StoryEditor

Ten, čo robí z talentov hviezdy

30.01.2008, 23:00
Počas hráčskej kariéry nepatril medzi najväčšie hviezdy svetového tenisu. Slovenský tréner grandslamového víťaza z Australian Open Novaka Djokoviča, Marián Vajda, sa dostal najvyššie ako hráč na 34. miesto svetového rebríčku a získal dva tituly na turnajoch v Prahe a vo švajčiarskej Ženeve.

Medzi elitu tenisového sveta sa však zaradil najmä vďaka svojim trénerským schopnostiam. V roku 1995 sa stal koučom sedemnásťročného talentu, Dominika Hrbatého. "Keď som sa mu začal venovať, bol 320. hráčom v rebríčku. Na konci našej spolupráce po piatich rokoch mu patrilo miesto v prvej dvadsiatke svetového rebríčka," hovorí pre HN Vajda.

V začiatkoch si neveril
Marián Vajda skončil svoju profesionálnu kariéru tenistu, keď mal 30 rokov. "Vtedy som vôbec nerozmýšľal o tom, že by som sa chcel stať trénerom," povedal Vajda. Bez tenisu však nevydržal ani rok. Z jeho posledného klubu, Slovanu Bratislava, ho oslovili, či by sa neujal Dominika Hrbatého. "Dosť intenzívne som o tom premýšľal. Nevedel som, či to zvládnem. Dali sme si jeden skúšobný mesiac a po ňom som sa rozhodol, že to vezmem," uviedol kouč. Hneď v prvom roku vzájomnej spolupráce dokázal Hrbatý vyhrať turnaje na Malorke a v Plzni a v rebríčku poskočil o 267 miest. Počas päťapolročného trénovania s Vajdom sa usadil medzi tenisovou elitou. "Naša spolupráca sa skončila, pretože Dominik potreboval zmenu," skonštatoval Vajda, ktorý sa takmer okamžite stal nehrajúcim kapitánom daviscupovej reprezentácie.
Tú doviedol až do Svetovej skupiny. "Odviedol som na Slovensku kus práce, či už s Dominikom, daviscupovým mužstvom či ženskou reprezentáciou v Pohári federácie," tvrdí Vajda. So ženami sa mu však nedarilo a na túto etapu kariéry nerád spomína. "Po tých skúsenostiach som trochu stratil aj chuť trénovať. Vtedy som zistil, že som asi predurčený na trénovanie mužov," konštatuje Vajda.

Nemal prácu, vzal Djokoviča
Už jeho trénerské úspechy s talentovaným Hrbatým zaujali tenisový svet. To mu zabezpečilo prvý kontakt s vtedy 18-ročnou srbskou nádejou, Novakom Djokovičom. "Oslovila ma jedna manažérska spoločnosť. Novak nemal kouča, ja som bol bez práce. Sledoval som ho na French Open 2006 a po pár dňoch som sa rozhodol prijať ponuku na jeho trénovanie," rozpráva Vajda. V tom čase nesledoval príliš mužský tenis a Djokoviča takmer nepoznal.
Až v Paríži sa stretol s jeho rodičmi, ktorí mali veľký vplyv na kariéru vtedy 40. hráča sveta. "Bol ako surový diamant, ktorý stačilo iba obrúsiť. Skrýval sa v ňom obrovský potenciál, bol a je veľmi nadaný, má výborné podanie a údery zo základnej čiary," chváli svojho zverenca. Ešte počas prvého polroka spolupráce stihol Djokovič vyhrať dva turnajové tituly a priblížil sa k prvej desiatke rebríčka. Medzi elitu sa však dostal v roku 2007, vybojoval si účasť aj na koncoročnom Turnaji majstrov a rok zakončil za fenomenálnym Rogerom Federerom a Španielom Rafaelom Nadalom ako tretí hráč sveta. "Novak dáva do tréningu všetko, je odhodlaný. Má pred sebou veľký ciel, chce byť mužom číslo jeden svetového tenisu a všetko tomu podriaďuje," uviedol Vajda.

Rodina. Obeť úspechu
Práca tenisového kouča však nie je iba o úspechoch, sláve a peniazoch. Marián Vajda trávi väčšinu roka na cestách po celom svete, čím trpí jeho rodina. "Je to taká odvrátená stránka úspechu. Je to náročné, beriem to však ako svoju prácu. Zvládam to jedine za podpory celej rodiny, keby som ju nemal, tak by som to určite nerobil," tvrdí 42-ročný tréner. Jeho dcéra Nikola Vajdová sa venuje taktiež tenisu, preto sa jej snaží poradiť v tréningu vždy, keď je na Slovensku. "Pociťujem, že moje deti potrebujú podporu, aj čo sa týka ich tenisovej kariéry i v súkromí. Určite by ma chceli vidieť častejšie," povedal Vajda.
Novak Djokovič zarobil za triumf v Austrálii 1,2 milióna dolárov. Koľko z tejto sumy dostane jeho kouč? "To si nechám pre seba. Zarábam však dobre a som spokojný s tým, ako sa nám teraz darí," prezradil Vajda. Jeho bratom je známy slovenský herec Jozef Vajda. Tenisový kouč si však nemyslí, že by mu športové úspechy pomohli na Slovensku k väčšej popularite, akú má jeho brat. "Z jeho tieňa sa mi v našej krajine asi nikdy nepodarí vystúpiť. Dá sa povedať, že Jozef je známy na Slovensku, a ja zase vo zvyšku sveta," dodal Vajda.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 09:50