StoryEditor

Sedem pokusov nestačilo

14.09.2007, 00:00
Ani na siedmykrát sa nepodarilo slovenskej futbalovej reprezentácii v ére samostatnosti postúpiť na záverečný turnaj majstrovstiev sveta či Európy. Naše futbalové neúspechy trvajú už viac ako 13 rokov. Všetko začalo celkom priaznivo. Úvodné stretnutie Slovenska v kvalifikácii o európsky šampionát 1994 skončilo bezgólovou remízou 0:0 v Bratislave proti Francúzsku.

Ani na siedmykrát sa nepodarilo slovenskej futbalovej reprezentácii v ére samostatnosti postúpiť na záverečný turnaj majstrovstiev sveta či Európy. Naše futbalové neúspechy trvajú už viac ako 13 rokov. Všetko sa začalo celkom priaznivo. Úvodné stretnutie Slovenska v kvalifikácii o európsky šampionát 1994 sa skončilo bezgólovou remízou 0:0 v Bratislave proti Francúzsku. V tabuľke sme však skončili na nepostupovom treťom mieste práve za Francúzskom a Rumunmi. Tí zostali jediným mužstvom v skupine, ktoré nás dokázalo poraziť v oboch stretnutiach.
V nasledujúcich stretnutiach o postup na svetový šampionát 1998 vo Francúzsku sme si v konečnej tabuľke o jedno miesto pohoršili -- skončili sme štvrtí. Skupinu suverénne ovládlo Španielsko a Juhoslávia. Náš tím nezvládol najmä posledné tri stretnutia, keď iba remizoval doma s Juhosláviou (1:1), podľahol na Tehelnom poli Španielom (1:2) a nestačil ani na Česko (0:3), ktoré skončilo v tabuľke tretie, a získalo rovnaký počet bodov ako Slovensko.
Podobne ako v práve prebiehajúcich stretnutiach o EURO 2008 aj pred ôsmimi rokmi sme utŕžili hanbu v domácich zápasoch proti Portugalsku (0:3), a najmä Rumunsku (1:5). V tabuľke sme skončili tretí práve za týmito dvoma súpermi. Takmer úspešne sa pre našu reprezentáciu skončili súboje o svetový šampionát 2002 do Japonska a Južnej Kórey. Zabránila nám v tom však najmä domáca prehra 0:1 s Tureckom, po ktorej sme opäť skončili tretí v tabuľke. Na rovnakej pozícii sme sa umiestnili aj v ďalšej kvalifikácii, o postup na majstrovstvá Európy 2008 do Portugalska. Nestačili sme na Anglicko a Turecko, s ktorými sme prehrali doma i vonku.
Dosiaľ najväčším úspechom nášho tímu je postup do barážového zápasu o nemecký svetový šampionát 2006. Ten sme si vybojovali vďaka druhému miestu v tabuľke. Premiérovo sme skončili vyššie ako mužstvo zvučnejšieho mena -- Rusko. Postup na záverečný turnaj sme stratili v dvojzápase proti Španielsku. To zmietlo v domácom prostredí všetky naše nádeje, keď vyhralo 5:1. V odvete sme uhrali remízu 1:1. Siedma kvalifikácia nebola pre nás šťastnou. Dá sa povedať, že ide o najhoršie vystúpenie reprezentačného tímu v ére samostatnosti. Za všetko hovoria domáce prehry s Českom (0:3), Nemeckom (1:4) a Walesom (2:5). V súčasnosti sa o štvrté miesto tabuľky delíme s európskym futbalovým trpaslíkom z Cypru.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 09:11