StoryEditor

Lacko proti Nadalovi: "Nemám čo stratiť"

19.01.2010, 07:40
Autor:
TASRTASR

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa suverénnym spôsobom prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V prvom kole si poradil s Argentínčanom Leonardom Mayerom za 109 minút v troch setoch 6:4, 6:4, 6:0 a v stredu vyzve obhajcu titulu - druhého nasadeného Španiela Rafaela Nadala. Lacko sa na melbournskom dvorci číslo 10 tešil z vôbec prvého víťazstva v hlavnej súťaži na podujatí veľkej štvorky na seniorskej úrovni. Vlani i predvlani skončil na Australian Open ako kvalifikant hneď v 1. kole. V júni 2009 sa dostal do hlavnej súťaže vo Wimbledone, kde nestačil na chorvátskeho bombardéra Iva Karloviča. Lacko má v Melbourne vďaka postupu do 2. kola už teraz istú prémiu 31.000 austrálskych dolárov a 45 bodov do rebríčka ATP Entry pre nasadzovanie.

Jediný slovenský mužský zástupca v singli na Australian Open počas celého zápasu s Mayerom ani raz nestratil vlastné podanie. V prvom sete sa Lacko po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0 a vďaka kvalitnému servisu ho dotiahol do úspešného konca. O osude druhého dejstva rozhodol deviaty gem, v ktorom slovenský daviscupový reprezentant za stavu 4:4 prelomil Argentínčanovo podanie. V treťom sete už Lacko úplne ovládol dvorec. Po dvoch brejkoch si zverenec trénera Mateja Liptáka vybudoval náskok 4:0 a svojmu súperovi uštedril "kanára". Po prvom podaní stratil v celom zápase iba päť fiftínov. Lacko potvrdil dobrú formu, ktorú naznačil na úvodnom turnaji sezóny v indickom Chennai, kde prvýkrát v kariére postúpil na okruhu ATP do štvrťfinále dvojhry.

Lacko bol po hladkom postupe do 2. kola Australian Open so svojím výkonom spokojný. "Som rád, že sa mi na tretí pokus podarilo v Melbourne prejsť cez prvé kolo a že som vyhral v troch setoch. Hneď v prvom geme som Mayera brejkol, keď som to výborne odreturnoval, on tam naopak spravil nejaké chyby. Potom sme si až do stavu 4:4 v druhom sete držali servis. Trochu pofukovalo, preto sa ťažšie returnovalo, no na konci druhého setu sme začali hrať dlhšie výmeny, čo mi vyhovovalo. V deviatom geme som ho brejkol, ujal som sa vedenia 2:0 na sety a Mayer potom akoby psychicky odišiel. V treťom sete už nekládol odpor a v pohode som zápas dotiahol do úspešného konca. Počas celého duelu som výborne servoval, ťažko čítal moje podanie. V hľadisku boli aj slovenskí fanúšikovia, ktorí vytvorili dobrú atmosféru. Bolo to určite veľmi príjemné,," povedal pre TASR najlepší slovenský singlista.

Duel proti svetovej dvojke Nadalovi, ktorý vlani vo finále v Melbourne zdolal po päťsetovej dráme Rogera Federera, je pre Lacka veľkou výzvou. "Na zápas proti Rafovi sa veľmi teším. Nemám čo stratiť a nastúpiť proti nemu s cieľom podať čo najlepší výkon. S trénerom Liptákom sa vynasnažíme ušiť na neho taktiku, rozoberieme si rôzne varianty. Nadalovou najväčšou zbraňou je výborný pohyb po dvorci, skvele vykrýva dvorec. Je oveľa skúsenejší ako ja a má na svojom konte odohratých množstvo náročných grandslamových zápasov. Určite však vopred neskladám zbrane," dodal Lacko.

Muži - dvojhra - 1. kolo:
Lukáš LACKO (SR) - Leonardo Mayer (Arg.) 6:4, 6:4, 6:0

01 - Modified: 2024-05-12 13:23:12 - Feat.: - Title: Slovenská tenistka Šramková postúpila už do osemfinále dvojhry na turnaji WTA v Ríme 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 04 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 05 - Modified: 2024-03-18 08:14:44 - Feat.: - Title: Austrálčan zomrel na predmestí Melbourne po páde z teplovzdušného balóna
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
14. máj 2024 10:47