TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Slovan sa proti kontumácii odvolal na Športový arbitrážny súd

25.08.2020, 12:58
Autor:
TASRTASR
Vedenie klubu trvá na tom, že bol poškodený neférovým konaním faerskej strany a Klaksvík si nesplnil svoje povinnosti v zmysle protokolu Európskej futbalovej únie.

Slovenský futbalový šampión ŠK Slovan Bratislava podal v súvislosti s kontumáciou zápasu 1. predkola Ligy majstrov s KÍ Klaksvík (0:3) odvolanie na Športový arbitrážny súd (CAS). Vedenie klubu trvá na tom, že bol poškodený neférovým konaním faerskej strany a Klaksvík si nesplnil svoje povinnosti v zmysle protokolu Európskej futbalovej únie (UEFA). Informovala o tom oficiálna webstránka "belasých".

Slovan sa bráni

UEFA v pondelok skontumovala duel medzi KÍ Klaksvík a Slovanom na 3:0 v prospech klubu z Faerských ostrovov. Kontrolná, etická a disciplinárna komisia riadiaceho orgánu postupovala podľa prílohy I.2.1 predpisov Ligy majstrov 2020/2021, ktorú schválil Výkonný výbor UEFA 3. augusta 2020.

Tá určuje, že ak jeden alebo viac hráčov, resp. členov výprav má pozitívny test na COVID-19 a podľa protokolu UEFA Return to Play nebude môcť nastúpiť na zápas, nasleduje kontumácia.

Slovan však ešte uplynulý piatok adresoval UEFA viac než trojstranový protest, v ktorom prostredníctvom faktov a argumentov zhrnul pochybenia faerskej strany a poukázal na neférové konanie zo strany miestnych úradov.

Prišlo odvolanie

Následne v pondelok odoslal UEFA negatívne výsledky testov na koronavírus u všetkých členov prvej výpravy, ktorí sa vrátili na Slovensko. Generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml. sa už dávnejšie vyjadril, že sa proti rozhodnutiu spoza zeleného stola hodlá odvolať. V utorok klub potvrdil, že podal odvolanie na CAS v Lausanne.

"Rozhodnutie nás neteší a všetci sme v tejto chvíli sklamaní," uviedol Ivan Kmotrík ml. pre klubový web. "Chcem však zdôrazniť, že my nevedieme a nebudeme viesť žiadny boj voči UEFA. V tomto prípade totiž prehral predovšetkým futbal, a to z dôvodu neférových krokov zo strany úradov na Faerských ostrovoch, ktoré robili všetko pre to, aby sa zápas neodohral. Nevzdávame našu snahu. Máme dostatok jasných argumentov a faktov. Preto sme podali odvolanie voči tomuto rozhodnutiu na Športový arbitrážny súd a právnou cestou sa budeme snažiť dosiahnuť to, čo nám prináleží. Nielen pocity nás všetkých, ale hlavne fakty hovoria, že sme boli poškodení neférovým konaním faerskej strany i tým, že Klaksvík si nesplnil svoje povinnosti v zmysle protokolu UEFA. Na faerskej strane došlo k viacerým pochybeniam a diskriminácii."

Slovan to považuje za obrovskú ranu

Úradujúci slovenský majster mal v oboch výpravách, ktoré odleteli do dejiska zápasu, pozitívne prípady na nový koronavírus. UEFA najprv duel preložila zo stredy 19. augusta na piatok 21. augusta, napokon ale zrušila aj ten a v pondelok rozhodla o postupe Klaksvíku. Bratislavčania tak opäť ako vlani neprešli cez úvodné predkolo. Vtedy ich na ihrisku nečakane vyradila Sutjeska Nikšič z Čiernej Hory.

Teraz však Slovan doplatil na okolnosti v súvislosti s pandémiou COVID-19. Ak CAS nerozhodne inak, "belasí" budú pokračovať v 2. predkole Európskej ligy, ktorého žreb je na programe 31. augusta. Samotné zápasy tejto fázy sa budú hrať na jeden duel a bez divákov 17. septembra. Klaksvík nastúpi v druhom predkole LM na pôde švajčiarskeho klubu Young Boys Bern už túto stredu (20.15).

"Ďakujeme všetkým fanúšikom za podporu aj v týchto pre nás všetkých neľahkých a náročných chvíľach. Pre nás všetkých predstavujú udalosti posledných dní obrovskú ranu, no nevzdávame sa. Spolu sme Slovan v dobrom aj v zlom," doplnil generálny riaditeľ klubu.

01 - Modified: 2020-08-21 13:57:31 - Feat.: 0 - Title: Zápas Slovana na Faerských ostrovoch definitívne zrušili 02 - Modified: 2020-08-24 09:12:02 - Feat.: 0 - Title: Celá prvá výprava Slovana má po návrate na Slovensko negatívne testy. Čaká sa na verdikt 03 - Modified: 2020-08-24 17:07:22 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia rana pre Slovan. UEFA skontumovala zápas v prospech Faerčanov
01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 03 - Modified: 2024-03-21 18:34:32 - Feat.: - Title: Liga majstrov bude bez našich klubov. Prestížne, no nerentabilné, nie je to až také terno, tvrdí funkcionár 04 - Modified: 2024-02-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Mladíci Žiliny chcú prepísať historické štatistiky. Na štvrťfinále Ligy majstrov treba zdolať dánsky veľkoklub 05 - Modified: 2024-02-23 12:05:57 - Feat.: - Title: Polícia riešila pri štvrtkovom zápase Slovana viaceré prípady porušenia zákona
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 14:30