Reuters
StoryEditor

VIDEO: Sagan predviedol skvelý špurt, ovládol etapu na Giro d'Italia

17.05.2021, 17:01
Autor:
TASRTASR
Na druhom mieste skončil Kolumbijčan Fernando Gaviria.

Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v pondelkovej 10. etape 104. ročníka Giro d'Italia. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe mal najsilnejšie nohy v záverečnom špurte 139 km dlhej trasy z L’Aquily do Foligna a pripísal si druhý triumf na podujatí. Vlani vyhral taktiež v desiatej etape.

 Na druhom mieste skončil Kolumbijčan Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) a tretí finišoval domáci Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation). Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo a ružový dres si udržal Egan Bernal z Kolumbie (Ineos Grenadiers).

Pred prvým voľným dňom bola na programe najkratšia etapa celého ročníka, okrem časoviek, ktorá mala mierne zvlnený profil s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie Valico della Somma (6,8 km, 5,0%). Očakával sa hromadný dojazd, prípadne víťaz z úniku väčšej skupiny.

To však nedopustili šprintérske tímy a v úvode nechali odísť len päticu pretekárov. Do úniku dňa sa dostali Simon Pellaud (Androni-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizane), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Taco Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) a Kobe Gossens (Lotto Soudal). Ich náskok sa však nevyšplhal nad tri minúty a pelotón situáciu kontroloval.

O prvé body sa bojovalo na rýchlostnej prémii v Rieti, ktorú vyhral Rivi. Z balíka zabojovali o zvyšné body šprintéri, z nich bral tri Elia Viviani (Cofidis), Sagan si pripísal jeden. Asi 65 km pred cieľom mal únik k dobru dve minúty, no balík začal výrazne zrýchľovať. Na jeho čele sa zoradili pretekári Bory v snahe "odpárať" konkurentov Sagana na dvoch kopcoch, ktoré nasledovali na nasledujúcich kilometroch.

Najprv to bolo nekategorizované stúpanie a následne prudkejšie Valico della Somma. Necelých 45 km pred cieľom sa skončil únik a vysoké tempo nevydržali zo šprintérov Dylan Groenwegen (Jumbo), Tim Merlier (Alpecin) či Giacomo Nizzolo (Qhubeka).

Na zjazde z prémie sa snažili dotiahnuť späť do hlavného balíka, ale k Bore sa pridali jazdci Israel Start-Up Nation, ktorí pracovali pre Davida Cimolaia, a tempo ešte zvýšili.

V prvej skupine tak zostali z najväčších favoritov len Sagan, Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Viviani a Cimolai. Na ďalšej prémii sa o bonusové sekundy pobili lídri celkového poradia, pričom Evenepoel si pripísal dve a Bernal jednu. Potom však už nasledoval technický hromadný dojazd vo Foligne.

Do neho vstúpila výborne Bora, ktorá sa držala na predných miestach. Sagan sa dostal medzi Gaviriu a jeho "štartéra" Juana Sebastiana Molana a túto pozíciu dokonale využil. Do poslednej zákruty vletel ako prvý a už nikoho pred seba nepustil.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 05:48