StoryEditor

Artmedia narazí na grécky veľkoklub

20.09.2007, 00:00
Štvrťfinalista najprestížnejšej klubovej súťaže v Európy, Ligy majstrov, spred piatich rokov. Mužstvo, v ktorého zostave sú štyria majstri Európy 2004. To je grécky veľkoklub Panathinaikos Atény, dnešný súper Artmedie Petržalka v zápase prvého kola Pohára UEFA.

Duel sa odohrá v Bratislave na Tehelnom poli (20.15 hod. STV2). Nášho posledného zástupcu na medzinárodnej scéne v tomto ročníku čaká nerovný súboj. Rozpočet Artmedie na sezónu je približne 2,4 milióna eur - je osemnásobne menší ako má jej najbližší súper. "Najväčšie grécke kluby, akým je aj Panathinaikos Atény, majú rozpočty okolo 20 miliónov eur," povedal pre HN Jozef Kožlej, futbalista prvoligového gréckeho klubu FC Larissa.

Hviezdou tímu je Karagounis
Panathinaikos tvorí spoločne s Olympiakosom Pireus a AEK Atény "veľkú trojku" gréckeho klubového futbalu. "Toto trio bojuje každoročne o majstrovský titul. Mužstvá sú pod veľkým drobnohľadom médií," hovorí Kožlej. Najväčšou hviezdou aténskeho tímu je Giorgos Karagounis, ktorý sa do mužstva vrátil po štyroch rokoch strávených v zahraničí (dve sezóny odohral v talianskom Interi Miláno a dva ročníky v portugalskej Benfice Lisabon). "Je to najlepšie platený futbalista klubu. Jeho návrat do Panathinaikosu bol v celom Grécku veľkou udalosťou," tvrdí Kožlej. Spoločne s obrancami Ioannisom Goumasom, Panagiotisom Fyssasom a útočníkom Dimitriosom Papadopoulosom je jedným zo štyroch hráčov Panathinaikosu, ktorí sa pred tromi rokmi tešili z triumfu na majstrovstvách Európy v Portugalsku. "Cítia sa veľkým favoritom zápasu, ale sústredia sa na to, aby Artmediu nepodcenili," konštatuje Kožlej.

Portugalský kouč zmenil tím
V minulej sezóne sa Panathinaikosu nepodarilo splniť cieľ - postúpiť do Ligy majstrov, keďže v tabuľke gréckej ligy skončil až na treťom mieste. Kvôli tomu prišlo k výmene trénera, odchádzajúceho Španiela Victora Muňoza nahradil portugalský kouč José Peseiro. "Mužstvo prešlo premenou, nový tréner priviedol do tímu desať nových hráčov," povedal Kožlej. V tíme hráva aj kapitán rakúskej reprezentácie a najlepší futbalista tejto krajiny v roku 2003 Andreas Ivantschitz, ktorý do Grécka odišiel pred dvoma rokmi zo Salzburgu. Bývalý slovenský reprezentant si myslí, že ak Artmedia v domácom stretnutí nezvíťazí, postup do skupinovej fázy Pohára UEFA je pre ňu stratený. "V odvete na štadióne Panathinaikosu budú temperamentní diváci a búrlivé prostredie hnať svoj tím k postupu. Jedinou nádejou Artmedie je domáce víťazstvo," dodal Kožlej.

Artmediu trápia zranenia
Artmedia vie, aké mužstvo sa proti nej v dnešnom stretnutí postaví. "Panathinaikos je popredné európske mužstvo. V lete tam pribudlo desať nových futbalistov," povedal asistent trénera Artmedie Michal Hipp. Grécky tím odohral v novej sezóne doteraz iba jediné súťažné stretnutie. Pred viac ako dvoma týždňami remizoval na domácej pôde s Olympiakosom 1:1. "Ich nevýhodou by mala byť menšia zohratosť. Na to sa určite nemôžeme a ani nebudeme spoliehať," skonštatoval Hipp. Artmedia sa bude musieť zaobísť bez dlhodobo zranených hráčov základnej zostavy Gábora Straku či útočníkov Tomáša Oravca a Ľubomíra Reitera.
Podľa informácií z Grécka sa na stretnutie chystá okrem hráčov a realizačného tímu Panathinaikosu aj 400 fanúšikov tohto klubu.
Lístky na tento zápas si môžete kúpiť v pokladnici č. 3 na bratislavskom Tehelnom poli. Sú rozdelené do štyroch kategórii. Najlacnejšie vstupenky za 100 korún sú za bránu, 200 korún stoja na nekryté tribúny. Za kryté zaplatíte 600 a business vstupenky sú k dispozícii po 1 500 slovenských korún.

Bookmakeri veria Grékom
Najväčšia stávková kancelária na Slovensku, Fortuna, považuje podľa vypísaných kurzov na stretnutie Artmedie proti Panathinaikosu Atény za mierneho favorita duelu grécke mužstvo. Ak si myslíte, že Petržalčania v domácom stretnutí prehrajú, za tisíc stavených korún vyhráte 2 200. V prípade nerozhodného výsledku máte príležitosť inkasovať viac ako trojnásobok staveného vkladu. Tréner Vladimír Weiss a jeho zverenci by radi v tomto dueli uspeli, ak tomu veríte aj vy, tak za tisícku si odnesiete zo stávkovej kancelárie 2 900 korún.

Úspechy Panathinaikosu
19 gréckych majstrovských titulov
16 víťazstiev v národnom pohári
3 triumfy v gréckom Superpohári
Finalista Európskeho pohára majstrov 1971
Semifinalista Ligy majstrov 1996
Štvrťfinalista Ligy majstrov 2002
Štvrťfinalista Pohára UEFA 1988 a 2003

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 05:17