StoryEditor

Geniálne, ale problémové dieťa. Réway ako 20-ročný kraľuje českej lige

16.10.2015, 10:47

Snáď už len priezvisko ho predurčuje k povesti rebela. Podobne ako on sa totiž volá aj herec, ktorý stvárnil hlavnú úlohu v populárnom filme Rebelové. Tiež mladý slovenský hokejista Martin Réway nežije práve podľa konvencií.

Ako by mal ešte "alter ego" - na ľade predvádza úchvatné kúsky, má cit pre prihrávku a veľmi šikovné ruky. Hoci vyzerá ako dieťa, sebavedomím predbehne veľa dospelých, s 12 bodmi (5 + 7) je najproduktívnejší hráč v českej extralige. Lenže jeho geniálny hokejový um občas zabíja Réwayove správanie mimo ľadu.

Slovenského reprezentanta, ktorý sa narodil a vyrastal v Prahe, často porovnávajú s legendárnym Žigmundom Pálffym.

Na Slovensku sa o Réwayovi viackrát písalo s prívlastkom "svojský", čo by sedelo aj na Pálffyho. 

O "Žigovi" pri reprezentačných začiatkoch tréner Ivan Hlinka dva dni nevedel, kde je. "Lenže sme si dobre uvedomovali, že takého hokejistu nemôžeme vyhodiť pre malichernosť. Tiež som nebol žiadny baránok," spomínal Hlinka.

Pred MS nahneval Vůjteka

Nie je to tak dávno, čo podobne zmizol aj Réway a tréneri Sparty po ňom museli pátrať. "Patrik Martinec (športový manažér) mu písal esemesku a zatiaľ nereagoval. Uvidíme, či vôbec priletí, alebo ho budeme chytať niekde po Kanade," povedal kouč Josef Jandač v januári potom, čo sa jeho zverenec zdržal pri oslavách senzačného bronzu z juniorského šampionátu.

V apríli zase nedorazil na zraz seniorského mužstva pred majstrovstvami sveta v Ostrave. "Musím povedať, že som nahnevaný," vyhlásil Vladimír Vůjtek, ktorý viedol slovenský výber.

Réway nakoniec (oficiálne kvôli zraneniu) v nominácii nebol a v tíme podľa expertov veľmi chýbal.

Jeho problémy s disciplínou sa začali, už keď sa kvôli otcovej práci presťahoval na Slovensko. V Dolnom Kubíne býval sám na ubytovni, učil sa po slovensky, škole moc nedával, aj keď podľa učiteľky nebol zlý chlapec.

Raz zahrá, potom ho nevidieť

Na ľade ako starší žiak žiaril vedľa osemnásťročných spoluhráčov, ktorí ho však časom lákali na drink. Réway to tiež vedel roztočiť, v Martine potom namiesto tréningu občas zašiel na pivo.

Povráva sa, že na "záťah" občas vyrazí aj pri angažmán v Sparte. Na Instagrame neváha zverejniť fotky s alkoholom.

Réway ukazuje dve tváre i pri hre. Proti Hradci Králové suverénne premenil tri nájazdy, ale vo vyhecovanom dueli v Brne "frajerinkou" nepochopiteľne prihral súperovi na gól.

"U neho je to zložité, stále ho niečo bolí, má zdravotné problémy. Jeden zápas zahrá parádne, ďalší zápas ho nevidieť," tvrdí Jandač o Réwayovi. "Ja a komplikovaná povaha? Neviem, asi ako pre koho. Keď trénerovi hráč nesadne, tak je pre neho komplikovaný," vysvetľoval Réway v minulom rozhovore, pri ktorom vyhlásil: "Chcem dokázať veľké veci."

Réwaya draftoval Montreal, po sezóne by sa mal pokúsiť preraziť v NHL. Lenže rebelujúci mladík musí zmeniť prístup.

Potom sa mu splní latinské heslo, ktoré má vytetované na pravej ruke: "Per aspera ad astra."

Cez ťažkosti ku hviezdam.

01 - Modified: 2007-10-15 09:44:01 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod za január až august
01 - Modified: 2024-05-04 14:10:35 - Feat.: - Title: Mladí Slováci to na finále nedotiahli, podľahli Američanom. Čaká ich zápas o bronz 02 - Modified: 2024-05-03 18:49:28 - Feat.: - Title: Úvod vyzeral famózne, potom prišlo poľavenie. Slováci si však bez problémov poradili s Poľskom 03 - Modified: 2024-05-02 11:26:04 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Dobré správy. Fehérváry posilní Slovensko, k tímu sa pripojí v pondelok 04 - Modified: 2024-04-30 14:43:42 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti do 18 rokov suverénne porazili Nórov 11:1, postupujú do štvrťfinále 05 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 05:09