StoryEditor

Višňovský bude hrať na šampionáte

Do svetového šampionátu v hokeji zostáva 84 dní. Už teraz však vieme, že v Kanade posilní Slovensko hviezda klubu NHL Los Angeles Kings Ľubomír Višňovský. Pre náš denník to potvrdil jeho brat a hráč Skalice Tibor Višňovský.

"Je pripravený prísť do Kanady obliecť reprezentačný dres."

Hviezda "kráľov" sa už teší
Višňovského tím momentálne stráca v NHL trinásť bodov. V západnej konferencii je posledný. "Je síce dosť vyťažený a výsledkovo sa nedarí v zámorskej profilige ani jeho Los Angeles. Čo sa však týka majstrovstiev sveta, tak s jeho účasťou by určite nemal byť žiadny problém," dodal jeho brat pre HN. Náš obranca naposledy reprezentoval Slovensko na olympijských hrách v roku 2006.
"Rozprávame sa aj o šampionáte. Ľubo vie, že je v Kanade a bude to veľká udalosť. Už dnes sa teší, ako sa na ňom zúčastní," hovorí brat slovenskej hviezdy.
Rodák z Topoľčian prišiel o minuloročný šampionát pre zranenie. Mesiac pred jeho začiatkom. Doteraz sa zúčastnil na ôsmich majstrovstvách sveta v hokeji. Vo svojej zbierke má všetky tri slovenské medaily zo svetových šampionátov (zlato - 2002 z Göteborgu, striebro - 2000 z Petrohradu, bronz - 2003 z Helsínk). V národnom drese doteraz strelil na šampionátoch osem gólov. O šampionáte nahlas hovorí už aj jediný slovenský brankár v NHL Peter Budaj. "On je určite ochotný pomôcť našej reprezentácii. Pokiaľ mu príde nominácia na tento šampionát, tak to vždy bola a bude pre neho česť hrať v národnom tíme," potvrdil pre HN jeho otec Jozef Budaj. Náš gólman v tejto sezóne však stratil v bráne "lavín" post jednotky. V poslednom období ho zo základnej zostavy vytlačil jeho rival Jose Theodore.

Bondra. Ten, čo má získať hráčov z NHL
Dotiahnuť slovenské hviezdy na svetový šampionát je úlohou Petra Bondru. Bývalá hviezda NHL Bondra minulý rok ukončil kariéru a stal sa manažérom slovenskej reprezentácie. Jeho cieľ je jasný. "Dúfam, že aj vďaka mne sa nám podarí nadviazať na naše medailové roky," povedal minulý rok pre HN. Podľa neho nebude veľký problém pritiahnuť do Kanady našich špičkových hokejistov. "Budem s nimi komunikovať a využívať dobré kontakty. Myslím si však, že naše hviezdy sú ochotné reprezentovať, pokiaľ sú zdravotne v poriadku, a netreba ich nejako zvlášť prehovárať, dodal pre HN. Bondra už svoju úlohu plní. "V stredu sme mali pri oslavách Bondrovej štyridsiatky debatu práve o hráčoch NHL. Peter už takmer so všetkými hovoril, s niektorými bol aj osobne. Je podrobne informovaný o ich stave a ochote reprezentovať. Hráči ho maximálne rešpektujú a pokiaľ to bude možné, prídu pomôcť národnému tímu," potvrdil pre HN viceprezident Slovenského hokejového zväzu Ján Filc.

"Naháňačka" svetových hviezd
"Naháňačka" hokejových hviezd sa už začala medzi všetkými tímami. Každé mužstvo chce mať na šampionáte v kolíske hokeja v Kanade, kde sa uskutoční po prvýkrát, najväčšie hviezdy svetového hokeja. "Samozrejme, že sledujeme, ako sa našim darí v NHL a chceme, aby kostru tímu tvorili hráči z tejto súťaže," povedal pre HN hovorca švédskeho národného tímu Johan Dahlqvist. Ten pre náš denník dodal: "My do reprezentácie nikoho nemusíme nútiť, akceptujeme akékoľvek rozhodnutie našich hráčov zo zámoria." V podobnej situácii, ako my, budú aj Česi. U nich sa už boj o hokejové hviezdy taktiež začal. "U nás je to aj spojené s osobou trénera. Keď bol kouč Vladimír Ružička, málokto si trúfol povedať, že nepríde. Terajšiemu koučovi Aloisovi Hadamczikovi chýba väčšia autorita. S hráčmi z NHL komunikuje asistent trénera František Musil. Ten už teraz vie, ktorí hráči prichádzajú do úvahy na šampionát," tvrdí pre HN hokejový redaktor denníka Mladá fronta Dnes Lukáš Hron.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 12:27