Reuters
StoryEditor

Liverpool vyhral Ligu majstrov. O porážke Tottenhamu rozhodla penalta v úvode

01.06.2019, 22:57
Autor:
TASRTASR
Zápas rozhodol už v 2. minúte egyptský útočník "The Reds" Mohamed Salah z penalty.

Futbalisti FC Liverpool zvíťazili v sobotňajšom finále Ligy majstrov 2018/2019 nad Tottenhamom Hotspur 2:0. Do vitríny anglického veľkoklubu tak pribudla už šiesta trofej za prvenstvo v Európskom pohári majstrov (EPM), resp. v Lige majstrov. Na tróne pre európskeho klubového šampióna nahradili Real Madrid.

Liverpool vystúpil na vrchol prvýkrát od pamätného istanbulského finále v roku 2005, z prestížnej trofeje sa radoval aj v sezónach 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1983/84. "The Reds" nechali zabudnúť na dve predchádzajúce finálové prehry, keď v roku 2007 v Aténach prehrali s AC Miláno 1:2, resp. minulý rok v Kyjeve s Realom Madrid 1:3.

​V súboji na štadióne Wanda Metropolitano v Madride otvoril skóre už v 2. minúte egyptský útočník "The Reds" Mohamed Salah z penalty, ktorú slovinský rozhodca Damir Skomina nariadil po 24 sekundách za ruku Moussu Sissoka v šestnástke. V 87. minúte vytúžený triumf "červených" spečatil Divock Origi.

Argentínsky tréner Spurs Mauricio Pochettino nasadil do základu útočníka Harryho Kanea, ktorý sa stihol zotaviť zo zranenia. Nemecký kouč Liverpoolu Jürgen Klopp poslal do hry útočný trojzáprah Mohamed Salah - Sadio Mane - Roberto Firmino, keďže aj Brazílčan sa stihol do soboty vyliečiť.

finále Ligy majstrov 2018/2019:
Madrid

Tottenham Hotspur - FC Liverpool 0:2 (0:1)

Góly: 2. Salah (z 11 m), 87. Origi. Rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), 52 212 divákov.

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko (74. Dier), Winks (66. Moura) - Alli (82. Llorente), Eriksen, Heung-Min Son - Kane

Liverpool: Becker - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum (62. Milner) - Salah, Firmino (58. Origi), Mane (90. Gomez)

Finále sa začalo raketovo, pri prvom útoku Liverpoolu sa Mane otočil v šestnástke a trafil ruku Sissoka. Hlavný rozhodca si ešte rýchlo nechal posvätiť verdikt od VAR a Salah v 2. minúte napálil z bieleho bodu loptu do siete. Kto čakal, že gól otvorí hru, nedočkal sa. Obe mužstvá sa sústredili najmä na pozornú defenzívu, bojovalo sa o každý centimeter ihriska, gólové šance sa však nerodili. Za zmienku stála iba strela Alexandera-Arnolda v 17. minúte, ktorá presvišťala okolo ľavej tyčky Llorisovej brány.

Ani jeden tím neriskoval, nechcel sa dopustiť fatálnej chyby. Poriadne vzrušenie tak "spôsobila" len blonďavá výtržníčka, ktorá vbehla na plochu len v plavkách a usporiadatelia ju spacifikovali až v stredovom kruhu. V 38. minúte vyviezol loptu Robertson, tvrdo vystrelil a poriadne natiahol Llorisa, ktorý vyrazil na roh. V prvom dejstve boli len dve strely do priestoru troch žrdí, obe vyprodukoval LFC. Viac mali loptu v držaní Spurs, táto ich optická prevaha bola ale len platonická. Čakalo sa tak, čo prinesie druhý polčas.

Ten sa tiež začal opatrne, v 54. minúte zahrozil najprv Salah a potom aj Mane, no Lloris dobre pred Senegalčanom zareagoval a nepustil k nemu nebezpečný center. Okamžite to na druhej strane skúsil Alli, ale obrana jeho snahu zablokovala. Klopp ešte pred hodinou hry vystriedal neviditeľného Firmina, do hry poslal hrdinu semifinálovej odvety s Barcelonou Origiho. Pochettino v 66. minúte zasa za Winksa nasadil hrdinu odvety s Ajaxom Lucasa Mouru. Zaujímavý okamih priniesla až 69. minúta, keď z hranice šestnástky vypálil po priťuknutí od Salaha striedajúci Milner, ale tesne minul ľavú tyč. V 73. minúte išla prvá strela na bránu od Tottenhamu, Alli vo veľkom záklone však iba oblúčikom "nahodil" na bránu a pre Beckera to bola maškrta.

Zdalo sa, že "červená stena" bez problémov odolá, no v 80. minúte sa mohla rozpadnúť. Prudko vypálil Son, Becker vyrazil a o pár okamihol predviedol výborný zákrok aj pri strele Mouru. Spurs dostali súpera pod tlak, v 84. minúte z dobrej pozície z priameho kopu na hranici pokutového územia vypálil Eriksen, Becker sa poriadne natiahol a vyrazil. "Kohútov" tak definitívne zrazila do kolien strela Origiho v 87. minúte, ktorý sa dobre zorientoval a krížnou strelou využil jednu z minima šancí LFC v druhom polčase. Viac sa už neudialo, rozhodca odpískal po 5 nadstavených minútach koniec a Liverpool sa mohol chystať na veľkolepé oslavy.

hlasy (zdroj: DPA, UEFA):

Alisson Becker, brankár Liverpoolu: "Toto je splnenie detského sna. Niečo neuveriteľné. Sme šťastní a budeme oslavovať."

Divock Origi, autor gólu Liverpoolu: "Niečo úžasné a špeciálne. Hrali sme proti veľmi silnému súperovi, ale aj my sme veľmi silní. Vo futbale sa všetko dokáže rýchlo otočiť."

Mohamed Salah, autor gólu Liverpoolu: "Každý je teraz šťastný. Som rád, že som hral v druhom finále za sebou a konečne som odohral 90 minút. Každý z nás dnes vydal zo seba to najlepšie. Neboli tu skvelé individuálne výkony, ale hrali sme ako jeden tím. Každý jeho člen bol neuveriteľný. Od budúcej sezóny budeme mať VAR, ja už ho mám teraz rád. Kariére som obetoval veľa, prišiel som z dediny do Káhiry a je neuveriteľné, čo som ako Egypťan dokázal."

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 05:26