - Title: Biopalivá nečakali na ministerstvo
01 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 02 - Modified: 2024-03-17 15:36:00 - Feat.: - Title: V uliciach Liptovského Mikuláša behal medveď, zranil niekoľko ľudí. Zviera je už mimo mesta 03 - Modified: 2024-02-15 11:27:58 - Feat.: - Title: Nesnažte sa vždy o osobný rekord 04 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-01-25 20:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Diana Mórová po ťažkom zranení ruky: Úraz v divadle, nasledovala operácia!
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 22:09