TASR/J. Novák
StoryEditor

Hokejovú reprezentáciu posilnili naše draftové nádeje, zo zámoria prišli dve posily

03.05.2022, 09:24
Autor:
TASRTASR
Na súpisku pribudli aj dve posily zo zámoria - útočník Tomáš Tatar a brankár Adam Húska.

Do kádra slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorá sa pripravuje na MS vo Fínsku, pribudne 11 nových mien. Pred Kaufland Cupom v Žiline sa k tímu pripoja finalisti extraligy Daniel Gachulinec a Samuel Takáč z majstrovského Slovana Bratislava a Šimon Nemec, Jozef Baláž, Adrián Holešinský a Adam Sýkora z Nitry. Naopak tím neposilní najlepší strelec a najproduktívnejší hráč súťaže Samuel Buček, útočníka Nitry vyradilo z hry zranenie.

​Z elitných európskych súťaží sa do prípravy zapoja bronzoví medailisti z Pekingu Miloš Roman a Juraj Slafkovský. Spolu s nimi napokon pricestuje aj Martin Gernát. Skúsený obranca si v uplynulých dňoch doliečoval zranenie, ale stihol záver prípravy pred šampionátom, informoval web hockeyslovakia.

Gernát po zranení

Šancu zabojovať o miestenku na MS dostanú finalisti domácej najvyššej súťaže. V Žiline sa predstavia Nitrania Nemec, Baláž, Holešinský a Sýkora, ktorý zatiaľ nemá štart v reprezentačnom A-tíme. Slovanisti Gachulinec s Takáčom sa k tímu pripoja v stredu, do trénerského štábu pribudne kouč šampiónov Andrej Podkonický.

​Na súpisku pribudli aj dve posily zo zámoria - útočník Tomáš Tatar a brankár Adam Húska. Obaja sa však pripoja k tímu až v nasledujúcich dňoch. V príprave na MS nepokračuje šestica Dominik Riečický, Dávid Mudrák, Ladislav Romančík, Martin Faško-Rudáš, Miroslav Mucha a Oliver Okuliar, ktorá bola súčasťou reprezentácie počas duelov s Čechmi a Nemcami.

Na zraz prišiel aj obranca Martin Gernát, ktorého účasť bola ohrozená pre zranenie. Jeho stav budú pozorovať každý deň. "Dávam sa dokopy, zlomeninu som utrpel pred tromi týždňami. Bolo to nešťastné zranenie, ale je to stále lepšie a pôjdeme deň po dni. Chcel by som nastúpiť, lebo zápasová prax mi bude chýbať. Ale verím, že mi bude držať noha aj počas tréningu," povedal Gernát.

Zranenia limitujú aj ďalších hráčov, do Fínska preto nepocestujú Marko Daňo, Martin Marinčin a najproduktívnejší hráč Tipos extraligy Samuel Buček. "Všetci majú zranenia, dohodli sme sa, že ich nebudeme špecifikovať. Adam Húska príde v stredu a deň voľna dostali Takáč a Gachulinec. Tomáš Tatar je po chorobe a tiež by mal prísť vo štvrtok," povedal manažér reprezentácie Oto Haščák.

Uviedol tiež, že niektorí hráči sú unavení a preto ich možno tréneri ešte budú šetriť a nenastúpia v oboch zápasoch: "Najmä mladí hráči ako Nemec či Slafkovský odohrali obrovské množstvo zápasov, tu rozmýšľame, že by hrali len jeden zápas. Ale to je aj na nich, ako sa budú cítiť. Vieme, čo od nich môžeme čakať a ak by nehrali ani v jednom zápase, tak tu sme v komfortnej situácii."

Vypredaný turnaj

V príprave sa doteraz Slováci stretli dvakrát s Českom a dvakrát s Nemeckom. S prvým súperom zvíťazili 3:1 a prehrali 3:4 po nájazdoch, v Drážďanoch zdolali Nemcov 3:1 a 3:2. Na konte tak majú tri výhry a jednu prehru. Teraz by chceli túto bilanciu vylepšiť.

