StoryEditor

Ten, čo sa nikdy nebál

09.01.2008, 23:00

Mal 18 rokov, vystúpil v Petrohrade na letisku spolu s futbalovým agentom Jurajom Venglošom. Mal namierené do veľkého európskeho futbalu, resp. na štadión v Petrohrade. Vtedy ešte nevedel, že to bude vstupenka práve do veľkého futbalu. Martina Škrtela si vybral do tímu terajšieho ruského majstra bývalý kouč Petrohradu Vlastimil Petržela. "Po tom, ako sme v roku 2004 skončili v ruskej lige druhí, rozhodol som sa posilniť obranu. Vybral som si práve Škrtela," tvrdí pre HN Petržela.

Vtedy na juniorskom šampionáte
Škrtela poznal. Mal o ňom správy zo Slovenska. "Hrával v základnej zostave Trenčína. Vedel som, že tu dlho nevydrží," hovorí pre HN bývalý kouč Trenčína Anton Dragúň. Jeho vtedajší agent Vengloš oslovil Trenčín, že je tu možnosť odísť do Petrohradu. Škrtel však na seba upozornil aj na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Spojených arabských emirátoch. "Tam bol hlavnou oporou mužstva. Už vtedy nebol neznámym futbalistom," tvrdí pre HN generálny manažér Trenčína Igor Štefanko. Výraznou mierou pomohol v roku 2003 mladým Slovákom dostať sa až do osemfinále, kde napokon vypadli s neskorším majstrom sveta Brazíliou 1:2 po predĺžení. Napriek tomu, že v Trenčíne mal zdravotné problémy dokázal sa presadiť. "Zranil sa v hlavičkovom súboji," doplnil Dragúň.

Strach nemal. Z ničoho
Po tom, ako sa Škrtel dohodol s Petrohradom, okamžite sa zapracoval do seniorského mužstva. "Najprv s nami iba trénoval. Niekoľko zápasov odohral za juniorku Zenitu," skonštatoval český kouč. Strach z neznámeho prostredia nemal. "On sa nebál. Nikdy nebol zakríknutý. Nemal strach pred žiadnym duelom," spomína Petržela. Napriek tomu, že to mal v Rusku zo začiatku ťažké, dokázal sa presadiť. "Bolo tam viacero českých hráčov a aj slovenský brankár Kamil Čontofalský. Tí mu pomohli." Podľa Dragúňa to nie je prekvapujúce, že teraz s najväčšou pravdepodobnosťou skončí v európskom superklube. "Má skvelý prístup k futbalu, navyše je veľmi suverénny," povedal známy slovenský kouč.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 08:03