Dávid HanckoMAFRA/T. Krist
StoryEditor

Prípad Hancko. Mladý Slovák žiari v Česku, slávna Sparta nevie, či si ho bude môcť finančne dovoliť

22.06.2020, 18:00
Aj vďaka slovenskému reprezentantovi Dávidovi Hanckovi sa konečne vyškriabal slávny český klub z najhoršieho.

S hlavou hore potiahne loptu a sebaisto ju vyvezie ďaleko za polovicu ihriska. Keď vycíti šancu, zašprintuje pokojne až do útoku a derie sa do zakončenia. A keď do súperovej šestnástky letí center od rohovej zástavky, zavesí sa do vzduchu a hlavou dostane loptu nechytateľne pod brvno.

Pritom si zvláda na jednotku plniť hlavnú úlohu: spoľahlivo brániť. Stopéra, ako je mladý slovenský reprezentant Dávid Hancko, Sparta hľadala veľa rokov. A stále nie je jasné, či náhodou čoskoro nebude hľadať ďalej.

Mladý Slovák dominuje v Sparte

Aj vďaka slovenskému dlháňovi so starostlivo nagelovanými vlasmi sa konečne vyškriabal slávny český klub z najhoršieho, v tabuľke je tretí a prvý júlový deň čaká Spartu finále Českého pohára.

Sezónu, ktorá zaváňala historickú hanbou, sa možno ešte povedie preklopiť v relatívny úspech. Ale zostane Hancko aj potom, čo za ročníkom poznamenaným koronavírusovou epidémiou spadne opona?

To je otázka za milión. Pardon, vlastne za 160 miliónov českých korún! Práve toľko by Sparta mala vytiahnuť z vrecka, ak ho chce po úspešnom hosťovaní vykúpiť z talianskej Fiorentiny. Táto suma je zahrnutá vo výkupnej klauzule, a keby ju šéfovia z Letnej skutočne obetovali, urobili by z Hancka jasne najdrahšieho hráča v histórii českej ligy.

V jednom je jasno: on by zostal rád. "Dúfam, že je na ihrisku vidieť, že som Sparťan," prehodil dvadsaťdvaročný obranca. "Verím, že sa cesty nájdu a budem tu môcť zostať." Že by sa Sparte na ihrisku hodil, o tom tiež nie je pochýb. Videli ste, ako v sobotu pri víťazstve 4: 1 proti Liberci - mimochodom už siedmom v rade - kraľoval?

Užíval si ofenzívne výlety, s istotou bránil, rozdával prihrávky, a ak sa náhodou dostal pod tlak, nezazmätkoval. Keď už po deviatich minútach prudkou hlavičkou otvoril skóre, z tribúny mu tlieskala priateľka, tenistka Kristína Plíšková, a sparťanský športový riaditeľ Tomáš Rosický v lóži zrovna telefonoval. Že by do Talianska?

So zástupcami Fiorentiny si Sparta zrejme čoskoro sadne k stolu, pretože musí riešiť, či by jej mimoriadny prestup dával zmysel aj ekonomicky. Je potrebné si uvedomiť, že ešte pred štyrmi rokmi platilo nepísané pravidlo: české kluby nedávajú za hráčov viac ako 40 miliónov českých korún.

BUdú rokovať o nižšej sume

Potom sa reťaz roztrhla a zvlášť Sparta sa párkrát poriadne buchla po vrecku. Takmer vždy sa pomýlila. Semih Kaya za 52 miliónov českých korún? Bieda, turecký stopér nevyčnieval a ešte teraz mu dobieha bláznivá zmluva na 3,5 milióna českých korún mesačne.

Václav Kadlec za 73 miliónov českých korún? Na prvý pohľad možno zaujímavý obchod, lenže talentovaného navrátilca zničili zranenia a ukončil kariéru.

Tal Ben Chaim za 76 miliónov českých korún? Úlet! Izraelský záložník vôbec nezapadol do tímu, dlho maródoval a Sparta si oddýchla, keď sa s ním minulý týždeň dohodla na ukončení zmluvy.

Aj preto sa teraz klub veľmi zazmýšľa, či sa mu oplatí dať za Hancka viac než dvojnásobok. Zvlášť, keď stopéra z českej ligy väčšinou do zahraničia za poriadny balík peňazí nepredáte: aj v dobe, keď Slavia úspešne pôsobila v Európskej lige, odišlo dominantné africké duo Deli - Ngadeu v súčte za len o málo vyššiu sumu, než aká je zahrnutá v Hanckovej zmluve o hosťovaní.

Sparta navyše nie je sama, čo sa o Hancka zaujíma. Dlhšiu dobu okolo neho krúžia grécky AEK Atény a pár ďalších klubov, ale 160 miliónov českých korún je aj pre nich zatiaľ veľa.

Tohto momentu Sparta potrebuje využiť. V pláne má sa dohodnúť s Fiorentinou na nižšom odstupnom, ideálne okolo 100 miliónov českých korún. Keď Taliani kývnu, prestupu nebude nič brániť. A keď nie? Potom sa nekonečný seriál s názvom "Hľadanie toho pravého" zrejme zase o niečo pretiahne.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:06