StoryEditor

Hrôzostrašné chvíle na EURO. Hviezdny Dán Eriksen skolaboval, lekári ho oživovali priamo na ihrisku

12.06.2021, 18:57
Autor:
vpvpjicjic
Lekári museli dávať Christianovi Eriksenovi masáž srdca.

Do konca prvého polčasu zostávalo odohrať pár desiatok sekúnd, keď dánsky futbalista Christian Eriksen v zápase majstrovstiev Európy proti Fínsku skolaboval.

Bojoval o život, teraz je v stabilizovanom stave, potvrdila UEFA. Podľa prezidenta tamojšej asociácie stredopoliar z nemocničného lôžka komunikoval so spoluhráčmi.

Mierila k nemu lopta po autovom vhadzovaní, bežná situácia, žiadny súboj. Ale dánsky futbalista padol na zem.

Oživovanie priamo na ihrisku

Zábery kamery v tej chvíli boli ešte detailné, diváci sledovali bezvládne telo a neprítomný výraz. Futbalisti okamžite signalizovali k lavičkám, nech na trávnik ihneď vybehnú lekári.

Mali to cez celú šírku ihriska. Zisťovali, čo sa deje. A keď Eriksen nereagoval, jeden z nich sa pustil do masáže srdca.

Štadión v Kodani onemel. Hráči okolo ležiaceho Eriksena a zasahujúcich zdravotníkov vytvorili kruh, väčšina z nich stála chrbtom, slzy v očiach, mlčky pozerali do prázdna.

Trvalo to štrnásť minút, než Eriksena odviezli na nosidlách do sanitky.

Aby ho nevideli prítomní fanúšikovia a nenatáčali kamery, zdravotníci okolo neho natiahli vlajky. Napriek tomu práve v tej chvíli fotografi Eriksena zachytili a bol pri vedomí.

Snímka koluje po sociálnych sieťach. Krátko potom aj UEFA potvrdila, že hráč komunikuje.

Je pri vedomý

"Zápas bol z dôvodu lekárskej pohotovosti prerušený," oznámili najskôr organizátori. 

Priamo k ihrisku ešte vo chvíli, keď Eriksena oživovali, pribehla aj jeho vydesená partnerka. Utešovali ju brankár Kasper Schmeichel s kapitánom Simonom Kjaerom. Aj seba sa snažili presvedčiť, že sa Christian preberie. Že lekári boj vyhrajú.

V momente, kedy v starostlivosti lekárov opúšťal štadión, situácia po dlhých minútach strachu vyzerala predsa len nádejnejšie.

"Christian Eriksen je pri vedomý. Aktuálne podstupuje podrobnejšie vyšetrenie v nemocnici," oznámil dánsky tím. 

Komunikuje so spoluhráčmi

Hráčov agent Martin Schoots okolo ôsmej hodiny večer vo vysielaní stanice NPO Radio1 oznámil, že Eriksen dýcha a je schopný komunikovať.

Chvíľu potom UEFA oznámila, že stretnutie medzi Dánskom a Fínskom bude pokračovať od 20:30 hod. Podľa jej vyhlásenia si dohranie zápasu priali futbalisti oboch celkov po ubezpečení, že Eriksen je v poriadku. 

"Odohrajú sa zostávajúce štyri minúty prvého polčasu a po päťminútovej pauze bude zápas pokračovať druhým polčasom," uviedla Európska futbalová únia.

"Christianovi Eriksen prajeme skoré uzdravenie a radi by sme poďakovali obom tímom za príkladný prístup."

Peter Möller, prezident dánskej asociácie, potvrdil, že Eriksen okolo ôsmej hodiny večernej z nemocničného lôžka komunikoval so spoluhráčmi a cíti sa dobre.

Dohrávaný zápas nakoniec vyhralo Fínsko najtesnejším rozdielom 1:0. 

EURO 2021 na HNonline:

01 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 04 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 05 - Modified: 2024-04-04 18:22:30 - Feat.: - Title: Pre poruchu rakety na vojenskej lodi uzavreli dánsky vzdušný priestor aj more
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 07:31