StoryEditor

Federer. Muž, ktorý vie stále vyhrávať

18.11.2007, 23:00
Napriek deviatim prehrám v tejto sezóne, napriek trom zlyhaniam za posledný mesiac stále kraľuje svetovému tenisu. Muž, ktorý tento rok vyhral tri grandslamové turnaje, zakončil úspešnú prehru posledným titulom.

Tým najväčším. Svetová jednotka Roger Federer totiž vyhral Turnaj majstrov v Šanghaji (dotácia 4,5 milióna dolárov). Vo finále zdolal najväčšie prekvapenie turnaja, svetovú šestku Španiela Davida Ferrera 3:0 na sety. "Turnaj majstrov je pre mňa absolútnou prioritou a som rád, že som mohol v Šanghaji opäť zdvihnúť nad hlavu víťaznú trofej," povedal tesne po zisku titulu Federer.

Zdolať ho? Stále náročná úloha
Titul neoficiálneho majstra sveta získal 25-ročný rodák z Bazileja už štvrtýkrát za sebou. Stačilo mu na neho necelých sto minút. Svojmu súperovi, ktorý dovtedy vyhral všetky štyri duely, dovolil uhrať iba sedem gemov (6:2, 6:3, 6:2). Štvrtý titul získal Federer z posledných piatich vystúpení. Iba pred dvomi rokmi titul nezískal. Vtedy ho zdolal Argentínčan David Nalbandian v päťsetovej tenisovej bitke. Tenisový kráľ sa tak priblížil k rekordmanom. Legendy svetového tenisu Pete Sampras a Ivan Lendl vyhrali tento turnaj päťkrát. Švajčiar tak po tejto výhre nad Ferrerom stále nevie, aké je to prehrať s týmto španielskym antukárom. Bilancia vzájomných súbojov hovorí jasne: 8:0 v prospech Federera.
"Je pre mňa dôležité zakončiť rok v pozícii víťaza Turnaja majstrov. Po úvodnej prehre s Gonzálezom som sa dostal do formy. Hral som aktívnejšie ako predtým v Paríži a Madride a postupne som nadobudol úderovú istotu. Keď hrám v takejto forme, je veľmi ťažké ma zdolať," dodala svetová jednotka. Federer síce počas tejto sezóny ukázal aj svoje slabiny a stratil vizitku "neporaziteľného muža svetového tenisu", stále však platí: zdolať Federera? Náročná úloha. Na tomto turnaji sa to podarilo len jednému tenistovi: Čilanovi Fernandovi Gonzalezovi, a to hneď v prvom súboji. "Nemal som šancu. Možno som bol priveľmi nervózny. Hrať proti Federerovi je veľmi ťažké. Celkovo som však spokojný. Hral som svoj najlepší tenis," priznal Ferrer.

Desať miliónov za sezónu
Federer si tak na svoje konto pripísal už 53. titul v profesionálnom tenise. Prekonal aj jeden rekord v zárobkoch. Ako prvý tenista v histórii sa v jednej sezóne dostal cez hranicu desiatich miliónov dolárov. Zo Šanghaja si odviezol 1,2 milióna dolárov. Čínski organizátori mu navyše odovzdali aj kľúče od nového Mercedesu CLS 500.
Z pohľadu svetových renkingov si Federer zo Šanghaja odnáša 130 bodov do tohtoročného hodnotenia a 650 bodov do dlhodobého svetového rebríčka. Opäť len potvrdil svoje výsadné postavenie a to, že do nového roka vstúpi po piaty raz za sebou ako absolútne neohrozená svetová jednotka.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 05:29