TASR/AP
StoryEditor

Športový arbitrážny súd definitívne potvrdil vylúčenie Ruska z baráže o MS v Katare

13.04.2022, 10:30
Autor:
TASRTASR
Rusko sa malo v baráži stretnúť s Poľskom a v prípade výhry s jedným z dvojice Česko a Švédsko.

Medzinárodná futbalová federácia sa rozhodla vylúčiť Rusko z baráže o postup na tohtoročné MS v Katare aj preto, aby nespôsobila chaos a zaistila regulárny priebeh podujatia. Vyplynulo to z oficiálnej komunikácie medzi FIFA a Ruskou futbalovou úniou, ktorú v utorok zverejnil Športový arbitrážny súd .

Ten tak odôvodnil svoje verdikty, ktorým nevyhovel viacerým odvolaniam Ruskej futbalovej únie, napr. voči vylúčeniu z baráže o mundial v Katare.

Rusko sa malo v baráži stretnúť s Poľskom a v prípade výhry s jedným z dvojice Česko a Švédsko. Všetky tri reprezentácie však odmietli proti tomuto súperovi nastúpiť po tom, ako ruské vojská koncom februára napadli Ukrajinu.

"Tieto rozhodnutia boli pochopiteľné a nemôžeme ich kritizovať z právneho ani morálneho hľadiska," uviedli na Športovom arbitrážnom súde predstavitelia FIFA. Federácia predvídala, že k potenciálnym stretnutiam s Ruskom by sa rovnako postavili aj ostatné federácie, čo by malo na turnaj nenapraviteľné následky.

Takéto riziko podstúpiť nemienila. "Vzhľadom na všetky tieto faktory musí FIFA zabezpečiť efektívnu organizáciu a hladký priebeh svojich súťaží."

Šéfka odvolacej komisie Športového arbitrážneho súdu Corinne Schmidhauserová okrem iného argumentovala aj zvýšeným nebezpečenstvom pre ruských hráčov a členov reprezentačného tímu na MS v Katare. To by podľa bývalej alpskej lyžiarky vzniklo "v dôsledku celosvetového pobúrenia a odsúdenia" udalostí na Ukrajine. Predstavitelia Ruskej futbalovej únie argumentovali podľa informácií agentúry AP tým, že rozhodnutie bolo skrytou sankciou a FIFA im odoprela právo na vyjadrenie sa.

01 - Modified: 2024-02-28 14:38:09 - Feat.: - Title: Kmotrík o treste pre Slovan: Stav vecí sa nemení, ide len o dočasný zákaz. Robí sa z toho zbytočne veľká veda 02 - Modified: 2024-02-27 17:01:25 - Feat.: - Title: Slovan dostal tvrdý trest od FIFA. Na dlhú dobu mu zakázali prestupy 03 - Modified: 2024-01-15 21:28:13 - Feat.: - Title: Messi sa stal ôsmykrát hráčom roka podľa FIFA, porazil Mbappého aj Haalanda 04 - Modified: 2023-12-25 14:35:53 - Feat.: - Title: Brazílii hrozí suspendácia od FIFA. Dôvodom sú štátne zásahy do chodu asociácie 05 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 01:56