StoryEditor

Lacko po prehre s Nadalom: Nedostal som sa do rytmu

20.01.2010, 07:10
Autor:
TASRTASR

Slovenský tenista Lukáš Lacko neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Na centri v zaplnenej aréne Roda Lavera podľa predpokladov prehral s obhajcom titulu druhým nasadeným Španielom Rafaelom Nadalom za 111 minút hladko v troch setoch 2:6, 2:6 a 2:6. Lackovi v celom zápase nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie, dopúšťal sa príliš veľkého množstva nevynútených chýb, čo jeho oveľa skúsenejší súper dokonale využil.

Zverenec trénera Mateja Liptáka napriek prehre s favorizovaným Španielom dosiahol vďaka postupu do 2. kola v Melbourne svoje grandslamové maximum. Vlani i predvlani skončil na Australian Open ako kvalifikant hneď v 1. kole. V júni 2009 sa dostal do hlavnej súťaže vo Wimbledone, kde nestačil na chorvátskeho bombardéra Iva Karloviča. Lacko si z Melbourne sa účinkovanie vo dvojhre odnáša šek na 31.000 austrálskych dolárov, do rebríčka ATP Entry pre nasadzovanie mu pribudne 45 bodov.

Lacko začal proti Nadalovi s priveľkým rešpektom, nevedel sa dostať do správneho rytmu a po dvoch stratách podania prehrával už 0:5. V ďalších minútach najlepší slovenský singlista striasol zo seba nervozitu, predviedol niekoľko ukážkových winnerov a znížil na 2:5, no Nadal pri svojom podaní už dotiahol set do úspešného konca. Druhé dejstvo malo podobný priebeh. Nadal hneď na začiatku zobral Lackovi podanie a vďaka svojej typickej agresívnej hre, výbornému pohybu na dvorci i skvelej anticipácii na dvorci dominoval. V treťom sete si Nadal po dvoch brejkoch vybudoval náskok 5:1 a s prehľadom postúpil do 3. kola. V ôsmom geme premenil pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal, keď loptička z rakety Lacka skončila v aute. Slovenský tenista si ešte vyžiadal Jastrabie oko, no to potvrdilo, že verdikt empajrového rozhodcu bol správny.

Lacko po zápase s Nadalom priznal, že sa na dvorci necítil vo svojej koži. "Dnes to nebol z mojej strany optimálny výkon. Mal som nejakú predstavu o Nadalovej hre, ale Rafael hral oveľa lepšie a rýchlejšie ako v prvom kole proti Austrálčanovi Petrovi Luczakovi. Nepociťoval som nejakú zvýšenú nervozitu, no počas zápasu som sa iba ťažko dostával do rytmu. Vôbec mi nevychádzalo prvé podanie, jeho percentuálna úspešnosť bola veľmi nízka. Častokrát som to dal do pásky, ale bol z toho malý aut. Aj z relatívne ľahkých pozícii som porobil veľa chýb, čo bolo spôsobené najmä tým, že Nadal hral pri skracovaní lôpt nepríjemné spiny. Vysokými loptami ma držal pod tlakom a aj keď som mal nejaké šance, nedokázal som ich využiť. Veľké problémy mi robil jeho ľavácky rotovaný servis priamo na telo. Na prvý pohľad to vyzeralo tak, že jeho podania sa dostávajú do kurtu cez forhendovú stranu, no v letovej fáze zmenili smer do bekhendu a zle sa mi to vnímalo. Vôbec som si dnes nepomáhal servisom a vtedy máte proti hráčovi takého kalibru iba malé šance na úspech," povedal pre TASR Lacko.

Slovenský reprezentant vyslovil s celkovým účinkovaním v Melbourne spokojnosť. "Myslím si, že som prišiel na turnaj dobre pripravený. V prvom kole proti Argentínčanovi Leonardovi Mayerovi som podal výborný výkon, no potom som mal veľmi prísny a ťažký žreb. Zápas s Nadalom bol však pre mňa veľkou školou. Aspoň som videl, v ktorých veciach musím na sebe ešte popracovať, aby som sa vyrovnal absolútnej špičke," dodal Lacko, ktorý sa v Melbourne spoločne s Američanom Michaelom Russellom ešte predstaví vo štvorhre. V 1. kole narazia vo štvrtok na taliansky pár Andreas Seppi, Simone Bolelli. "Budeme sa snažiť niečo uhrať. Po návrate z Australian Open ma čaká turnaj v Záhrebe, potom dva turnaje v Amerike a začiatkom marca daviscupové stretnutie v Rakúsku," zakončil Lacko.

Nadal bol po hladkom postupe do 2. kola spokojný. "Odohral som veľmi dobrý zápas. Hral som presne to, čo som potreboval. Od začiatku som sa na kurte výborne pohyboval a nerobil som žiadne chyby. Vždy na začiatku setu som Lacka brejkol a potom som už kontroloval situáciu. Loptičky z mojej rakety dnes mali správnu dĺžku i razanciu, naozaj to bol kvalitný výkon," povedal Nadal pre akreditované médíá.

Muži - dvojhra - 2. kolo:
Rafael Nadal (2-Šp.) - Lukáš LACKO (SR) 6:2, 6:2, 6:2

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 04 - Modified: 2024-03-18 08:14:44 - Feat.: - Title: Austrálčan zomrel na predmestí Melbourne po páde z teplovzdušného balóna 05 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 22:07