"Nóri sú vždy nepríjemný súper, s Francúzmi sme dlho nehrali. Ale čakajú nás v prvom zápase na Majstrovstvá sveta a bude dobré sa s nimi pomerať v príprave," povedal Miloš Roman.

​Slovenský útočník pochádza z neďalekého Kysuckého Nového Mesta a do Žiliny ho príde podporiť veľa známych a rodinných príslušníkov. Na oba zápasy by malo byť vypredané. "Zatiaľ som lístky nezháňal, ale bude to ťažké všetkým vyhovieť. Niekto žiaľ nebude môcť prísť," dodal Roman.

Slováci absolvujú v tohtotýždňovom bloku v Žiline od utorka najskôr dva tréningové dni a následne odohrajú dva zápasy v rámci Kaufland Cupu 2022. Turnaj bude záverečnou previerkou pred štartom MS.

Vo štvrtok 5. mája nastúpia o 18.00 h proti Nórom a v sobotu 7. mája o 16.00 h vyzvú Francúzov. V piatok je na programe súboj medzi Nórskom a Francúzskom s úvodným buly o 18.00 h.

Káder SR pred Kaufland Cupom v Žiline:

Brankári: Adam Húska (Hartford Wolf Pack/AHL, NY Rangers/NHL, 3 zápasy v reprezentácii), Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL, 20), Matej Tomek (Kometa Brno/ČR, 7)

Obrancovia: Martin Bučko (HC Motor České Budějovice/ČR, 18 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 96/9), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 20/0), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj., 59/7), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín., 41/0), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR, 12/1), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR, 82/4), Patrik Koch (HC Vítkovice Ridera/ČR, 42/1), Šimon Nemec (HK Nitra, 19/0), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec/ČR, 46/1)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 2/1), Adrián Holešinský (HK Nitra, 16/4), Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR, 16/1), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR, 58/8), Róbert Lantoši (Linköping HC/Švéd., 33/5), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec/KHL, 42/8), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR, 18/1), Jakub Minárik (HK Dukla Trenčín, 6/0), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj., 21/4), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce, 18/2), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 25/3), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín., 23/8), Adam Sýkora (HK Nitra, 0/0), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 9/3), Alex Tamáši (HC 05 Banská Bystrica, 4/1), Tomáš Tatar (New Jersey Devils/NHL, 57/14), Marek Valach (HK Dukla Trenčín, 6/1)

Realizačný tím:

generálny manažér - Miroslav Šatan, asistent generálneho manažéra - Oto Haščák, manažérka - Zuzana Chrenková, tréner - Craig Ramsay, asistenti trénera - Ján Pardavý, Peter Frühauf, Andrej Podkonický, tréneri brankárov - Ján Lašák, Peter Kosa, kondiční tréneri - Ján Kovačič (3. - 4. 5.), Róbert Bereš (5. - 7. 5.), videoanalytik - Igor Andrejkovič, lekár - Pavol Lauko, fyzioterapeuti - Martin Babják, Vladimír Čavojec, výstrojoví manažéri - Juraj Stopka, Marek Jenčík, média manažér - Peter Jánošík, fotograf - Andrej Galica

Program Kaufland Cupu 2022 v Žiline

štvrtok 5. mája
18.00 SLOVENSKO - Nórsko
piatok 6. mája
18.00 Nórsko - Francúzsko
sobota 7. mája
16.00 SLOVENSKO - Francúzsko

01 - Modified: 2022-04-19 13:07:13 - Feat.: 0 - Title: Ramsay nominoval proti Čechom 17-ročný talent z Trenčína. Viacero opôr bude chýbať 02 - Modified: 2022-04-13 09:58:53 - Feat.: 0 - Title: Prvá nominácia pred MS v hokeji: Ramsay zavolal sedem medailistov z Pekingu 03 - Modified: 2022-04-20 12:23:20 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie zmeny v hokejovej nominácii: Vypadli Jaroš či Čajkovský, do tímu pribudli košickí hráči
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 18:36