Reprofoto
StoryEditor

Pravda po 14 rokoch. Materazzi prezradil, čo povedal Zidanovi pred osudnou hlavičkou

04.05.2020, 21:17
Autor:
David AkoDavid Ako
V lete to bude 14 rokov od nezabudnuteľného majstrovstvá sveta 2006 v Nemecku, najviac sa hovorilo o finálovom zápase.

Pre futbalových fanúšikov boli majstrovstvá sveta 2006 pamätné. V pamäti zostal finálový skrat Zinédina Zidana, ktorý sa nechal vyprovokovať talianskym obrancom Marcom Materazzim, ktorému dal hlavičku a následne bol vylúčený.

Ten pre španielsky športový web AS prezradil, čo francúzskej legende pred osudným incidentom povedal.

V lete to bude 14 rokov od nezabudnuteľného majstrovstvá sveta 2006 v Nemecku, najviac sa hovorilo o finálovom zápase.

V bitke o prvenstvo narazilo Taliansko na Francúzsku, ktoré pritom v úvode turnaja vôbec nepresvedčovalo a skupinou prešlo len so šťastím. Vo vyraďovacej fáze už hralo oveľa lepšie, žiaril predovšetkým kapitán Zinedine Zidane.

Práve on sa nakoniec stal hlavnou postavou finálového duelu, bohužiaľ pre neho v negatívnom slova zmysle. Zápas po remíze 1:1 dospel do predĺženia.

Bežala 110. minúta, keď sa Zidane po slovných provokáciách súpera otočil a hlavou vrazil do hrude stopéra Materazziho. Ten sa okamžite zložil na trávnik. Verdikt? Červená karta. A neslávny koniec kariéry hviezdneho záložníka.

Penaltový rozstrel potom mal ďalšieho smutného hrdinu, opäť z francúzskeho mužstva. David Trezeguet, ktorý pred turnajom už sedem rokov pôsobil práve v Taliansku, bol jediným, ktorý nepremenil. Napálil len brvno.

"Zidaneho hlavička? Nebol som na to v tú chvíľu pripravený. Keby som očakával, že sa niečo také stane, som si istý, že by sme boli vylúčení obaja," vrátil sa k osudovému okamihu bývalý obranca Interu Miláno Materazzi.

"Potom, čo strelil Zidane prvý gól finále, mi povedal náš tréner Marcello Lippi, aby som ho bránil osobne. Po prvom tvrdšom súboji som sa mu ospravedlnil, ale on reagoval podráždene." Tvrdé súboje však pokračovali po celý zápas, až všetko vyústilo vo 110. minúte.

"Po treťom kontakte v kratšom úseku v predĺžení som sa na neho zamračil a on mi povedal: Po zápase ti dám svoj dres. Na to som mu odpovedal, že by som si vzal radšej jeho sestru," priznal Materazzi.

Zidane, ktorý bol vyhlásený najlepším hráčom šampionátu, dostal za svoj čin v predĺžení finálového zápasu červenú kartu.

Francúzska legenda po turnaji ukončila kariéru, takže následný dištanc na tri zápasy ju nemusel nijako mrzieť. Zákazom štartu v dvoch stretnutiach bol potrestaný za svoju provokáciu aj Materazzi.

"Nie som vôbec hrdý na to, čo som urobil. Hneď som sa ospravedlnil všetkým mladým hráčom a trénerom okolo nich, futbal je totiž o niečom inom. Je to však už nevratná súčasť môjho futbalového života, ktorú musím prijať," vrátil sa k svojej hlavičke v roku 2017 Zidane.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:45