StoryEditor

Posledný mohykán Mesík už doskákal

27.11.2007, 23:00
Zlaté časy "neviditeľného" muža slovenského športu sa končia. Jediný slovenský skokan na lyžiach sa vytratí zo skokanskej mapy.

Martin Mesík sa tak môže rozlúčiť s cestovaním po celom svete, zo skákaním na najlukratívnejších mostíkoch. Spolu s ním hrozí zánik aj tomuto športu na Slovensku. "Tento zánik hrozí už niekoľko rokov. Pretože skokanské lyžovanie je veľmi náročný šport a pokiaľ tu nie sú finančné podmienky, môže sa stať, že skoky na lyžiach u nás nebudú," tvrdí pre HN športový riaditeľ pre severské disciplíny Peter Neuschl. Napriek tomu, že Mesík sa nikdy výrazne nepresadil, len vďaka nemu má tento šport u nás životnosť. "Keby nechodil Martin na preteky Svetového pohára, skoky by u nás nefungovali," myslí si Neuschl.

Zbohom, ďaleká Európa
Mesík však musí vynechať prvé preteky Svetového pohára vo fínskom Kuusame. Nezúčastní sa ani na tých ďalších v nórskom Trondheime. "Nemáme peniaze na to, aby sme mohli cestovať tak ďaleko," vysvetlil pre HN jeho tréner Peter Schlank. Dôvod jeho neúčasti medzi svetovou skokanskou elitou je ešte jeden. Celkom prozaický. "Chýba mu potrebná výkonnosť," dodal Schlank. Výkonnosť však chýba Mesíkovi už celú kariéru. Doteraz sa ani raz výrazne nepresadil. To aj napriek tomu, že už má 28 rokov. Mesík však vie, prečo nie je pred novou sezónou vo forme. "Nemal som dostatok financií na to, aby som mohol absolvovať kvalitnú prípravu. Navyše ma pribrzdilo zranenie," hovorí pre HN najlepší slovenský skokan.
Dôvod Mesíkových problémov je iba jeden. Napriek tomu, že preteky má hradené od organizátorov podujatia, nemá peniaze nato, aby tam mohol štartovať. "Martin má hradenú len časť prípravy od medzinárodnej lyžiarskej federácie. Lenže nemáme prostriedky na to, aby sme mohli dva či tri dni pricestovať do dejiska pretekov napríklad v Škandinávii," skonštatoval Schlank. A tak Mesík má teraz len jedinú možnosť - štartovať na pretekoch, ktoré sú blízko Slovenska. Najbližšie sa predstaví až v polovici decembra v rakúskom Villachu, neskôr vo švajčiarskom Engelbergu a na prelome roka bude štartovať na prestížnom Turné štyroch mostíkov.

Koniec kariéry? Ešte rok vydrží
Náš jediný skokan na lyžiach má však ešte druhú možnosť. Tú si však nepripúšťa. Skončiť s kariérou. "Uvažoval som už nad koncom kariéry, ale rok chcem ešte vydržať. Mám tento šport rád," tvrdí Mesík. Má totiž pred sebou veľký cieľ. "Chcem ako prvý slovenský skokan na lyžiach prekonať 200-metrovú hranicu na mamuťom mostíku. Podariť sa mi to môže v slovinskej Planici v marci budúceho roku. Navyše chcem ešte niečo ukázať. Kariéra skokana totiž nie je dlhá," pokračuje. Odvážne ciele. Na ich splnenie už však pred sezónou nemusel mať nárok. Tento ročník totiž absolvuje len vďaka svojmu klubu Vimar Banská Bystrica. "Áno, pokračujem vďaka svojmu klubu Vimar. Ten mi finančne pomohol a zabezpečil mi ešte túto sezónu." Mesík však popiera, že by po svete cestoval za štátne peniaze. "To určite nie. To si len ľudia myslia. Od nášho zväzu dostávam 30-tisíc korún na sezónu. Za to si kúpim maximálne dve kombinézy. Tento šport robím zo sponzorských peňazí a štarty na pretekoch Svetového pohára mi hradí Medzinárodná lyžiarska federácia," ukončil Mesík.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 18:04